Gemiddeld kun je aan de bovenkant maximaal tien millimeter van een stompe deur schaven en aan de onderkant maximaal tien tot twintig millimeter. Dit kan echter per deur verschillen, dus kijk dit goed na. Bij sommige deuren is vijf millimeter het maximum en bij andere deuren zelfs zestig millimeter!
Een stompe deur kun je rondom maximaal 1 cm inkorten. Een uitzondering hierop zijn de boardpaneeldeuren, deze kun je maximaal 0,5 cm inkorten. Opdekdeuren kunnen alleen aan de onderzijde worden ingekort. Maximaal 1 cm voor paneeldeuren, maximaal 0,5 cm voor de boardpaneeldeuren.
Kosten deur inkorten
Reken op een uurtarief vanaf € 50,00. Soms worden de kosten voor deur inkorten ook per vierkante meter berekend. De kosten deur inkorten vallen over het algemeen mee. De meeste klanten bij Zoofy betaalden € 75,00 voor deze klus.
Bij het inkorten van binnendeuren dien je rekening te houden met stompe deuren en opdek deuren: > Luxe stompe deuren: aan de bovenkant, linker- en rechterzijde kun je maximaal 10 mm halen.De onderkant kun je met maximaal 60 mm inkorten.
Opdekdeuren kun je meestal alleen aan de onderzijde maximaal 1 cm inkorten. Bij zowel stomp- als opdekdeuren is er een uitzondering op (board)paneeldeuren en fineerdeuren.Deze kunnen zowel bij stompe deuren als opdekdeuren maximaal 0,5 cm ingekort worden.
De onderkant kan je met maximaal 60 mm inkorten. Bij een luxe opdekdeur kun je aan de onderkant maximaal 60 mm weghalen. Bij board(paneel)deuren kun je bij een stompe uitvoering de deur aan elke kant met maximaal 5 mm inkorten.
Antwoord. Dit is volgens Fabien Bertrand van de firma Finstral helaas niet mogelijk. “Dat wil zeggen, de meeste deuren zijn gemaakt met meegelaste hoeken en kunnen dus niet uit mekaar worden gezaagd en nadien terug aaneen gelast …
Natuurlijk kun je een stalen deur niet even afzagen of anderszins inkorten, maar in de fabriek worden de deuren meestal op maat gemaakt. Ook het kiezen voor een deur met bijvoorbeeld een doorkijkje is geen probleem. De meeste stalen deuren bevatten immers vrij veel glas, waardoor ze voor een heel lichte ruimte zorgen.
Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren. Gebruik daarom de afzuigkap tijdens het koken en een inbouwventilator in de badkamer tijdens en na het douchen.
Stap 4: Deur inkorten
Zaag; zaag de deur af op de afgetekende lengte. Gebruik hiervoor een cirkelzaag om de gewenste rechte lijn nauwkeurig te kunnen zagen. Schaaf; verwijder het hout beetje bij beetje met een (blok)schaaf. Zorg ervoor dat de deur recht blijft.
De lucht moet ook vrij door het huis kunnen stromen. Onder elke binnendeur moet daarom minstens 1,5 cm ruimte zitten, tussen de deur en de drempel (of vloer). Leg geen tochtrol voor de binnendeuren en ook geen kleedje voor de badkamerdeur, want dan kan de lucht niet meer goed doorstromen.
Maat van de deur bepalen
Het is natuurlijk ideaal als je een deur vindt die precies in het kozijn past, maar in de praktijk zal je de deur hier en daar wat bij moeten schaven. De deur moet ongeveer 6 mm smaller zijn dan de kozijnmaat. Diezelfde afstand houd je aan voor de deur en de dorpel.
De maximale hoogte van een deur is 2800 mm. Standaard deuren variëren in de breedte tussen 630 mm tot 930 mm in stappen van 50 mm en zijn leverbaar in 2015 mm, 2115 mm en 2315 mm hoog. In een nieuwbouw huis worden vaak opdekdeuren geplaatst van 930 breed bij 2315 hoog.
Zorg dat de deur de juiste maten heeft. Hierbij moet je rekening houden met de draainaden van de deur. Hierbij moet je rekening houten met ongeveer 2,5 mm speling boven, 2,5 mm speling aan de zijkanten van de deur en 5 mm speling onderaan de deur. Deze draainaden zijn nodig zodat de deur goed in het kozijn kan draaien.
Schaaf of zaag het afgetekende deel af en werk de rand glad met behulp van schuurpapier. Wanneer je de deur wilt inkorten door te schaven, houdt de schaafmachine dan schuin t.o.v. de schaafrichting, de schaafmachine zal dan gemakkelijker insnijden.
Stompe deuren hebben een strakkere uitstraling. Als je jouw opdekdeur wilt vervangen door een stompe deur, dan is het deurkozijn vervangen noodzakelijk, want een stompe deur kan niet in het kozijn van een opdekdeur geplaatst worden.
De afmeting van een stompe deur zijn eenvoudig te bepalen door de bestaande deur nauwkeurig op te meten of de sponningmaten in het kozijn op te meten. De speling in de breedte is gemiddeld 3 mm per zijde en in totaal 6 mm.De speling tussen de bovenzijde van de deur en het kozijn is ook gemiddeld 3 mm.
Wat is een tubespaan deur? Een tubespaan deur wordt zo genoemd omdat de kern van de deur holle luchtkanalen bevat. Net als een volspaan deur wordt ook een deur van tubespaan gemaakt van spaanderplaat. Het enige verschil is dat volspaan deuren volledig uit spaanplaat bestaan en tubespaan deuren dus luchtkanalen hebben.
Het krimpen van hout
In de winter zorgt de koude temperatuur ervoor dat uw houten deur veel vocht opneemt en daarom dus klemt. Zomers is dit een ander verhaal, dan zit er namelijk weinig vocht in de lucht en krimpt de deur juist, de deur zal dan niet meer klemmen.
Een deur plaatsen is geen al te moeilijke klus, maar je moet wel heel erg nauwkeurig te werk gaan. Alles begint met een deur die perfect in de omlijsting past. Meestal moet je de deur daarom zelf ietwat inkorten of bijschaven. In deze klus wordt de deur afgehangen met scharnieren.
De hoogkwalitatieve ramen en deuren van Deceuninck worden vervaardigd uit een kunststof genaamd 'polyvinylchloride' of kortweg pvc. Dat het een bijzonder veelzijdig materiaal is, staat vast, want behalve voor ramen en deuren wordt pvc ook gebruikt om buizen, auto-onderdelen en zelfs vloeren te maken.
Speling in de hoogte en breedte
Dit komt neer op ongeveer 2 mm aan de bovenkant van de deur en 5 mm aan de onderkant van de deur. Speling deur breedte: wanneer u de speling van de deur in de breedte wilt berekenen, dan komt het neer op 5 mm in de breedte. Ongeveer 1.5mm hangzijde en 3.5mm aan de sluitzijde.
Houten deuren zijn vaak de oorzaak van klemmende deuren. Hout is immers een natuurlijk materiaal, wat verandert bij bepaalde weeromstandigheden. Tijdens vochtig of warm weer kan de deur uitzetten,terwijl de deur tijdens de winter kan krimpen.