Op het moment dat je uitspreekt waarover jij je schuldig voelt, ontstaat er ruimte en beweging. Het lucht al op als je in je eentje hardop uitspreekt waarover jij je schuldig voelt. Wat ook helpt is jouw schuldgevoel uitspreken naar iemand, bijvoorbeeld je partner of vriendin.
De oplossing voor schuldgevoel
Geen zelfkritiek uiten (“ik ben slecht”), maar bekijken met zelfcompassie (“ik heb iets slechts gedaan, maar ik ben geen slecht persoon”) is de juiste aanpak. Denken of zeggen dat je een slecht persoon bent, boos zijn op jezelf, jezelf verwijten dat je zo'n stomme fout hebt gemaakt.
Onderzoekers schatten dat mensen ruwweg twee uur per dag een milde vorm van schuldgevoel ervaren, vijf uur per week een gematigde vorm en drieënhalf uur per maand een ernstige vorm. In sommige gevallen blijven schuldgevoelens jarenlang bestaan en soms zelfs tientallen jaren.
Als je je schuldig voelt, vind je dat je verplicht was iets te doen wat je hebt nagelaten. Of, andersom: je hebt iets gedaan, wat je niet had moeten doen, of er is iets gebeurd waarvan je weet dat het anders had gemoeten.
Jezelf overal de schuld van geven ontstaat vaak doordat we te veel de verantwoordelijkheid nemen over de keuzes die andere mensen maken. Vanuit het idee dat als jij maar anders had gereageerd, dan had de ander ook een andere keuze gemaakt.
Op het moment dat je uitspreekt waarover jij je schuldig voelt, ontstaat er ruimte en beweging. Het lucht al op als je in je eentje hardop uitspreekt waarover jij je schuldig voelt. Wat ook helpt is jouw schuldgevoel uitspreken naar iemand, bijvoorbeeld je partner of vriendin.
Bij schuldgevoel heb je te maken met niet-reële schuld. Het ontstaat omdat je jezelf iets hebt opgelegd en wat je niet waar hebt kunnen maken. Normen en waarden van jezelf of van anderen spelen hierbij een rol. Het lijkt alsof dit gevoel op een ander manier in je lijf vast zit.
Vaak hebben mensen spijt van de dingen die ze juist niet hebben gedaan. Probeer het huidige moment te waarderen en naar de positieve dingen te kijken. Noteer de mooie, positieve dingen eens op papier. Aan veel dingen zitten voor- en nadelen en bij spijt zien we vooral de nadelen.
Loslaten van schuldgevoel
Zoals we hierboven al uitlegden is het belangrijk om een gesprek aan te gaan met de persoon naar wie jij je schuldig toe voelt. Je zult vaak merken dat er veel meer begrip is voor je situatie dan je zelf zou denken. Voel je je schuldig naar je zelf toe, ga dan ook het gesprek met je zelf aan.
Schuldgevoel is geen echte emotie
Een begrip dat zegt dat wij oordelend denken, maar niets zegt over wat we echt in ons lichaam voelen. Je geeft jezelf een naar gevoel door de betekenis die je aan iets geeft. Het is iets wat je denkt en vindt. Het is geen emotie, het is een waardeoordeel.
Tegelijk is het belangrijk dat je laat merken dat die gevoelens van schuld en schaamte er mogen zijn. Dat doe je bijvoorbeeld door te zeggen: 'Wat ontzettend naar dat je dit meemaakt, en dat je ook nog zo hard oordeelt over jezelf. ' Ook kun je de ander vertellen dat schuld en schaamte bij veel slachtoffers voorkomen.
Klagers die je een schuldgevoel aanpraten
Klagers of huilie huilie mensen doen dit vaak omdat hun gevoel met wie ze zijn en de realiteit van wie ze zijn niet overeenkomt. Hierdoor krijgen ze slechte gevoelens. Dit is dan iets wat ervoor zorgt dat ze een lager zelfvertrouwen krijgen.
Oefening baart kunst
Dit is een nieuwe manier van omgaan met onprettige gevoelens en doorloop je keer op keer. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en je zult steeds meer innerlijke rust ervaren doordat het onprettige gevoel en het verleden jou loslaat. Het zet zich niet meer vast in je lichaam.
Als je niet bereid bent om spijt te ervaren, kun je ook niets leren. Dan verander je niet en maak je weinig leuke dingen mee in het leven. Een bekende uitspraak luidt: 'Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan dan dat je spijt hebt van de dingen die je niet hebt gedaan'.
Schuld en schaamte zijn belangrijke emoties die onder codependentie patronen liggen. Schaamte geeft je het gevoel dat je verkeerd, slecht, onbelangrijk en onwaardig bent. Schuld verwijst naar een gevoel en/of overtuiging, dat je gedrag onjuist of slecht is.
schuldig bn. 'verplicht te betalen; verantwoordelijk voor een verkeerde daad'.
Iemand die manipuleert gebruikt regelmatig passief-agressief gedrag. Voorbeelden van passief-agressief gedrag zijn liegen, kritiek geven, overdrijven, negeren en sarcastisch zijn. Je kunt dit soort gedrag ook scharen onder een sluwe en achterbakse manier van omgaan met anderen.
Ga niet tegen iets in en ga je niet verdedigen, maar geef mee op een 'mistige' manier en blijf bij je standpunt. Geef een fout toe zonder daar een drama van te maken. Verdedig je niet tegen kritiek. Probeer er van te leren en lok uit dat de ander de kritiek concretiseert.
Manipulatie is het opzettelijk beïnvloeden van een ander.
Een manipulator houdt daarbij geen rekening met de wensen en grenzen van die ander. En denkt alleen aan zichzelf. Manipulatie komt overal voor. In liefdesrelaties, vriendschappen, familierelaties en op het werk.
'Er is sprake van emotionele ontrouw als je liever bij die ander bent dan bij je partner. Als je geneigd bent te vergelijken, en je geliefde er bekaaid vanaf komt. Maar ook als de balans scheef is: je brengt meer en meer vrije tijd door met die ander en vraagt je steeds af wat hij of zij van iets vindt.
Zodra overspel aan het licht komt, lijkt het even alsof al je vertrouwen weg is. Als je hier niks mee doet, kunnen deze vertrouwensproblemen zelfs aanhouden als je de relatie verbreekt en invloed hebben op toekomstige relaties. Mensen die zijn bedrogen blijven vaak lang wantrouwend in een relatie.
Ja, dat kan. Een emotionele affaire begint met een onschuldige vriendschap en ontwikkelt zich langzaam tot een diepe band. Soms verandert het in een platonische relatie waarin de emotionele band die met de affaire-partner wordt gedeeld, de ruimte van de huwelijkspartner kan betreden.