Kenmerken van speculaas Kenmerkend voor speculaas zijn, behalve de bruine suiker, de specifieke speculaaskruiden. Deze bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper. Verschillende variaties zijn echter mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie.
De meeste speculaasproducten zijn gemaakt van bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden. Voorbeelden van andere producten met speculaaskruiden zijn bijvoorbeeld kruidnoten (ook wel pepernoten genoemd), amandelspeculaas, speculaasbrokken en gevuld speculaas.
Speculaas is iets typisch Nederlands en is gemaakt op basis van het specifieke speculaaskruid. De smaak van onze koekjes krijgen we net door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert en dit heet dus Speculoos.
Om maar meteen een misverstand de wereld uit te helpen: 'speculaaskruiden' zijn eigenlijk helemaal geen kruiden, maar specerijen. Een mengsel dat bijna altijd uit kaneel, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en gember bestaat om precies te zijn. En soms ook koriander of anijs.
Kan het eten van speculaas en peperkoek zorgen voor een zachte stoelgang als je last hebt van aambeien? Peperkoek en speculaas kunnen een laxerend effect hebben op de darmen, maar voor sommige mensen is het tegenovergestelde waar.
Het enige echt gezonde ingrediënt in Speculoos is kaneel. Speculoos bevat echter zo weinig kaneel dat je niet kan spreken van 'een gezond product'. Speculoos bevat veel calorieën en nauwelijks voedingsstoffen, waardoor dit product in feite onder de categorie 'snoep' valt.
De lekkernij is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Deze kruiden samen worden speculaaskruiden genoemd. Kruidnoten smaken naar speculaas.
De regel is: per 10kg, 1 miligram per dag. Ga je uit van 60kg, dan is dit dus 6 miligram. Om het risico al zo goed mogelijk te beperken, geldt er in Europa voor voedingsmiddelen zoals speculaas en pepernoten een regel van maximaal 50 mg coumarine per kilogram. Voor jou geldt dan: per kg, mag je 2 gram pepernoten.
In speculaas zitten speculaaskruiden (een mengsel van onder andere kaneel, nootmuskaat, gember en kardemom) die de koekjes de herkenbare smaak geven. Het koekje is typisch Nederlands en wordt met name gegeten in de periode rond Sinterklaas. Maar eigenlijk is het koekje het hele jaar door lekker!
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
De meest gebruikte verklaring is dat het woord afstamt van 'speculum' (spiegel); doordat de speculaaspop een spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank. Het stamt af van het Latijnse woord speculator ('hij die alles ziet') – tevens een bijnaam van Sint Nikolaas.
Echte Bakkers Speculaas is een beroemde naam binnen de speculaaswereld. De enige échte speculaas waarbij de hinten van kaneel, kardemom en nootmuskaat de overhand krijgen bij het nemen van de eerste hap.
Speculaas, een typisch Hollandse lekkernij met die typische kruidige smaak bestaande uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Speculaas staat bekend als fijne kerstkoekjes. Speculoos are known as fine Christmas cookies.
Speculoos is als 'koekje zonder speculaaskruiden' ontstaan in Franstalig België en overgenomen door bakkers in Oost- en West-Vlaanderen. Zowel het koekje als de naam waren in die regio dus al lang in gebruik toen het een van de bekendste producten van de Oost-Vlaamse koekjesfabrikant werd.
Speculaas. Wij Belgen zijn terecht trots op onze speculaas (of was het nu 'speculoos'?), en ook Sinterklaas is duidelijk grote fan. Een koekje van 20 gram bevat ongeveer 100 kcal, wat betekent dat je al gauw 500 kcal binnen hebt als je die grote sintfiguur hebt opgesmikkeld.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 stuk (7 gram) speculaasje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speculaasje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In 1 stuk (7 gram) speculaasje zit: 33 kcal energie. 1,5 gram vet.
Speculaasjes zijn oud-Hollandse koekjes boordevol geschiedenis. Het originele speculaas recept is namelijk gemaakt met exotische specerijen die zeelieden in de 18e eeuw uit verre oorden meebrachten naar Nederland.
Speculaas, een krokant koekje met een kruidige smaak.
Kortom, de naam pepernoot is eigenlijk gewoon ontstaan omdat deze koekjes heel erg pittig zijn vanwege de toegevoegde kruidnagel, peper en anijs. Daarnaast betekent 'noot' ook 'koekje', dus vandaar de naam pepernoten!
Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben.
Mocht je nou dol zijn op speculaas, dan is het misschien handig om te weten hoeveel calorieën er in één speculaasje zitten. Veel zijn het er namelijk niet. In een koekje van 7 gram zitten 'slechts' 33 calorieën. Er zit daarnaast 1,5 gram vet in en 2 gram suikers.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.