Inwendige bloeding: bij een inwendige bloeding verlaat het bloed je lichaam niet.In plaats van in je bloedvat bevindt je bloed zich tussen je andere weefsels. Vaak zorgen oppervlakkige inwendige bloedingen voor blauwe plekken.
Signalen van een inwendige bloeding kunnen zijn:
Bloed in je urine, door een bloeding in je nieren of blaas. Bloed bij je ontlasting, door een bloeding in je darmen of je maag. Grote bloeduitstortingen door bloedingen in de grote spieren in het lichaam.
Zit die bloeding in je lichaam, dan is dat veel lastiger. Soms is het zelfs noodzakelijk om tot een operatie over te gaan. Het is cruciaal om het bloeden te stoppen; het bloedverlies is gevaarlijk, maar het bloed kan zich ook ophopen waardoor essentiële lichaamsfuncties kunnen stoppen.
Van inwendige schade is vaak sprake bij hevige buikpijn, braken, een snelle polsslag en koude handen en voeten.Ook signalen als bloed in de urine, bleekheid en verminderd bewustzijn duiden op dit soort letsel.
Slagaderlijke (arteriële) bloedingen zijn bloedingen waarbij helderrood bloed pulserend uit de wond komt en er vaak veel bloedverlies optreedt in korte tijd. Dit soort wonden zijn levensbedreigend.
Het belangrijkste symptoom van een uitwendige bloeding is bloedverlies. Daarnaast is er ook vaak sprake van pijn. Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen:Pijn.
Vaak stopt de bloeding op den duur vanzelf. De patiënt zal in tussentijd meestal wel bewaakt worden op de Medium Care of Intensive Care afdeling.
Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling. Na een paar dagen is het mogelijk dat er alsnog blauwe verkleuringen ontstaan. Soms liggen die niet op de plaats van het oorspronkelijke letsel.
Houd het ledemaat omhoog indien mogelijk. Na 10 minuten breng je een drukverband aan, gebruik je andere zwachtels of leg je een propere doek (bijvoorbeeld een handdoek) op de wonde en druk je daarop. Blijf het ledemaat omhoog houden. Neem een aangelegd verband of een doek op de bloeding niet weg.
Een inwendige bloeding kan veroorzaakt worden door stomp (een autostuur in de buik; een klap tegen het hoofd) of penetrerend (een kogel, een mes) letsel. Ook kunnen ziekten zoals een maagzweer of een stoornis van de bloedstolling inwendige bloedingen veroorzaken.
Een subarachnoïdale bloeding is een bloeding in de ruimte tussen de hersenen en de schedel (de subarachnoïdale ruimte). Deze bloedingen ontstaan doordat een zwakke plek in de wand van een slagader aan de basis van de hersenen barst.
Intermenstruele bloedingen zijn vaak onschuldig. Ze kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door stress of een strikt dieet, of simpelweg door wat bekend staat als bloeding van de eierstokken tijdens de ovulatie.
Een nauwkeurige definitie van hevig bloedverlies is er niet. Verlies van stolsels (dikke brokken) en bloedarmoede beschouwt men meestal als kenmerken van hevig bloedverlies. Of hevig bloedverlies een reden is tot verder onderzoek en eventuele behandeling, hangt af van uw klachten.
Met hemofilie bloed je niet sneller dan normaal, maar wel langer omdat je bloed niet genoeg stollingsfactoren bevat. Oppervlakkige wondjes zijn meestal onschuldig.Inwendige bloedingen daarentegen zijn ernstiger en die kunnen al optreden na een ogenschijnlijke lichte verwonding.
Conclusie. Levensbedreigend uitwendig bloedverlies is een belangrijke voorkombare doodsoorzaak bij ongevalsslachtoffers. Omstanders zijn vaak als eerste aanwezig bij een incident of ongeval en kunnen levens redden.
Ja.Net zoals dat stress je menstruatie kan vertragen, kan het ook spotting tussen menstruaties veroorzaken.
Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken. Wanneer het slachtoffer liever op de zij ligt of met opgetrokken knieën is dat geen probleem. Controleer regelmatig bewustzijn en ademhaling. Blijf bij het slachtoffer tot professionele hulp ter plaatse is.
Zorg zonodig voor rust van het gewonde lichaamsdeel. Wonden kunnen anders weer gaan bloeden. Ga met bijtwonden altijd naar de huisarts of huisartsenpost. Een bijtwond kan namelijk tetanus veroorzaken.
Een hematoom is op verschillende manieren te herkennen. Zo vindt er vaak verkleuring van de huid plaats en is er in vele gevallen sprake van een ontsteking of zwelling. Bovendien is de plek vaak warm en pijnlijk.
Een hematoom kan herkend worden aan een grote zwelling en/of een (blauwe) verkleuring. Vaak voelt de vagina sowieso pijnlijk in de periode na de bevalling. Het is daarom soms moeilijk om te weten wanneer er sprake is van een hematoom, want een nabloeding zit vaak inwendig.
Lexicon: Hematoom (of bloeduitstorting)
Ophoping van bloed buiten een bloedvat. Hematomen kunnen zich ontwikkelen in een orgaan, een weefsel of een ruimte in het lichaam. Het wordt doorgaans veroorzaakt door een breuk in de wand van een bloedvat.
We spreken van inwendig letsel bij een beschadiging van organen door een ongeluk. Als een ander uw inwendig letsel veroorzaakt, betaalt deze partij uw schade. U kunt bij inwendig letsel denken aan de organen in de buikholte zoals maag, darmen, baarmoeder en milt.
Bij een 'scherp buiktrauma' raak je gewond door iets dat door je buikwand heen komt. Zoals bij een schot- of steekwond. In Nederland ontstaan verwondingen in je buik meestal door een stomp trauma. Want gelukkig komen schot- en steekwonden in Nederland in vergelijking met andere landen weinig voor.
Als u bloed braakt, neem dan direct contact op met uw huisarts.De huisarts zal u dan lichamelijk onderzoeken. Hierbij gaat uw huisarts op zoek naar tekenen van shock en kan hij een rectaal onderzoek doen omdat bloed in de stoelgang of donkere ontlasting erop wijst dat er een bloeding aan de gang is.