Bloedblaasjes verdwijnen helaas niet vanzelf, maar ze zijn eenvoudig te verwijderen met een elektrocoagulatie behandeling.
Bloedblaasjes kunnen alleen behandeld worden bij een temperatuur tussen de 6 en 20 graden(buiten temperatuur). Anders knappen de vaatjes weer open door warmte of kou. Omdat het goedaardige vaatverwijdingen zijn, die geen klachten geven, is het medisch niet noodzakelijk om te behandelen.
Bloedblaasjes, ook wel cherry angioma, kersenwratjes of seniele angiomen genoemd, is een veelvoorkomende vaataandoening. Het zijn typische kleine, kersenrode bultjes die variëren van 1 tot 5 millimeter grootte. Het ontstaat door een plaatselijke toename van sterk verwijde bloedvaatjes in de huid.
Helaas is de oorzaak van het ontstaan van bloedblaasjes onbekend. Ze komen wel vaker voor bij mensen boven de dertig. Ze ontstaan meestal spontaan. Met de Decomedical coaguleren wij het bloedblaasje.
In de huid zitten heel kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaatjes genoemd. Als deze haarvaatjes beschadigen of openbreken, lekt er bloed de huid in. De onderhuidse bloedingen die hierdoor ontstaan, worden petechiën genoemd. Petechiën komen relatief vaak voor en zijn meestal niet ernstig.
Bloedblaren zijn erg pijnlijk, maar verdwijnen in de meeste gevallen weer als je er niet te veel aan zit. Moet je een bloedblaar wel of niet doorprikken? Nee, een bloedblaar doorprikken of openprikken is niet goed. Wanneer je deze blaar openprikt is het moeilijk om het bloeden goed te stoppen.
Bij een bloedblaar is het blaasje gevuld met bloed. Een bloedblaar doorprikken is gevaarlijk aangezien de kans op infectie dan erg groot wordt en het bloeden ook lastig is te stoppen. Daarom moet je een bloedblaar dus nooit doorprikken.
Zoals bij de meeste blaren is het beste om het met rust te laten. U zult dan vaak zien dat de plek vanzelf kleiner wordt en uiteindelijk verdwijnt. Is het lastig om de plek rust te gunnen zoals bij een bloedblaar op de voet dan kunt u ook blaarpleisters gebruiken om de plek te beschermen.
Angioma, bloedblaasjes of bloedvaatjes zijn goedaardige tumoren. Het komt vaak voor bij oudere mensen. Echter zien we als huidtherapeuten deze aandoening steeds vaker bij jonge mensen terug op het lichaam. Het begint met kleine rode of donkerblauwe puntjes.
Petechiae (ook wel petechiën genoemd) zijn kleine puntvormige bloedingen in de huid. Ze berusten op extravasatie van rode bloedcellen en zijn niet wegdrukbaar. Petechiae wijzen op het bestaan van trombocytopenie.
Pemphigus en bulleus pemphigoïd zijn ziekten waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan. Het zijn heel zeldzame auto-immuunziekten die plotseling kunnen ontstaan zonder duidelijke aanleiding. Bij auto-immuunziekten valt het afweersysteem onderdelen van het eigen lichaam aan.
Over het algemeen hoef je met een bloedblaar niet naar de dokter. Vaak geneest het weer vanzelf. Wanneer je vaker last hebt van bloedblaren of ze erg pijnlijk zijn, kun je voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts maken.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Prik de gesloten blaar door met een steriele naald of bloedlancet. Prik zo dicht mogelijk tegen de huid een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het daarna voorzichtig leeg met een wattenstaafje of gaasje en vang het vocht op met een gaasje. Dek de blaar steriel of zo schoon mogelijk af.
Is de blaar al opengegaan of moet je nog een flink stuk wandelen, dan is het mogelijk om de blaar door te prikken. Dit geeft verlichting en gaat zwelling van de blaar tegen. Als je de blaar door wilt prikken, doe dit dan in alle gevallen met een steriele naald.
Reinig de blaar en de huid rondom met stromend water of een waterig, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel. Houd een naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar. Reinig de wonde en de huid rondom opnieuw.
Een drukblaar is een met vocht of bloed gevulde blaas, die ontstaat door een aanhoudende druk of wrijving op een plek die dat niet gewend is, en waar de huid dik en weinig beweeglijk is.
"Wonden genezen het beste in een vochtige omgeving.
Als je de beschermende huidlaag van blaren doorprikt, kunnen bacteriën de wond in en dat is medisch gezien een open wond. Maar als het gebeurt, desinfecteer je open blaren (bijvoorbeeld met een antiseptische spray) en bedek je hem met een blaarpleister.
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
Petechiën zijn rood of paars van kleur en niet groter dan een paar millimeter. Ze kunnen pijnlijk zijn. Petechiën worden vaak veroorzaakt door een onderliggende aandoening en daarom kunt u naast de rode vlekken op de huid ook andere symptomen ervaren, zoals: Blauwe plekken.
Wat te doen tegen rode vlekken op de huid? Allereerst, om rode vlekken in het gezicht te verminderen, is het belangrijk om te identificeren of je last hebt van een specifiek huidprobleem, zoals rosacea of eczeem. Het beste is om een afspraak te maken met de dermatoloog zodat je zeker weet waar je last van hebt.
Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak.
Een blaar is een doorzichtig huidblaasje waar veel vocht in zit. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen en er zijn verschillende soorten. Zo kunt u last hebben van brandblaren, vriesblaren, bloedblaren en/of drukblaren. Deze laatste vorm komt het vaakst voor en wordt hierin uitgebreider beschreven.
Blaren genezen meestal vanzelf of na de behandeling van de blaar. Uiteindelijk zal het wondkorstje loslaten en zal er nieuwe huid over de wond groeien. Afhankelijk van de diepte en grootte van de blaar kan dit enkele dagen tot weken duren.