Deze Nike Vaporfly Next % is de snelste schoen uit de Nike collectie. De Vaporfly Next % bevat een S-vormige Carbon Fiber Carbon plaat in de tussenzool van ZoomX foam. De Carbon plaat geeft een springend gevoel bij de afzet, terwijl het de schokken opvangt die je lichaam ervaart bij impact.
Marathonlopers die bij de mannen tot de top behoren, finishen zo'n 2 procent sneller als ze lopen op de nieuwe generatie hardloopschoenen – met een zool waarin onder andere een carbonplaat is verwerkt. Bij de vrouwen lijkt het prestatieverbeterende effect nog groter te zijn.
Triumph is Saucony's meest dempende en luxueuste neutrale hardloopschoen - en nu is hij nog zachter en comfortabeler geworden dan voorheen. Triumps 18 heeft PWRRUN+ materiaal in de tussenzool en heeft bovendien een nieuwe geometrie in de tussenzool gekregen, die samen voor een extra bouncy gevoel zorgen als je rent.
Nike, Asics en Saucony zijn de meest toonaangevende merken in de hardloop niche. Daarnaast hebben de merken New Balance, Brooks en Mizuno ook een sterke collectie, zowel voor de beginnende hardloper als gevorderden. Zie hieronder de top-3 beste hardloopschoenen voor neutrale lopers.
Goede demping
De demping in een schoen zorgt er namelijk voor dat de kans op blessures verlaagd wordt, en het vergroot het loopcomfort. Door een innovatieve samenstelling van de zool biedt het ongeveer 2,5 keer meer demping dan een reguliere hardloopschoen.
HOKA ONE ONE is in 2009 ontstaan in de Franse Alpen. De woorden 'Hoka one one' staan in de Maori-taal voor 'aarde' en 'vliegen'. De schoenen van het merk geven je namelijk het gevoel dat je vliegt over de aarde.
De Cumulus is feitelijk het 'kleine' broertje van de Asics Gel Nimbus. Dit is ook een neutrale schoen, maar is doorgaans uitgevoerd met meer demping en nieuwe snufjes. Dat zie je uiteraard ook terug in de prijs.
Asics is echter het grootste merk met een enorm ontwikkelbudget. Dit betaalt zich uit in echt goede technisch hoogwaardige hardloopschoenen die menig hardloper erg graag aantrekt!
ASICS is een acroniem van "Anima Sana In Corpore Sano", een citaat van de Romeinse satiricus Juvenalis. Deze uitdrukking, "een gezonde geest in een gezond lichaam," vat de filosofie van het bedrijf samen.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Behandeling van overpronatie
De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben.
Een heeldrop, ook wel een offset genoemd, is het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. Vooral bij hardloopschoenen wordt hier veel overgesproken. Een lagere heeldrop wil niet altijd zeggen dat er minder demping is, of dat het een neutrale of antipronatieschoen is.
Carbonplaten zijn ontzettend licht en sterk. Door de golvende vorm geeft de plaat extra stimulans bij de afzet. Vandaar dat deze hardloopschoenen van carbon vaak worden gebruikt om records te verbreken.
Kiprun, het hardloopmerk van de Franse winkelketen Decathlon, denkt op beide problemen een antwoord te hebben gevonden met de KD900x, de eerste carbonschoen van het merk. Die kost slechts 150 euro namelijk, en gaat volgens de makers zo'n 1000 kilometer mee.
Loop je bijvoorbeeld een marathon in 3,5 uur, dan loop je de eerste 5 kilometer in een groep 7 seconden sneller dan in je eentje. Na 10 kilometer is de winst van het lopen in een groep al opgelopen naar 14 seconden en na 20 kilometer tot 27 seconden.
Goede en voldoende dempende neutrale hardloopschoenen voor beginners zijn bijvoorbeeld: Brooks Ghost. Asics Cumulus. Saucony Ride.
Alsof je loopt op kussentjes! Wel valt me tijdens het rennen het eerste nadeel van de schoen direct op: de Asics vallen klein. Hoewel ik maat 40.5 heb besteld (deze zit normaalgesproken perfect en zelfs wat ruim!) zit de schoen redelijk krap.
De juiste maat
Meestal koop je hardloopschoenen een maat groter dan je normale schoenen. Als je hardloopt zetten je voeten uit waardoor ze meer ruimte nodig hebben. Hebben je hardloopschoenen niet de juiste maat dan kun je zere tenen, blaren en blauwe teennagels krijgen.
Je spreekt van overpronatie (of antipronatie) als de voet overmatig kantelt of kantelt op momenten waarop dit niet moet, bijvoorbeeld aan het eind van de standfase van de loopbeweging.
Pronatie is de manier waarop je voet naar binnen rolt om de impact op te vangen van de landing. Dit is een onderdeel van de natuurlijke beweging van het menselijk lichaam en verschilt van persoon tot persoon. Wanneer je voet op de grond neerkomt, rolt je voet naar binnen om de schok op te vangen.
Ze zijn echt behoorlijk anders dan andere hardloopschoenen. De maten van Hoka vallen normaal, dat wil zeggen dat je echt 45 moet kiezen als je normaal ook maat 45 hebt.
Twee paar hardloopschoenen verkleint de kans op blessures, en je loopschoenen gaan langer mee. Zeker als je verschillende soorten trainingen doet, en op meerdere soorten terrein loopt wordt een minimum van 2 paar loopschoenen aanbevolen.