Tips om vlekken te verwijderen van je stoffen bank:
Maak een sopje met een paar schepjes soda en lauwwarm water. Smeer de vlekken op de bank in met het mengsel en schrob voorzichtig met een sponsje. Maak het behandelde oppervlak daarna schoon met water (tot je geen soda-mengsel meer ziet)
Tip 1: Zout in de wond
Een van de bekendste manieren om rodewijnvlekken te verwijderen is door zout op de vlek te strooien. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is keukenzout en lauw water. Strooi flink wat zout op de vlek en laat dit ongeveer 3 minuten intrekken, zodat het zout de vlek kan absorberen.
Meng 2 kopjes warm water met een eetlepel witte azijn en een eetlepel afwasmiddel. De mix van water, azijn en afwasmiddel trekt in de vezels van het kleed en maakt de vlek losser. Wissel het deppen met het mengsel af met het te laten drogen. Eindig met het te laten opdrogen.
Verwijderen van witte wijnvlekken
zuig de vloeistof het beste direct op met een papieren doekje. maak de plek schoon met een oplossing van lauwwarm gedestilleerd water (ca. 30°C) en een fijnwasmiddel. zo nodig, kan de vlek tevens ook nog een keer met wasbenzine worden gereinigd.
Uitzondering: wijnvlek verwijderen uit wol
Hier zal je de wijnvlek echter niet deppen met witte wijn maar met azijn. Goed opwrijven, een nachtje laten intrekken en vervolgens klassiek wassen zal volstaan.
Bedek de vlek met een dikke laag zout
Laat het zout ongeveer 5 minuten op de vlek liggen zodat het de kans krijgt de rode wijn op te nemen. Hoe sneller je dit doet nadat je gemorst hebt, hoe makkelijker je de vlek kunt verwijderen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen.
Baking soda
U kunt vlekken uit de bank halen met baking soda. Los een paar scheppen soda op in heet water. Breng dit sopje met een spons aan op de vlek. Dep daarna de plek droog met een doek.
Maak een sopje met lauw water of warm water en groene zeep. Verwijder hiermee vlekken van de bank. Let er wel goed op dat u de zeep goed weghaalt en de bank daarna droog maakt. Anders kunnen er strepen achterblijven, Ook raden wij aan om uw bank alleen met groene zeep schoon te maken bij vlekken.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
Een laserbehandeling is de meest efficiënte manier om wijnvlekken te behandelen, omdat er tot op de millimeter bepaald kan worden welk gebied aangepakt moet worden. Met laser ontstaat er een mogelijkheid om effectief in een diepere huidlaag te behandelen.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals. Circa 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met wijnvlekken.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Ossengal zeep stick
Dompel de stick in water. Bestrijk de vlek met de natte zeep en wrijf deze in met de vingers, borstel of doek. Laat de zeep even intrekken maar zorg ervoor dat de zeep niet indroogt. Spoel vervolgens het textiel grondig uit.
Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
Hoe verwijder je spermavlekken op een matras? Om spermavlekken op een matras te verwijderen dep je deze best met een vochtige doek en opgeloste Biotex. Zet de matras vervolgens op zijn kant zodat het vocht niet in de matras trekt. Tenslotte droog je de matras met een haardroger.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Meng 1/2 lauw water met 1/2 azijn en voeg daar enkele druppels afwasmiddel aan toe. Dep met een spons over de vlek en je zult zien dat de vlek stilaan verdwijnt. Let er wel op dat je dept en niet wrijft, want dit kan je tapijt beschadigen. Achteraf goed spoelen met water, en klaar.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.