Ze wordt ook de 'moeder van God' genoemd. Het blauw van haar kleding symboliseert daarmee het hemelse en vormt een contrast met het rood van de aarde (kleur van het bloed). Ook werd blauw symbool voor de puurheid (maagdelijkheid) van Maria. Ook moderne meesters bleven het blauw gebruiken als kleur van Maria.
In de volksdevotie bad men soms meer tot Maria, de moeder van God, dan tot Jezus Christus, de zoon van God.
Maria is de vrouw die de Zoon van God de mogelijkheid heeft gegeven om in de wereld binnen te komen door mens te worden. Zij is de stilte die het het Woord mogelijk heeft gemaakt te weerklinken. Daarom verbindt de Kerk met de figuur van Jezus altijd die van zijn Moeder.
De energie van Maria is zeer zacht en liefdevol. Heel goed te vergelijken met de energie van een moeder die haar pasgeboren kind in haar armen draagt en overloopt van liefde. Ze koppelt eigenlijk liefde aan medeleven en mededogen of compassie.
Jezus trouwde later met Maria Magdalena. Ze kregen een dochter en na de kruisiging twee zoons.
Er zijn wel meer dan 60 verklaringen van de naam. De meest voorkomende verklaringen zijn: Maria is van oorsprong Egyptische naam, die 'welgevormd', 'schoon'; door (de Oud-Egyptische) god (Amon) bemind betekende.
In de Orthodoxe Kerk is de gangbare uitdrukking voor Maria Theotokos (Moeder Gods).
[1] Afstamming van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham. [2] Abraham was de vader van Isaak, Isaak van Jakob, Jakob van Juda en zijn broers.
Jezus wordt vaak afgebeeld als een blonde Europeaan. Maar daar klopt niets van. Hij had waarschijnlijk donkerbruine of zwarte krullen en een korte baard, zoals bij joodse mannen in Judea gebruikelijk was. Jezus' huidskleur en uiterlijk worden niet vermeld in de Bijbel of in historische bronnen.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard. Ook Michelangelo schilderde hem met een baard in zijn frescos in de Sixtijnse kapel.
Volgens een antieke Palestijnse traditie werd Maria geboren in Jeruzalem. De plaatselijke overlevering lokaliseerde haar geboortehuis in het noordoostelijke stadsdeel, vlakbij de Vijver van Bethesda. De moeder van Jezus werd vermoedelijk geboren in het jaar 25 vóór de christelijke jaartelling.
In het jaar 1917 ging alle aandacht natuurlijk naar de Eerste Wereldoorlog. Maar te midden van dat geweld gebeurde iets heel bijzonders: de Heilige Maagd Maria verscheen op aarde, in het Portugese Fátima.
De hoofdletter blijft behouden in samenstellingen waarin de verwijzing naar Maria essentieel is. Woorden die niet meer naar Maria zelf verwijzen, krijgen een kleine letter. Dat is bijvoorbeeld het geval bij plantennamen.
Sint Joachim en Sint Anna zijn volgens de katholieke, orthodoxe, anglicaanse traditie de ouders van Maria en dus de grootouders van Jezus. Zij worden voor het eerst genoemd in het proto-evangelie van Jacobus, een van de apocriefe boeken van het Nieuwe Testament.
Miriam = miriam is een Hebreewse meisjesnaam. Het betekent `hun rebellie`.
Mia wordt ook wel gebruikt als liefkozende verkorting van namen als Amalia, Amelia en Emily. In het Italiaans komt het woord 'mia' zelfstandig voor. Daar betekent het 'mijn' bij vrouwelijke woorden. De bekende uitroep 'Mamma mia' betekent dus zoiets als 'oh mijn moeder' of 'moedertjelief'.
De heilige Bernadette Soubirous (1844-1879) was de zieneres van Lourdes. Naar eigen zeggen was de Heilige Maagd Maria in 1858 maar liefst achttien keer aan haar verschenen.
Het befaamde 'derde geheim van Fatima' is geenszins een voorspelling over het einde der tijden, maar een bemoedigende boodschap dat de mensheid zichzelf kan redden door boete en bekering.
Anders dan in Lourdes in Frankrijk of Fatima in Portugal. Toch is Medjugorje ('tussen de bergen') na die twee plaatsen het best bezochte bedevaartsoord in Europa. En dat voor een klein dorp in het zuiden van Bosnië-Herzegovina, niet bepaald een platgetreden bestemming.
1:18) en de zwangerschap van Maria wordt door Matteüs vanuit twee verschillende perspectieven verteld, dat van Jozef en dat van de engel. Voor Jozef lijkt het alsof Maria, zijn verloofde, gemeenschap met een andere man had en vervolgens zwanger werd.
Volgens de evangelist Mattheüs was de timmerman Jozef verloofd met Maria, en woonden ze zelfs nog niet samen, toen Maria zwanger bleek. Jozef wilde discreet van haar scheiden om haar niet in opspraak te brengen, maar een engel verscheen in zijn droom en vertelde dat niet hij, maar de Heilige Geest een kind had verwekt. ...
Mei is in de Katholieke Kerk de Mariamaand. De Romeinen noemden de meimaand naar de moedergodin Maia. In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om mei toe te wijden aan Maria, de Moeder Gods.
Gods ogen zijn de enige ogen die jou niets verwijten. Het zijn ogen vol van liefde die alles weten en toch vergeven. Heel Gods gezicht zegt dat Hij genadig is en dat jij er mag zijn. Als je in Gods ogen kijkt leer je jezelf kennen en ontdek je wie je bent: gewenst, gewild en innig geliefd.
In kunstwerken uit de Middeleeuwen is de duivel vaak een menselijke gedaante met dierlijke kenmerken zoals een staart, vleugels, klauwen of hoorntjes. De slang die Eva verleidt in het paradijs wordt vaak ook gezien als een vermomming van de duivel.