Een catalpa heeft veel zonlicht nodig en een vruchtbare, goed bemeste grond.In een droge periode geef je de boom best regelmatig water. Nog leuk om te weten: de catalpa staat erom bekend muggen en vliegen op afstand te houden. Een aanrader dus als je in je tuin ongestoord wil genieten van lange zomeravonden.
Een bolcatalpa snoeien doe je in de periode januari tot eind februari, als het niet vriest. Een gewone Catalpa kun je het best snoeien in oktober of november. Snoei hem niet op het moment dat het vriest, want dan kunnen de takken scheuren.
Wanneer je een bolcatalpa (Catalpa bignonioides 'Nana' of Catalpa bungei') niet zou snoeien vormt hij een bolvormige kroon van wel 4 meter doorsnede. Deze lange takken zijn gevoelig voor wind, waardoor er takken kunnen uitwaaien. Dit geeft meestal grote wonden die een invalspoort kunnen vormen voor schimmels.
De bolcatalpa snoei je eind februari tot begin maart. Wel alleen snoeien als het niet vriest en er ook geen vorst meer verwacht wordt. De takken zijn namelijk vrij zacht en kunnen dus bevriezen. Je snoeit alle takken terug tot net boven de entplaats, de plek op de stam vanaf waar alle takken beginnen met groeien.
In ieder geval is het goed te weten dat de Catalpa 2 keer in het jaar gesnoeid mag worden. Alleen wanneer u snoeit en welke snoei het grootste mag zijn verschilt dan weer. Aan 1 keer snoeien kunt u overigens ook genoeg hebben. Dan ziet de Catalpa er waarschijnlijk alleen wat wilder uit in de zomer.
De Catalpa kan je het beste begin maart helemaal knotten. Met een snoeizaag haal je de takken helemaal weg tot de basis van de knot. Laat je de takken langer dan krijg je een veel dikkere knot of zelfs knotten op de knot.
In tegenstelling tot de gewone trompetboom bloeit hij niet. Wil je hem compact houden, dan moet je hem knotten. Knip elk jaar of om de 2 jaar in februari of maart alle takken tot 5 cm van de entplaats weg; 'Aurea' loopt in de lente uit met heel opvallend goudgeel blad, dat naar de zomer toe geelgroen kleurt.
De Catalpa is bladverliezend en laat in de winter het blad los om in het voorjaar weer mooi groen uit te lopen. De boom groeit zo'n 20 cm per jaar en kan tot 15 meter hoog groeien.
Rigoureus de knot bijhouden ieder voorjaar zorgt ervoor dat de boom het lang kan volhouden (15 tot 20 jaar moet kunnen) echter als je steeds wat meer laat staan kruipt de knot omhoog en kan zelfs rotting in de knot ontstaan waardoor schimmels en andere gevaren een kans krijgen.
Het planten/verplanten van catalpa,s kun je het beste in het najaar/voorjaar doen. Nooit doen in vorstperiode,aangezien de plant hierdoor een flinke klap krijgt,die hij vaak niet overleeft.
Ze groeien zeer snel en zijn uitstekend geschikt om te leiden.
U snijdt lange scheuten van ongeveer tien centimeter van de boom. Snijd zo schuin mogelijk de scheuten af, zodat het voor de nog wortelloze stek gemakkelijker is om water op te nemen. Verwijder alle bladeren behalve het bovenste paar. Dompel de stekken door wat stekpoeder en zet ze vervolgens in een pot met potgrond.
Knip niet te dicht op de stam maar houd steeds vijf centimeter afstand van de entplaats (de plaats op de stam vanwaar de takken starten met groeien), anders heb je de kans dat de boom niet meer uitloopt. Na het snoeien ziet de boom er een beetje uit als een knotwilg.
Bolbomen die vanuit de ent boven aan de stam lange twijgen vormen, worden jaarlijks, of om de twee à drie jaar flink gesnoeid (geknot). Hoe minder vaak je snoeit, des te groter de kroon wordt. Verwijder de takken tot op enkele centimeters van de stam. Zorg ervoor dat je de entplaats (knot) hierbij niet beschadigt.
Verzorging. Bomen als de Catalpa Bignonioides hebben niet veel extra water nodig. In droge zomer periodes kan je wel een keer per week wat water geven om de grond vochtig te houden.
Van nature groeien ze op voedselrijke, neutrale tot licht kalkhoudende gronden. Het wortelsysteem is aan de oppervlakte sterk ontwikkeld en de wortels zijn dik en vlezig, waardoor verplanten veel zorg eist. Het zijn bomen voor open groeiplaatsen, ze kunnen slecht tegen bestrating.
De grond is bij voorkeur kalkrijk en mag niet te nat zijn. Als deze boom op zure grond staat, kun je vanwege zijn voorkeur voor kalkhoudende grond in het voorjaar beendermeel strooien bij de voet van de stam.
Een Catalpa bignonioides kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 10 - 15 m, snelgroeiend. De uiteindelijke hoogte is afhankelijk van de groeiplaats en het klimaat.
Plaats eerst de boompaal of palen. (80 cm diep, anders houdt de boom de paal vast) Plant daarna de boom. Doe je dit andersom, dan heb je kans dat je de wortels beschadigd. Bij het planten van verschillende bomen, zoals bolacacia, Catalpa, is het zeer belangrijk om de kroon terug te knippen.
Vanaf € 4,95.
Trompetboom (Catalpa) is een geslacht van bomen die tot de trompetboomfamilie (Bignoniaceae) behoren. Het geslacht omvat een tiental soorten uit het noorden van de Verenigde Staten en Oost-Azië.
Heel hoog wordt een trompetboom niet. Met een uiteindelijke hoogte van 10-12 m behoort hij tot de middelgrote bomen, maar omdat hij minstens even breed als hoog wordt, vraagt hij toch veel ruimte. De kroon is halfopen wat betekent dat hij geen zware schaduw geeft.
De trompetboom (Catalpa bignonioides) is een breeduitgroeiende boom met witte trompetvormige bloemen die in juni-juli tevoorschijn komen. De 20 cm lange, hartvormige bladeren verkleuren in de herfst naar heldergeel.