De champagnehuizen vullen de Brut Sans Année of (BSA), de meest verkochte champagne en de visitekaart van het huis, aan met de in de kelders bewaarde wijn van eerdere oogsten. Deze reserve wordt gebruikt om ieder jaar eenzelfde kwaliteit en stijl te kunnen leveren.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
Brut is vandaag de dag de meest gedronken champagne. De term verwijst naar de smaak van de schuimwijn of champagne, meer bepaald hoe zoet die is. In vergelijking met sec en demi-sec is een brut champagne minder zoet. Een fles kan pas het label "brut" krijgen als ze minder dan 12 gram suiker per liter bevat.
Bij al deze bubbels is 'brut' een aanduiding voor de droge smaak die je proeft. In andere woorden: het is de variëteit van champagne waar de minste suiker aan toegevoegd wordt. Wanneer je een brut champagne koopt, mag je er dus vanuit gaan dat deze een absoluut droge smaak heeft.
Net als bij champagne heb je verschillende cavavarianten; van brut (zeer droog) tot dulce (zeer zoet) Productiemethode: net als bij champagne wordt er gebruik gemaakt van de 'Methode traditionelle'. De cava rijpt wel korter op de fles, namelijk maar 9 maanden.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet. Door de veelzijdigheid kan cava door iedereen gesmaakt worden.
Een demi-sec champagne is vrij zoet en heeft een suikergehalte van ongeveer 33 tot 50 gram. Een brut zal daarentegen minder dan zes gram suiker (of zelfs helemaal geen suiker) bevatten en heeft dan ook een vrij droge smaak.
Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken. Een top wijnhuis die deze brut wijn heeft gemaakt.
Welke Moët is zoet? De meest verkochte champagne van Moët and Chandon is de Brut. Dit betekend dat de champagne droog van smaak is. Mocht je een wat zoetere champagne willen dan kan je het beste voor een demi-sec ( half zoet ) of Doux ( heel zoet ) kiezen.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Moët & Chandon Brut Imperial is één van de meest bekendste en behoort tot de absolute top met een zacht en frisse smaak. Moët & Chandon Nectar Imperial Diamond Suit is een heerlijke demi-sec met een verfijnde en ronde smaak. De fles onderscheid zich -zoals de naam al zegt- door het mooie en luxe koelvest.
Het produceren van een fles champagne is complexer en duurt langer dan een fles wijn. Tijd is geld en hoe langer je over iets doet, hoe duurder het wordt. Er spelen ook andere dingen mee die een fles champagne duurder maken dan een fles wijn, prosecco of cava.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Dus, is cava gezond? Over het algemeen geldt: hoe droger het drankje, hoe minder suikers het bevat. Ga je voor een cava extra brut, dan hoef je je heus geen zorgen te maken over de lijn, al blijft het gevaarlijk om te zeggen dat een alcoholhoudend product 'gezond' is.
Hou je van frisse elegante champagnes? Kies dan eens een blanc de blancs. Deze champagnes zijn wat duurder dan een klassieke blend champagne doordat de Chardonnay druif prijziger is: Blanc de Blancs champagnes bestaan uit 100% Chardonnay druiven »
Naast brut en demi-sec champagne, zijn er nog andere soorten: Extra brut champagne. Het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 0 en 6 gram suiker per liter. Daardoor is het de droogste smaak onder de champagnesoorten.
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
Daardoor is de champagne zelf goedkoper. De champagne uit Italië die op deze wijze wordt gemaakt is de bekende Prosecco.