Gemiddeld kun je een co sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden oud is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan je baby overstappen naar een ledikant. Dit kan je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.
Baby wel of niet op eigen kamer
Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Rond 18:30 uur naar bed
Na de laatste namiddag-dut is het een goed idee om je kleine weer even uit bed te halen. Houd vervolgens 18:00 uur tot 19:00 uur aan om je kindje naar bed te brengen. Als je jouw kleine veel later laat slapen zal je merken dat je baby oververmoeid raakt.
De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
Voordelen rooming-in
Rooming-in zou de kans op wiegendood dan ook aanzienlijk verminderen, bleek uit meerdere onderzoeken. Ouders krijgen daarom steeds vaker het advies om hun baby de eerste zes maanden op hun kamer te laten slapen.
Tussen 18:00 uur en 19:00 uur naar bed
Aan de andere kant is het belangrijk om je kindje van 3 maanden op tijd naar bed te brengen. Binnen het ritme voor een baby van 12 weken wil je jouw kleine bijvoorbeeld tussen 18:00 uur en 19:00 uur naar bed brengen.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
na 4 maanden niet meer starten met inbakeren. uiterlijk op de leeftijd van 6 maanden stoppen met inbakeren (beter voor die tijd stap voor stap afbouwen. als jouw baby eczeem heeft of spuugt is het raadzaam om eerst te overleggen met een arts of lactatiekundige.
Om goede slaap te waarborgen kan het enorm bijdragen als je je kindje vanaf zes weken in een ritme probeert brengen waarbij hij elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat (tussen 18.00 en 20.00 uur is 'normaal' voor een baby vanaf een week of 6) en rond dezelfde tijd 's ochtends wakker wordt.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Er zijn verschillende redenen voor het slechter slapen overdag. Je baby kan in een slaapregressie zitten, oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, honger hebben of niet zelf in slaap kunnen vallen.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
je kind zeer bleek, grauw of slap wordt aangetroffen, waarvoor ernstige stimulatie en tussenkomst van een arts of urgentieteam nodig is. je kind vaak zeer moeilijk wakker wordt of zeer bleek ziet tijdens de slaap of vaak zweet zonder daar andere redenen voor bestaan.
Leg je baby met de voeten aan het voeteneinde van de wieg of het bedje zodat hij/zij niet onderuit kan schuiven onder het laken. Gebruik een stevige matras en geen waterbed. Kies een babyslaapzak die goed aanpast rond de hals en schouders zodat je baby niet in de slaapzak kan verschuiven.
Een van de meest voorkomende klachten bij baby's is een verstopte neus. In eerste instantie is een verstopte neus natuurlijk vervelend voor de baby zelf. Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus.Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen.
In de eerste maand slaapt je baby gemiddeld 15 tot 17 uur per etmaal. Hij heeft dan nog geen besef van dag en nacht. De slaapjes duren twee tot vier uur, maar hazenslaapjes zijn natuurlijk ook aan de orde van de dag.
Van botsingen tot valpartijen: je kind leert het letterlijk met vallen en opstaan. Rond de leeftijd van 1 jaar heb je (volgens de meeste ouders) de zwaarste periode achter de rug: de babytijd.
Het zijn rust en regelmaat die je baby van 10 weken enorm helpen om beter te slapen. Zorg op die manier voor zo'n 5 uur slaap tussen 6:30 uur en 18:30 uur. Je kunt dit verdelen over 3 tot 4 dutjes. Op die manier voorkom je bovendien dat je kleine te veel hazenslaapjes zal doen.