Ga je een gordijn of de vitrage ophangen voor het glas van een deur of bij een raam dat regelmatig open staat? Verwerk dan deze loodveter in de onderzoom. Laat de onderzoom in eerste instantie aan de onderzijde open en meet een stuk loodveter af dat net zo breed als de volledige breedte van het ongeplooide gordijn.
Standaard wordt er door de fabrikanten over het algemeen een loodveter van 25 gram per meter gebruikt in kamerhoge overgordijnen en vitrages. Loodplaatjes in vlies van 13 gram worden over het algemeen gebruikt in de zijzomen van overgordijnen.
Loodstaafjes voor gordijnen zorgen ervoor dat je gordijn mooi strak naar beneden hangt. Bovendien voorkomt het wapperende gordijnen voor een open raam of deur. Maak een klein stiksel boven het loodje, zodat dit op zijn plek blijft. Je zult zien dat je gordijn nu aan de zijkanten mooi strak naar beneden hangt.
Een loodveter is eigenlijk een soort verzwaringskabel dat er voor zorgt dat het gordijn mooi en strak in de plooi valt. Aan sommige kamerhoge gordijnstoffen zit al standaard een loodveter in verwerkt, omdat deze in de weverij al aan het gordijn wordt bevestigd.
Om de gordijnen mooi recht te laten hangen kun je gebruik maken van loodveter of losse loodjes als verzwaring. Loodveter rijg je door de hele zoom en zet je met enkele steekjes aan de binnenkant vast. Losse loodjes zet je in de zoom op de hoekenpunten. Vaak hangen die nl.
Loodveter voor gordijnen. Loodveter. Loodveter gebruik je om lichtgewicht gordijnstof of vitrage aan de onderzijde mooi recht en strak te laten hangen. Bovendien voorkomt loodveter een wapperend gordijn voor een open raam of deur.
De loodveter vind je vaak bij transparante stoffen. De loodveter zorgt ervoor dat je gordijn mooi in de plooi naar beneden valt en niet gaat op krullen.
Loodjes voor gordijnen. Loodstaafjes. Loodstaafjes voor gordijnen zorgen ervoor dat je gordijn aan de onderkant mooi recht en strak naar beneden hangt. Bovendien voorkomt het wapperende gordijnen voor een open raam of deur.
De meeste gordijnen hebben trouwens al een kreukvrije finish, die ervoor zorgt dat kreukels er vanzelf uitzakken. Blijven je gordijnen toch in de kreukels liggen na was- en droogbeurt, dan kun je proberen ze eruit te strijken. Check wel goed of en op welke stand dit kan.
Gordijnen hangen het mooist als een rails of roede op 8 cm afstand van de wand, vensterbank of verwarming wordt geplaatst. Bij een waveplooirails is dit 10 tot 15 cm, afhankelijk van de diepte van de plooi. 3. De lengte van de rail of roede is zo lang als nodig is.
Ideaal bij glas in lood: Duette®Shades of plisségordijnen
Om bijvoorbeeld inkijk te hinderen of om het daglicht mooi te filteren. Wil je 's avonds de gordijnen helemaal dicht hebben? Dan kan dat ook.
Een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, wordt zowel gebruikt voor overgordijnen als inbetween en vitrage gordijnen. De dubbele plooi is geschikt voor alle gordijnen en creëert een mooi, vol resultaat.
De meeste mensen denken bij vitrage aan de lichtdoorlatende gordijnen van vroeger. Die waren toen ideaal voor het bewaken van privacy terwijl er toch voldoende daglicht naar binnen kwam. Deze vitrages zijn tegenwoordig niet meer zo gewild vanwege hun ouderwetse uitstraling.
Het berekenen van de gordijnstof
De zoom zal worden dubbelgeslagen om later eventuele krimp, welke bij het wassen kan ontstaan op te vangen. Dikke stoffen of lichtdichte stoffen dienen gemaakt te worden met een 10 cm zoom aan de onderkant. De zoomhoogte kunt u naar eigen gewenste hoogte maken maar minimaal 10 cm.
Een vitrage (ook wel glasgordijnen genoemd) is een gordijn uitgevoerd in een dunne en vaak lichte stof die het licht enigzins tempert. Hierdoor wordt de inkijk gedeeltelijk geblokkeerd.
Om de ruimte in de wintermaanden goed te isoleren, raden wij aan om te kiezen voor thermogordijnen of plissé gordijnen. Naast dubbel glas zijn deze twee types raamdecoratie uitermate geschikt om een extra isolerende laag voor het raam aan te brengen, waardoor de warmte beter in huis kan blijven hangen.
Voeringstof Fabiola is een 100% katoenen voeringstof die extra geruwd is. Door je gordijn extra te voeren met deze stof wordt het gordijn voller en werkt het gordijn extra isolerend. In de zomer kan het hierdoor beter de warmte tegenhouden en in de winter houdt deze stof de kou van buiten tegen.
Bij hoge gordijnen is een enkele plooi minder goed zichtbaar aan de onderkant van het gordijn. Heb je een hoog raam en wil je dat het gordijn ook aan de onderkant nog in de plooit valt dan kun je beter kiezen voor een dubbele plooi. Een enkele plooi is mogelijk in combinatie met alle stofsoorten.
Leg de onderkant van het gordijn op een strijkplank en vouw het gordijn naar boven.Zorg ervoor dat de vouw op de spelden ligt.Strijk dan in één keer met het strijkijzer over de vouw. Hierdoor zal de stof minder makkelijk verschuiven.
Heb je een gordijn met metalen haken haal deze er dan voor het wassen uit. Vul de wasmachine tot maximaal 1/3 van het toegestane gewicht, zo voorkom je onnodig kreuken van de gordijnen. Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe en programmeer je machine op het wolwasprogramma en was op 30 graden.
Elk gordijn is voorzien van zomen, een zoom is een naar de achterkant geslagen deel stof wat vastgezet is. Elke stof rafelt op de plekken waar het afgesneden wordt, dit deel wordt daarom als een zoom naar de achterzijde netjes afgewerkt.
Gordijnen met (blinde) lussen
Deze gordijnen hang je op met een gordijnroede en een bijbehorende muur- of plafond bevestiging. Je hebt, naast je gordijnen, een gordijnroede en een wand- of plafondbevestiging nodig.