Bij een goede verzorging kan de valkparkiet zo'n 15 tot 20 jaar oud worden, soms zelfs ouder.
Oudste valkparkiet ter wereld
Volgens de Guinnessworldrecords, in 2016, is de oudste valkparkiet die bekend is, heette “Sunshine” en leefde tot haar 32ste! Dit is wel erg uitzonderlijk maar er zijn meerdere vogels die zo oud kunnen worden. Zo had mijn vader een valkparkiet die wel 25 jaar is geworden.
Houdt jouw valkparkiet alstublieft niet alleen!
In het begin is het nog leuk dat hij niet van je zijde wijkt, maar zodra hij jouw aandacht als je aanwezig bent gaat opeisen wordt het vervelend. Hij zal dan noodgedwongen reageren op jouw onoplettendheid met doordringend geschreeuw.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten!
Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten. De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen.
Kun je überhaupt een Valkparkiet leren praten? Het zijn niet de makkelijkste praters maar ze kunnen met veel geduld en liefde een aantal woordjes spreken. Houdt er rekening mee dat niet iedere valkparkiet kan of wilt leren praten en vaak op maar een bepaalde toonhoogte.
Zorg ervoor dat uw valkparkieten elke nacht tenminste 10 tot 12 uur rust hebben. U kunt een doek over de kooi doen zodat het dan donker is.
De meeste dierenwinkels hebben wel een stevig plastic badje voor valkparkieten voor in de kooi. Sommige vogels kunnen de voorkeur geven aan het vernevelen uit een spuitfles of zelfs om met de eigenaar te douchen. Je kunt je vogel voorzichtig benevelen met lauw water. Richt boven de vogel, bespuit hem niet rechtstreeks.
Wij doen zelf de valkjes om de twee weken onder de douche of onder de kraan. Verder staat er ook nog regelmatig een badje in de kooi. Als ze onder de douche weg komen dan fohnen we ze altijd even een beetje droog. De fohn niet te dicht op je valkje houden.
De leeftijd van een valkparkiet kan worden bepaald aan de hand van hoe oud hij eruit ziet, de veren op zijn kop en hoe volwassen hij is. Een valkparkiet als huisdier kan tussen de 15 en in uitzonderlijke gevallen 32 jaar oud worden, maar het is niet altijd gemakkelijk om zijn leeftijd te bepalen!
Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Valkparkieten roepen elkaar of zoeken contact middels een hard geluid. Het is juist dit harde geluid dat veel irritatie opwekt. Het gaat om een enkele harde piep die ze achter elkaar herhalen. Wanneer dit heel snel achter elkaar gebeurt dan klinkt het nog het meest als schreeuwen.
Nee, een valkparkiet is geen parkiet maar behoort tot de kleinste kaketoes. Kunnen parkieten ruiken? Jazeker kunnen ze dat. Net als papegaaien hebben ze twee neusgaten net boven hun snavel.
Zelf heb ik 24 valkparkieten en een edelpapegaai. Ik denk dat de kosten van de valken ongeveer op 50 euro per maand liggen, terwijl de kosten voor onze edel op ongeveer 300 euro per maand ligt (dat komt vooral door veel soorten verse biologische groentes en fruit die hij dagelijks nodig heeft).
Vogels die een klein beetje alcohol binnenkrijgen van hun baasje, kunnen al snel chronische leverproblemen en een verhoogde bloeddruk ontwikkelen. De risico op hartaanvallen en beroertes wordt hierdoor verhoogd.
Er mogen maar maximaal 2 trossen per week gegeven worden, het standaardvoer is ook belangrijk dat hij dat goed eet, Trosgierst moet ook een snoepje blijven en niet zijn hoofdvoer.
Valkparkieten zien niet goed in het donker, en vormen als de albino, lutino en witmasker valkparkieten hebben daar nog meer last van. Valkparkieten kunnen bovendien soms last hebben van paniekaanvallen 's nachts. Ze fladderen dan wild door de kooi heen.
Sommige parkietensoorten moeten iedere dag eten, doen ze dit niet, dan krijgen bepaalde bacterién in hun ingewanden de touwtjes in handen en gaan ze na een dag of drie dood Een parkiet kan best een paar dagen zonder eten.
Het verschil tussen een volwassen mannelijke en een vrouwelijke valkparkiet (wildkleur – zoals deze voorkomt in het wild) is goed te zien. De mannelijke valkparkiet heeft fellere kleuren dan het vrouwtje. Het vrouwtje heeft strepen aan de onderkant van de staartveren en vleugelpennen.