Bijna geen enkele verzekeraar biedt een verzekering aan voor overstromingen van grote rivieren als de Maas of de zee. Dat is omdat de schade bij dat soort overstromingen zo groot kan worden, dat een verzekeraar kan omvallen wanneer dat allemaal betaald moet worden.
Wat is verzekerd bij een overstroming? Schade aan je huis door een overstroming verzeker je met een opstalverzekering. Hieronder valt alles wat vast zit aan je woning, zoals de vloeren en je keuken. Schade aan je spullen valt onder de inboedelverzekering en je kostbaarhedenverzekering als je die hebt.
Is schade aan mijn woning of inboedel door een overstroming verzekerd? Schade door water dat onvoorzien je woning is binnengekomen als gevolg van een overstroming door het bezwijken, overlopen of falen van een niet-primaire waterkering is verzekerd.
Verzekering tegen overstroming
Bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis is schade door het overstromen van niet-primaire waterkeringen sinds juni 2021 gedekt.
Tussenkomst door de overheid
Inwoners en ondernemers die door een ramp met kosten en schade worden geconfronteerd, kunnen volgens de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) aanspraak maken op een vergoeding van de overheid. Een volledige schadevergoeding wordt echter nooit toegekend.
Het verschilt per verzekeraar of ze dit advies opvolgen, maar sinds 2020 biedt een groeiend aantal verzekeraars dekking tegen lokale overstromingen (niet de primaire keringen). In december 2021 is meer dan 50% van de woningeigenaren verzekerd tegen overstroming. Voor bedrijven en instellingen is dit minder dan 50%.
Geen dekking bij natuurramp
Bij een natuurramp kun je niemand de schuld geven. Er is namelijk niemand die ervoor heeft gezorgd dat die vulkaan is uitgebarsten, of die aardbeving zich voordoet. Dus je verzekeraar kan jouw schade bij niemand verhalen.
In de regel werken verzekeraars met de volgende categorieën: Water van boven: waterschade door directe regenval, sneeuw en hagel. Water van de zijkant: regenwater dat na een heftige regenbui je woning via de muren binnendringt. Water van onder: regenwater dat vanaf de straat je woning binnendringt.
Waterschade wordt de inboedelverzekering gedekt, mits er sprake is van onvoorziene schade. Dit is dus schade die voorkomen had kunnen worden. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet gedekt. Acuut ontstane schade zoals een lekkage of hevige regenval worden wel door de inboedelverzekering vergoed.
Verzekeringen voor waterschade zijn namelijk altijd opgenomen in zowel de Opstalverzekering als de Inboedelverzekering. Hier hoef je dus geen losse verzekering waterschade voor af te sluiten. Je kunt waterschade via de Opstalverzekering claimen, maar ook via de Inboedelverzekering waterschade verhalen.
Wanneer de lekkage afkomstig is uit een privégedeelte, dan is de eigenaar van dit privégedeelte aansprakelijk. Wanneer de lekkage afkomstig is van een plaats die niet valt onder de privégedeeltes, dan zijn de gezamenlijke appartementseigenaars aansprakelijk.
Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf. Reparatiekosten van dak of dakgoot worden echter niet vergoed. De gevolgschade (bijvoorbeeld de waterschade die door een lekkend dak of dakgoot is ontstaan) wordt in veel gevallen wel vergoed.
Onder stormschade valt eigenlijk alles wat door regen, wind of een overstroming kapot is gegaan. Denk dan aan: Een boom die tijdens de storm omwaait en op jouw huis valt of op de schuur. Door de storm is er een lekkage ontstaan waardoor je waterschade hebt.
Gevolgschade lekkage
Schade aan muren en plafonds als gevolg van een lekkage wordt door de verzekeraar als gevolgschade van de lekkage aangeduid. De gevolgschade van een lekkage kan dan ook zeer omvangrijk zijn. Of uw verzekering schade vergoedt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Door een lek bij de buren krijgt u waterschade aan uw plafond en uw muren. Klop aan bij uw eigen woningverzekeraar en verhaal de vrijstelling op uw buren. Geef waterschade zo snel mogelijk aan bij uw verzekeraar. Ook al ligt de oorzaak bij uw buren, uw eigen woningverzekering zal de schade vergoeden.
Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Sluit openingen, zoals deuren, zoveel mogelijk af. Maak een tijdelijke nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden. Sluit afvoeren van toilet, gootsteen of afvoerputjes af door er een theedoek of andere prop in te stoppen. Zet emmers of bakken neer om het water op te vangen.
Uitgesloten gebeurtenissen
Sommige risico's zijn te groot voor verzekeraars om te dragen. Schade door een aardbeving en door een oorlog is altijd uitgesloten.
Extreem natuurgeweld is overmacht. Eventuele schade is daarom onmogelijk in te schatten voor een verzekeraar. Met een inboedel- of opstalverzekering kunt u daarom geen schade door extreem natuurgeweld verzekeren.
Storm- en hagelschade
Heb je autoschade door bijvoorbeeld storm, blikseminslag, hagel of andere 'natuurschade'? Dan is dit gedekt op de beperkt cascodekking van je autoverzekering. Die dekking heb je ook met een allrisk-polis. Het voordeel is dat je na een schadeclaim niet terugvalt op de bonus-malusladder.