Vanaf ze ongeveer 5 à 6 maanden oud zijn, worden katten vruchtbaar en beginnen ze onder invloed van hormonen vervelend gedrag te vertonen. Katers gaan dan sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven en vechten met andere katers.
De puberteit is de periode waarin een kat geslachtsrijp wordt en de meeste katten zijn dit rond de 6e tot 9e levensmaand. Vanaf deze leeftijd zal zowel het geslachtsapparaat van de kater als dat van de poes volledig ontwikkeld zijn om te paren, een dracht te volbrengen en uiteindelijk de kittens te werpen.
De kater wordt vruchtbaar vanaf ongeveer zeven maanden. Het is dan normaal om meer op stap te gaan in de buurt en verder van huis te raken. Langzaam maar zeker groeit bij de kater het besef dat hij zijn territorium moet gaan afbakenen om concurrentie te weren. Dit afbakenen noemen we 'vlaggen' of 'sproeien'.
Een krolse kater zal zijn territorium markeren met kleine hoeveelheden feromoonbelaste urine om het vrouwtje seksueel aan te trekken. Dit staat bekend als seksuele markering en wordt gedaan tegen meubels, muren en alle soorten verticale oppervlakken. De geur is vaak onaangenaam en moeilijk te verwijderen.
Voordelen sterilisatie poes of castratie kater
U geeft uw kat een langer, rustiger en gezonder leven; Gesteriliseerde poezen hebben minder kans op een baarmoederontsteking of melkkliertumoren; Gecastreerde katers vechten minder en de kans dat ze weglopen is minder groot.
Katers kunnen katergedrag gaan vertonen als ze geslachtsrijp worden. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: hij kan beginnen met zijn territorium te markeren door middel van sproeien. Dit kan hij in de tuin doen, maar helaas valt ook de binnenkant van uw huis onder het territorium van uw kater.
Gecastreerde katers kunnen geïnteresseerd blijven in krolse poezen en zelfs pogingen tot dekking doen.
Net voordat de kat krols wordt, is ze bijzonder aanhankelijk en knuffelig en vaak rolt ze ook over de grond. Katten verliezen hun eetlust en gaan amper naar de voerbak. Bij het echte begin van de krolsheid wordt dit gedrag heftiger: de kat duwt haar achterste omhoog en krijst naar potentiële partners.
De duur van de krolsheid wisselt per kat. Over het algemeen duurt het 6 tot 9 dagen.
Door Olaf Libert een Zweedse onderzoeker is vastgesteld dat katten tien tot twintig keer per dag paren en soms wel vier tot zes dagen. Na elke paring wassen beide katten zich, dit heeft een rustgevend effect. Door de vele dekkingen wordt een grote hormoonafgifte gestimuleerd en komen er dus meerdere eitjes vrij.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Katten kunnen al op hele jonge leeftijd drachtig worden. Wanneer een kitten op 80% van het volwassen gewicht zit worden ze vaak al krols en kunnen ze drachtig worden. Een kat kan dan soms al drachtig worden wanneer ze 4 maanden oud is.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
De kosten van een traditionele sterilisatie van je kat inclusief narcose zijn gemiddeld ongeveer 125 euro. Wanneer je je kat laat steriliseren via een laparoscopische operatie is de prijs hoger. Dierenverzekeraars vergoeden alleen de traditionele sterilisatie.
Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers. Dit zal er ook voor zorgen dat ze veilig blijft--ze zou uit je huis kunnen proberen te ontsnappen als ze buiten een kater ziet lopen.
Katten miauwen vooral 's nachts, omdat het echte nachtdieren zijn. Ze zijn 's nachts erg actief en willen de aandacht van het baasje trekken door luid te miauwen. Met dit miauwen willen ze meestal iets vertellen. Miauwen is namelijk een bewezen manier voor katten om te communiceren.
De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving).
Een krolse poes kan vele malen paren, soms wel tien keer per uur en gaat meestal door tot de kater uitgeput raakt. Soms volgen er nog meerdere katers.
Waar gaat ze bevallen? Een drachtige poes zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is. Er kan eventueel een mooie ruime doos geplaatst worden waar de poes met kittens in kan liggen.
Rijden. Is hier al eens eerder aan de orde geweest. Een goed teken dat hij dit doet, hij voelt zich op zijn gemak. Het feit dat een gecastreerde kater nog steeds sexuele gevoelens heeft is bekend, maar meestal laten ze dit niet bij mensen zien.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.