Houd er rekening mee dat u meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de pols wordt meestal pas na drie maanden bereikt. Soms is na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig.
De eerste 6 weken mag u de pols wel oefenen maar niet zwaar belasten of op steunen. Na 6 weken mag u het gebruik van uw pols weer rustig opbouwen. Na 3 tot 4 maanden kunt u uw pols meestal weer gewoon gebruiken. Bij ernstige breuken duurt het herstel langer.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.
Hervatten dagelijkse werkzaamheden en herstel
De duur van de herstelfase na deze operatie is variabel en afhankelijk van uw breuk, letsel, wondgenezing en herstel. U moet er rekening mee houden dat u in elk geval meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk kunt gebruiken.
Bewegen is goed, maar het belangrijkste is dat u geen pijn heeft. Als het u geen pijn veroorzaakt mag u met de vingers en de hand doen wat het gips toelaat. Als u bemerkt dat de draagdoek niet meer nodig is en uw hand is niet dik meer, hoeft u deze niet meer te gebruiken. Dit is vaak al na 1 of 2 weken het geval.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
De pols en vingers kunnen pijnlijk, gezwollen en stijf zijn. Dit is normaal. Om de pijn te verminderen kunt u pijnstilling nemen, bespreek dit met uw behandelend arts. De pols is ook nog kwetsbaar en de spieren en pezen raken nog snel overbelast.
Als het gips eraf gaat is het belangrijk om een paar keer per dag hand- en polsoefeningen te doen. Daardoor herstelt uw pols zo snel mogelijk. Het herstel duurt gemiddeld drie maanden, maar kan in ernstige gevallen zes tot twaalf maanden duren.
Autorijden is in principe toegestaan als u voldoende controle heeft over uw geopereerde ledemaat en geen hulpmiddel meer nodig heeft bij het lopen. In overleg met uw behandelende arts mag u meestal na 6 weken weer proberen zelf auto te rijden.
Het verschilt hoe lang de genezing duurt. Na een operatie kan de herstelperiode langer zijn, afhankelijk van de ernst van het letsel. Afhankelijk van de persoon en het soort fractuur ligt de gebroken pols hersteltijd tussen de 4 tot 10 weken.
Na 6 weken gips kan je werknemer zijn eigen werk weer oppakken.
Bij een twijgbreuk is 1 tot 2 weken voldoende. Bij een uitgebreidere breuk is 4 weken meestal voldoende. Als de breuk zover is genezen dat gips niet meer nodig is, dan is het raadzaam nog minimaal 2 weken te wachten voordat sport of gymnastiek wordt hervat.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Er zit een blauwe plek op uw pols.U heeft geen kracht meer in uw hand of vingers.U heeft weinig gevoel of een ander gevoel in de hand of vingers.Zoals een tintelend of prikkend gevoel.
Het bot dat het vaakst breekt is de radius, het bot in de onderarm dat het dichts bij de duim zit. Er zijn drie soorten botbreuken: Type 1 – een gesloten breuk, waarbij het bot is gebroken, maar nog op de normale plaats zit. Type 2 – een breuk waarbij een botdeel uit de normale positie is verschoven.
Als u zwaar lichamelijk werk doet, is er mogelijk meer tijd nodig voordat u kunt terugkeren. Over het algemeen is het verstandig om ongeveer 6 weken tot 3 maanden na de operatie stap voor stap uw werk te hervatten. Bespreek uw individuele omstandigheden met de maatschappelijk werker, huisarts en werkgever.
Met gips om uw been kunt u de auto niet veilig bedienen. Als algemene regel geldt dat uw weer veilig kunt autorijden wanneer u zonder hulpmiddelen kunt lopen (6 tot 8 weken na de operatie).
Er is geen wettelijke bepaling waarin precies wordt aangegeven met welke aandoening, iemand wél of niet een motorvoertuig mag besturen. Dit geldt ook voor het rijden met een voet in het gips of met een enkelbrace. De kern is dat u veilig en verantwoord kunt rijden en het voertuig goed kunt besturen.
Bewegen vermindert de pijn, stijfheid en de zwelling van het gewricht. Als uw pols gebroken is geweest, dan helpt een goed oefenprogramma om snel weer de volledige controle over uw pols te krijgen. Het is dus belangrijk om te bewegen en het oefenprogramma na een polsbreuk goed en volledig uit te voeren.
Na een polsbreuk kan uw pols(gewricht) stijf en pijnlijk aanvoelen. Dit komt omdat u uw pols een tijd niet hebt kunnen bewegen. Bewegen helpt om stijfheid van het polsgewricht, de vingergewrichten en de pezen in de pols en de hand te verminderen.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Probeer op je rug te slapen. Dit is de beste positie voor een gebroken arm, omdat het de arm rust geeft en de druk op de pijnlijke gebieden vermindert. Gebruik een kussen om je arm te ondersteunen. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en de arm in een comfortabele positie te houden.
Een polsbrace wordt vaak voorgeschreven na een polsbreuk om het herstelproces te ondersteunen en de pols te stabiliseren. Hier is hoe een polsbrace doorgaans werkt na een polsbreuk: Stabilisatie: Een van de belangrijkste functies van een polsbrace is het bieden van stabiliteit aan het polsgewricht.
Vermoeidheid breuk: Een vermoeidheid breuk ontstaat wanneer het bot overbelast of verkeerd belast wordt. Deze botbreuken treden meestal op bij overmatige sportbeoefening.