Het zichtbare kleurenspectrum is ook anders bij de bij, zo kan de bij geen rood zien maar kan ze wel ultraviolet licht zien (net zoals sommige vogels). Bovendien kan ze gepolariseerd licht waarnemen, dit heeft geen belang bij haar beeldvorming maar wel bij haar navigatie.
Bijen kunnen de volgende kleuren goed van elkaar onderscheiden: wit, (is blauwgroen voor bijen), geel, blauw en ultraviolet. Bijen zijn kleurenblind voor rood en groen. Ze zien dan alles in grijstinten!!!
Mensen zien het kortgolvende ultraviolet niet, bijen wel. Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk.
Een bij ziet een heleboel kleine beeldjes naast elkaar. Hierdoor zien ze niet zo scherp. Bijen zien ook hele andere kleuren dan wij. De kleur rood kunnen ze niet zien, maar ultraviolet licht wel.
Een bij ziet helemaal geen rood, maar wel ultraviolet. Dus bijen zien bloemen heel anders dan wij. ' Biesmeijer laat een bloem zien zoals de bij die ziet. Het is een donkerpaarse bloem met een lichtgevend hart en bloemblaadjes.
De vier kleuren die de honingbij goed kan zien is geel, blauw, wit en ultraviolet. De laatste kleur kunnen wij niet zien! !
Wat is nachtblindheid? Bij nachtblindheid ziet u niets of bijna niets in het donker, terwijl u bij voldoende licht wel goed ziet. In het netvlies liggen twee soorten lichtgevoelige cellen: kegeltjes en staafjes.
Conclusie is dat de bijen wel gezicht-achtige patronen kunnen herkennen, maar dat het herkennen van gezichten van individuele mensen te ver gaat. Nu is het voor bijen in een volk waarschijnlijk gewichtiger elkaar te kunnen herkennen, dan hun imker.
Op de kop van de bij vinden we twee ogen, die aan weerszijden van de kop zitten, en twee antennes. Bijen zien anders dan wij mensen zien, zo kunnen ze rood niet zien maar zien ze ultraviolet wel, dit is een belangrijk kenmerk om de juiste bloemen te kunnen vinden.
Zo schreef Karl von Frisch in 1962 dat de hersenen van honingbijen niet gemaakt zijn om na te kunnen denken. Maar recente onderzoeken naar de werking van het bijenbrein hebben toch bijzondere vermogens aan het licht gebracht om kennis op te nemen en te verwerken.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
In Oost-Azië hebben honingbijen voortdurend te maken met aanvallen van een formidabele vijand: reuzenhoornaars. Deze roofwespen stortten zich meestal op afzonderlijke bijen maar voeren ook groepsaanvallen op hele bijenkorven uit.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
- 'Eenjarige bloemen zijn het belangrijkst voor bijen. ' Bloemenmengsels geven één zomer lang veel nectar en stuifmeel, maar bomen en struiken, en bloemen die vroeg in de lente (krokussen) of laat in de herfst (asters, klimop) bloeien zijn nog belangrijker.
Bijen zijn hariger dan wespen en hebben een pluizige, dichte beharing op hun lichaam, terwijl wespen een gladdere en glanzendere huid hebben. Bijen hebben een ronde, plompe lichaamsvorm, terwijl wespen een slankere en meer gestroomlijnde lichaamsbouw hebben.
Bijen bezoeken bloemen voor hun eigen energievoorziening, maar vooral om voedsel voor hun larven te verzamelen.Min of meer 'per ongeluk' zorgen ze hierbij voor de bestuiving van de bloemen. Over bestuiving is meer te lezen op de pagina Belang van wilde bestuivers.
Bijen communiceren door middel van feromonen (geuren), maar de koningin creëert haar eigen unieke geur, dit is de specifieke geur van de bijenkast. Elk volk heeft dankzij de koningin een eigen geur, zo kunnen ze bijen van andere kolonies buiten de deur houden.
Bijen communiceren met elkaar over de locatie van voedsel door te dansen. Deze danstaal is een unieke vorm van symbolische communicatie in het dierenrijk. Het werkt zo. Wanneer een bij bijvoorbeeld een bloeiende kersenboom heeft ontdekt, keert deze terug naar de bijenkorf.
Insecten hebben in tegenstelling tot mensen geen centraal zenuwstelsel en kunnen dus simpelweg geen pijn voelen, zeggen sommige onderzoekers. Daar valt tegen in te brengen dat insecten wel degelijk hersenen en zenuwcellen hebben.
Bijen kunnen bijvoorbeeld tellen, begrijpen concepten van gelijkenis en verschil, leren complexe taken door anderen te observeren en kennen hun eigen individuele lichaamsafmetingen, een capaciteit die in verband wordt gebracht met bewustzijn bij mensen. Ze blijken ook zowel plezier als pijn te ervaren.
Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. We hebben hem dus hard nodig.
' Bijen zien bijvoorbeeld geen rood.
'Bijen ruiken in stereo met beide voelsprieten, de geurpluim volgend en voortdurend bijsturend,' verklaart Biesmeijer. Ook legt hij uit hoe bijen onderling slimme communicatiestrategieën hebben. Met de kliertjes in hun voetzolen laten ze een geurspoor achter in de bezochte bloemen.
Bijen hebben 5 ogen
Elk hebben ze eigen functies. Door de vorm van de facetogen hebben bijen een erg breed gezichtsveld, zodat ze goed kunnen zien in welke bloem honing zit. In de facetogen zelf zitten gemiddeld maar liefst 6000 kleine oogjes (facetten) waarmee ze kleuren, vormen en bewegingen mee zien.
Langere vlucht
We weten dat bijen doorgaans trager vliegen in de schemering en 's nachts terugkeren naar hun nesten.