Terwijl mensen door de neus en de mond ademen, hebben walvissen boven op hun kop een spuitgat – of zelfs twee, zoals bij baleinwalvissen. Dat is “een soort neusgat,” zegt Cunningham. Hoewel een spuitgat iets anders werkt dan onze neusgaten, is het de opening waardoor walvissen lucht in- en uitademen.
In tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren kunnen walvissen niet ademen door hun mond. Hun luchtpijp is echter verbonden met hun blaasgat; walvissen kunnen zo hun mond open doen onder water zonder te verdrinken. De meeste walvissen kunnen hun adem 7-30 minuten inhouden, potvissen zelfs tot wel 2 uur.
De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen. Andere zeezoogdieren, zoals bijvoorbeeld de bultrug, de walrus of de zeekoe (foto onder), kunnen ook makkelijk 20 minuten zonder zuurstof.
De walvis. Walvissen zijn zoogdieren die in water leven. Ze hebben net als wij lucht nodig om te ademen en ze baren levende jongen - in tegenstelling tot de meeste vissen die met hun kieuwen zuurstof uit het water filteren en eitjes leggen. Je kunt walvissen herkennen aan de spuitgaten op hun kop, daar ademen ze mee.
Wetenschappers weten nu hoe het zoogdier dat doet zonder zich te verslikken. Wanneer het etenstijd is voor vinvissen zwemmen ze op hun prooien af en sperren op het laatste moment hun enorme bek open. Dat creëert onderdruk, waardoor water, krill en visjes naar binnen worden gezogen.
Ze slapen rechtop. Voor het eerst hebben wetenschappers slapende walvissen gezien. Tot nu toe dacht iedereen dat walvissen nooit echt sliepen. De ene helft van hun hersenen zou wakker zijn, terwijl de andere rustte.
"Mannetjes doen het vaak om vrouwtjes te imponeren, maar voor andere situaties zijn er hypotheses die evengoed waar kunnen zijn. Huidparasieten verwijderen, een manier van communicatie, of gewoon omdat ze het leuk vinden.
De grootste walvissen hebben geen natuurlijke vijanden, maar de kleine walvissen, de jonge of gewonde wel. Zij moeten opletten voor orka's en grote haaien. De walvisvaart bedreigt de walvissen, al is er een wereldwijd verbod op vangst.
Het dier dat het langste onder water kan blijven is de zogeheten onechte karetschildpad: ruim 5 uur.
Het blaasgat is de enige manier voor dolfijnen om adem te halen. Er zit geen luchtpijp aan hun mond verbonden. Een dolfijn kan dus letterlijk stikken met zijn mond wagenwijd open, mocht het blaasgat geblokkeerd zijn. Met het blaasgat kunnen dolfijnen niet ruiken, zij hebben dan ook geen reukvermogen.
In de zeldzame gevallen dat een mens in de bek van een walvis terechtkomt, gaat dat bijna zeker per ongeluk. Walvissen eten namelijk geen mensen. Tandwalvissen, zoals potvissen, hebben tanden en eten onder meer inktvis en vis.
De Kroatische Budimir Buda Šobat heeft deze week een indrukwekkend wereldrecord neergezet voor het inhouden van zijn adem onder water. De 54-jarige man bleef maar liefst 24 minuten en 33 seconden onder water in een zwembad in de Kroatische stad Sisak. Hij deed dat onder toezicht van artsen, verslaggevers en supporters.
Ze halen adem met longen, dus niet met kieuwen en ze zijn warmbloedig. Wat raar is, is dat zoogdieren meestal behaard zijn en dolfijnen zijn dat niet. Ze hebben alleen voor hun geboorte en vlak erna wel haren op hun snuit gehad.
De voorpoten zijn in vinnen veranderd en de achterpoten zijn heel klein geworden zodat walvissen snel kunnen zwemmen. De vinnen zorgen dat de walvis niet omdraait. En de rugspieren werden sterker zodat de walvis zijn staart kan bewegen. De staart bestaat uit twee platte staartvinnen.
Alles wat leeft heeft zuurstof nodig. Maar hoe halen we de zuurstof uit de lucht? Reptielen, vogels en zoogdieren, dus ook mensen, gebruiken daarvoor longen. Als je inademt komt de lucht door je neus of je mond in de luchtpijp.
De ammoniak in urine is zelfs voedzaam voor waterplanten. En daarbij doen alle dieren die in de zee leven hun behoefte in het water, met als absolute topper de Blauwe vinvis, een walvis die per keer zo'n 250 liter in de zee loost.
De grootte van walvissen varieert van soort tot soort, maar de titel van grootste dier op aarde behoort toe aan de blauwe vinvis! En dat is een walvis. Met een lengte van meer dan 30 meter en een gewicht van meer dan 150 ton zijn blauwe vinvissen groter dan alle dinosauriërs die ooit hebben geleefd.
Per keer krijgt een walvis één jong. Een walvisjong noem je een kalf. En het mannetje heet stier, en het vrouwtje koe.
Wanneer ze zoals mensen in slaap zouden vallen gaan ze dood. Dolfijnen slapen daarom maar half. Ze kunnen de ene hersenhelft laten slapen, terwijl de andere helft het belangrijke werk van de slapende helft overneemt. Op deze manier kan de dolfijn toch veilig een dutje doen.
De enige vijand van de orka is de mens. Er werd lange tijd op orka's gejaagd omdat ze de vis van de visser opaten. Of omdat ze werden verkocht aan een dolfinarium. Tegenwoordig is het jagen op orka's verboden.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
18-MRT-2022 - In 2021 strandden er 721 walvissen in Nederland, veel meer dan het gemiddelde van 570 per jaar. Het hoge aantal vorig jaar kwam met name doordat er in augustus meer dan 350 dode bruinvissen op de Waddeneilanden aanspoelden, vooral vrouwtjes.
Er worden maar zelden meldingen gemaakt van walvissen die mensen aanvallen. Een enkele keer zijn ze agressief tegen hun verzorgers, en vroeger, toen walvissen nog gevangen werden met harpoenen die met de hand vanuit roeiboten gegooid werden, konden ze voor walvisvaarders wel gevaarlijk zijn.
Op hun kop hebben ze knobbels zitten. Deze werken als sensoren en vertellen de bultrug veel over de omgeving waarin hij zich bevindt. Wanneer ze naar beneden duiken komt hun rug als een bult boven het water uit.
Ze zwemmen niet erg snel, hun gemiddelde snelheid ligt rond de 5 kilometer per uur. Het zijn makkelijk herkenbare dieren. Door de witte stippen op hun grijze huid en hun grootte zijn ze erg populair onder snorkelaars en duikers.