Wat zijn de gevolgen en de risico's als een ouder zijn kind niet laat inenten? Zolang landelijk de vaccinatiegraad meer dan 95% is, zal een kind waarschijnlijk niet ziek worden. Maar de tendens is dat die vaccinatiegraad lager wordt. Daarmee wordt de kans groter dat een kind met deze ziekten besmet raakt.
De kans op het ontwikkelen van myocarditis (hartontsteking) bij niet-gevaccineerde jongeren bij het doormaken van een actieve COVID-19 infectie is 1 op 5.000. Dit is duidelijk hoger dan de kans dat een kind of jongere myocarditis doormaakt na covid-vaccinatie (0.4-4/100.000). (CDC, januari 2022; MMWR Augustus 2022)
Probeer eerst je afspraak zelf te verplaatsen naar een moment dat je past. Lukt dat niet, neem dat contact op met het vaccinatiecentrum via het telefoonnummer op je uitnodigingsbrief. Zij kunnen je afspraak tijdelijk uitstellen. Je persoonlijke vaccinatiecode blijft wel maar 30 dagen geldig.
Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld.
3 maanden. Twee vaccinaties bieden je kindje de eerste bescherming tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. De prikken vinden meestal plaats in het bovenbeen. Deze ziekten zijn juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk.
Hoe vaak bezoek je het consultatiebureau? In het eerste half jaar na de geboorte van je kind kom je bijna elke maand op het consultatiebureau: met 1, 2, 3, 4 en 6 maanden oud. Het tweede half jaar kom je één keer per 2 maanden: met 7, 9, 11 maanden.
Extra vaccinatie bij 2 maanden
Heb je geen 22 wekenprik gehaald, dan krijgt je kind bij 2 maanden een extra vaccinatie ( DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-HepB). Ook in een aantal andere situaties krijgt je kind deze extra prik. De jeugdarts bespreekt dit met je.
Niet meer dan twee prikken per keer. Het immuunsysteem kan wel meer aan, maar meer prikken tegelijk is niet fijn voor het kind. Streven naar langdurige bescherming.
Kom je veel vroeger, dan moet je misschien buiten wachten. Kom je veel te laat? Dan kan het zijn dat je die dag niet meer je vaccinatie krijgt. Dat hangt af van de drukte in het vaccinatiecentrum en of er al een vervanger voor je tijdslot werd opgeroepen.
Als je het poliovaccin via een apart vaccin laat toedienen (in plaats van een combinatievaccin) zijn er ook drie wettelijk verplichte dosissen: 2 dosissen met 8 weken tussentijd tijdens het eerste levensjaar en een derde dosis tussen de leeftijd van 12 en 18 maanden met een minimum interval van 6 maanden na de tweede ...
De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt is klein. Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen.
De meeste kinderen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, hebben geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Om te controleren of een kind is gevaccineerd, mag de opvang een bewijs van vaccinatie opvragen bij de ouders. Kunnen of willen de ouders dat niet laten zien, dan mag de kinderopvang het kind weigeren. Op 18 februari 2020 is het voorstel aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer moet nog akkoord gaan.
Is het consultatiebureau verplicht? Nee, je bent niet verplicht om naar het CB te gaan. Als je niet komt wordt er bijvoorbeeld geen bericht gestuurd naar jeugdzorg of iets dergelijks. Realiseer je wel dat je bezoeken aan het CB ervoor zorgen dat eventuele problemen bij je baby vroegtijdig worden opgespoord.
Wat is een consultatiebureau? Een consultatiebureau (CB) is een organisatie die de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje volgt. Je krijgt hier gratis advies en medische zorg voor je kind. Vanaf de geboorte tot je kind 4 jaar is, brengen jullie regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau.
Hoe vaak ga je naar consultatiebureau met je baby? In het eerste jaar word je acht keer uitgenodigd met je baby. De afspraken vallen samen met de momenten waarop je baby vaccinaties krijgt en met handige momenten om de groei en ontwikkeling te controleren.
Griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, verminderde eetlust, misselijkheid of buikpijn. Deze bijwerkingen komen zelden voor. De verschijnselenduren meestal niet langer dan 1-2 dagen. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.
Bijwerkingen van vaccinatie bij baby's in het kort
Veelvoorkomende bijwerkingen zijn onder andere: koorts, niet lekker voelen, huilen en reactie op de prikplaats. De meeste bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Het risico op een ernstige of langdurige bijwerking is heel erg klein.
Vaak begint de koorts op de dag dat uw kind de prik heeft gekregen. De koorts blijft meestal 1 tot 2 dagen. Uw kind kan die dagen ook andere klachten hebben: veel huilen.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.
Dan kan het zijn warmte niet kwijt. Bij het snel oplopen van koorts krijgt een kind het meestal wel koud en gaat het rillen, in dat geval kan je je kind tijdelijk wat extra toedekken. Geef je kind, als het ziek is, voldoende te drinken. Een ijslolly is vaak een lekkere dorstlesser voor zieke kinderen.
Uw kind heeft erge hoofdpijn met 1 of meer van deze klachten: koorts, een pijnlijke of stijve nek, rode vlekjes, sufheid of overgeven (braken). Uw kind heeft erge hoofdpijn na een klap of een val op het hoofd.