Lampenpoetsergras is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw.
Winter. Lampenpoetser verliest blad in de winter maar is wel goed winterhard. Loopt dus gewoon weer uit in het voorjaar. Hoe snel Pennisetum alopecuroides in de winter blad verliest hangt af van de temperatuur.
Lampenpoetsersgras groeit goed in een vochtige, kleiachtige, neutrale grondsoort. Het siergras groeit recht opstaand en wordt ongeveer 50 tot 100 cm hoog. Ze groeien in de breedte tot wel 100 cm. Lampenpoetsersgras is niet wintergroen.
Lampenpoetsersgras is ideaal als bodembedekker. Creëer een fraai effect van wuivende pluimen door meerdere planten bij elkaar te zetten. Plant drie tot vijf stuks per vierkante meter voor een mooi resultaat.
Het lampenpoetsersgras 'Hameln' gaat schitterend samen met borderplanten zoals sierdistels, Liriope, Miscanthus, Stipa, de bronskleurige reuzenvenkel (Foeniculum vulgare 'Giant Bronze') die zichzelf uitzaait, Verbena bonariensis., Echinacea en Agastache.
De geadviseerde plantafstand is 45 cm. (3-5 st. per m2.)
Het lampenpoetsersgras bloeit bruinkleurig van augustus tot in oktober. Dit gras doet het ook goed in potten. Hij staat graag op een zonnige plek met een waterdoorlatende grond.
Door over drie jaar verdeeld flink terug te snoeien kun je proberen om er weer een mooie plant van te maken. Snoei jaarlijks na de bloei drie takken terug tot ongeveer 5 cm boven de grond. De plant zal reageren door nieuwe scheuten te maken.
Lampenpoetsersgras is niet giftig.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
Geef siergras nooit te veel water, je kan ze dan nog beter te weinig geven. Wanneer de potgrond loskomt van de rand van de pot, dan is het tijd om nog eens te gieten. Als je voor een goede potgrond hebt gekozen, heeft je plant in het begin voldoende meststoffen om te kunnen groeien.
Lampenpoetsergras is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw.
De meeste siergrassen groeien het best in volle zon, al verdragen ze vaak ook lichte schaduw. Op een plek met genoeg licht, waar er bijvoorbeeld geen takken over de grassen hangen, gedijen de meeste zon- en halfschaduwgrassen prima.
De meeste Pennisetum is winterhard en staat het liefst op een zonnige, tot halfschaduw plek op normale voedzame tuingrond die niet uitdroogt. Knip het siergras in het vroege voorjaar tot circa 10 centimeter boven de grond af.
Het is een struik of tot 12 m hoge boom met deels opgerichte takken en deels overhangende takken. Bij ons komt de plant zelden groter dan 150cm. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, smal, tot 10 cm lang en stijf. Als de bladeren tegen het licht worden gehouden zijn doorschijnende puntjes zichtbaar.
Heb je een zonnig plekje om te vullen? Kies dan voor een Helictotrichon of sierhaver: een elegante blauwe grassoort die het goed doet in de volle zon en een droge, goeddoorlatende bodem. Je kan deze zomerbloeiers perfect als accentplant gebruiken, want ze kunnen tot 150 cm hoog worden.
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels. Geef water als het erg droog is.
Voor extra kleur in het voorjaar zijn sieruien erg leuk, bijvoorbeeld Allium aflatunense 'Purple Sensation'. Andere sterke vaste planten die goed combineren met siergrassen zijn bijvoorbeeld duizendblad (Achillea-soorten), rode zonnehoed (Echinacea), herfstasters en duizendknoop (Persicaria amplexicaulis en P.