Elk type azijn kan gebruikt worden, vooral appelazijn. Meng een halve kop azijn met 6 tot 8 kopjes warm water. Laat je voeten weken gedurende 10 tot 15 minuten. Wel fijn om daarna even je voeten wassen met zeep, om van de azijngeur af te komen.
De meest gebruikte materialen bij sokken tegen zweetvoeten zijn katoen, wol, polyester of bamboe. Katoenen sokken dragen koel en deze werken absorberend. Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen.
Ten tweede beschermen sokken je voeten tegen wrijving, een van de redenen dat we dikke sokken adviseren voor werkschoenen zoals bijvoorbeeld de Advance van Dike. Tijdens je werk ben je veel in beweging. Als je voeten bij elke stap tegen je werkschoenen wrijven, is de kans groot dat er blaren ontstaan.
Bij te kleine schoenen onstaat er meer druk op de sokken. Zo slijten je sokken sneller. Zijn je schoenen te groot dan gaan je sokken schuiven in de schoen. Ook dit zorgt voor slijtage van de sokken.
Werksokken zijn de beschermlaag tussen je huid en de werkschoenen. Deze beschermlaag beschermt je voeten. Ook zorgt dit ervoor dat je comfortabeler kunt lopen.
Mensen denken vaak dat zweet de oorzaak is van stinkvoeten, maar dat is niet zo. De slechte geur wordt veroorzaakt door de bacteriën die in schoenen groeien door de warmte en vochtigheid. Zij vallen de zweetmoleculen aan die ze laten ontbinden wat de slechte geur veroorzaakt.
Als je last hebt van zweetvoeten is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Schoenen van leer zijn hiervoor de beste keuze. Leer ventileert namelijk goed, doordat het een natuurlijk product is dat goed vocht opvangt. Synthetische schoenen kun je daarom beter niet dragen als je vaak last hebt van zweetvoeten.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Geef je voeten een opfrisbeurt met de Kruidvat Anti-transpiratie Voetspray. De spray met menthol vermindert transpiratie en geeft verkoeling. Daarnaast gaat hij een vervelende geur tegen en helpt uitdrogen van je huid te voorkomen.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Azijn neutraliseert geur
Meng een paar eetlepels azijn met een paar druppels afwasmiddel. Doordrenk een doekje met het middel en knijp goed uit. Stop het een nacht in de schoen en de volgende dag is de stank weg.
Het niet dragen van sokken kan ook pijn doen aan je voeten. Veel schoenen zijn niet ontworpen om direct contact te maken met je voet. Je kunt gemakkelijk een blaar krijgen als je een dag schoenen zonder sokken draagt.
De schoen die ademt
Dit betekent dat water en vocht van buitenaf niet naar binnen kan treden, maar vocht (bijvoorbeeld transpiratie) van binnenuit wel naar buiten kan treden. Je schoen is zo dus echt 'ademend'.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Voetenbad: Doe ongeveer 8 druppels Tea Tree Olie in een bak warm water. Baad hierin met je voeten. Tea Tree olie is namelijk goed tegen voetschimmels, tegen nagelbedontstekingen, tegen kalknagels en voorkomt hinderlijke zweetvoeten-geur.
De beste kwaliteit sok is nog altijd gemaakt van wol. Bewezen is dat na veelvuldig wassen de glans en de kwaliteit langer mooi blijven, dan van bijvoorbeeld katoenen sokken. Bovendien neemt wol beter vocht op, zodat je langer droge voeten houdt.
Je werksokken koop je natuurlijk bij HORNBACH.
Strijk met een scheermesje of speciale pil-steen over de sokken totdat de pillen zijn verdwenen. Ook heb je tegenwoordig speciale anti-pluis ballen en zakken die je kunt gebruiken tijdens het wassen van je sokken.