Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting 125 miljoen mensen blootgesteld aan asbest op de werkplek. Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 107.000 mensen aan asbestgerelateerde ziekten zoals buikvlies- of borstvlieskanker (mesothelioom), longkanker en stoflongen (asbestose).
Een normale blootstelling is laag gedurende het hele leven en de kans op kanker door asbest is dan heel klein. Ook als iemand een keer wat meer vezels inademt blijft de kans op kanker door asbest klein, omdat de duur kort is en de totale blootstelling aan de vezels niet heel groot is. Het risico is laag.
In Nederland zijn in het verleden ongeveer 340.000 mensen op het werk met asbest in aanraking gekomen. Een klein deel van hen zal door mesothelioom overlijden. Tussen 1989 en 2021 hebben in Nederland 14.450 mensen de diagnose mesothelioom gekregen.
De kans dat je na een éénmalige blootstelling ziek wordt, is heel klein. De kans om kanker te krijgen door asbest hangt af van de hoeveelheid vezels die iemand inademt tijdens zijn leven.
Ja, de gezondheidsrisico's zijn vergelijkbaar. Bij zowel shag als sigaretten krijgt de roker de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Deze stoffen zijn de belangrijkste veroorzakers van schade aan de gezondheid.
Hierdoor kunnen er klachten ontstaan van kortademigheid, pijn en/of verstopping van de darmen. Ook gewichtsverlies en vermoeidheid kunnen optreden. Mesothelioom is helaas niet te genezen. Wel kan geprobeerd worden de ziekte te remmen met medicijnen.
Inademing van amfibool-asbest geeft het hoogste risico op het krijgen van mesothelioom. Deze vorm van kanker ontstaat pas gemiddeld ongeveer 40 jaar na de blootstelling. Longkanker door asbest kan al vanaf 10 jaar na blootstelling ontstaan.
Hoe weet je of je asbest hebt ingeademd? Helaas zijn er geen medische testen die kunnen aantonen hoeveel asbestvezels je hebt ingeademd. Op een röntgenfoto zijn asbestvezels namelijk niet zichtbaar. De kans dat je ziek wordt, is nog steeds heel klein.
U kunt niets doen. Er zijn geen medische testen waarmee u kunt zien hoeveel asbest u heeft ingeademd. Asbestvezels zijn bijvoorbeeld niet te zien op een röntgenfoto. En de kans dat u ziek wordt is klein, als u slechts eenmaal in aanraking bent gekomen met asbest.
Bovendien is er bij asbest een 'latentietijd' van gemiddeld 40 jaar tussen blootstelling en ziekte. Dat wil zeggen dat eventuele ziekteverschijnselen pas vast te stellen zijn gemiddeld 40 jaar na het inademen van vrije asbestvezels.
Voor alvleesklierkanker en mesothelioom ('asbestkanker') blijven de prognoses onverminderd slecht. Ook de 10-jaarsoverleving is fors vooruitgegaan. Voor het decennium 1991-2000 lag die nog op 43%, maar voor 2011-2020 was 59% van alle mensen die de diagnose kanker kregen na 10 jaar nog in leven.
Antwoord. Niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt daardoor kanker. De kans om kanker te krijgen door asbest ligt aan de hoeveelheid asbestvezels die iemand heeft ingeademd. Dit is weer afhankelijk van de hoeveelheid asbestvezels in de lucht en de duur dat iemand deze lucht heeft ingeademd.
De meeste mensen met mesothelioom zijn mannen die hebben gewerkt in de bouw, zware industrie of op een scheepswerf. Als je asbestvezels inademt, komen ze in je longen. Vanuit je longen belanden de vezels in het longvlies. De vezels kunnen ook in je buik en op het buikvlies terechtkomen.
Meestal zit er een lange tijd tussen het inademen van de vezels en het ziek worden, van ongeveer tien tot vijftig-zestig jaar. Maar niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt daardoor kanker of asbestose.
Asbestcementplaten bevinden zich het meest in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, op galerijen van flats en als golfplaat op schuren en garages. Niet-hechtgebonden brandwerend board is regelmatig toegepast als brandwerend materiaal in met name garages en rondom cv-ketels.
Crocidoliet en amosiet zijn de twee gevaarlijkste vormen van asbest – ze vormen het grootste risico voor de gezondheid bij inademing van de vezels.
Hoelang zweeft asbest in de lucht? Asbest werd omwille van zijn goede eigenschappen tientallen jaren voor allerlei toepassingen in huis gebruikt. Zolang ze hechtvast en onaangeroerd in de oude woning blijven vormen ze geen probleem.
Als je 100% wilt weten of er asbest in je huis zit, moet je het materiaal onder een microscoop leggen. Daarvoor kun je terecht bij een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Het onderzoek kost geld, maar dan heb je wel zekerheid.
Er is geen landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Mogelijk kunt u wel via uw gemeente of provincie een subsidie of lening aanvragen.
De vooruitzichten bij mesothelioom zijn niet goed. Je kunt niet genezen van mesothelioom. Gemiddeld leven mensen na de diagnose nog 13 tot 15 maanden. Je krijgt een behandeling om de ziekte te remmen en je klachten tegen te gaan.
Vooral in huis is dat onwenselijk: het asbest kan daar lang aanwezig blijven waardoor het risico op inademen groot is. Asbestdaken raken door weer en wind beschadigd, waardoor er kankerverwekkende vezels in de lucht en grond terechtkomen.
Bij de meeste mensen is de oorzaak blootstelling aan asbest in het verleden. Veel mensen zijn in het verleden in Nederland met asbest in aanraking geweest. Het inademen van asbestvezels kan na verloop van jaren leiden tot de ziekte mesothelioom, ook wel borstvlies-, longvlies-, buikvlies- of asbestkanker genoemd.
Harry de Winter (73) kreeg 2,5 jaar geleden de diagnose mesothelioom (asbestkanker). Het is een zeldzame vorm van kanker waarvan je niet kunt genezen.
Hoe langer iemand leeft, hoe groter de kans om tijdens het leven kanker te krijgen. Kanker ontstaat vaak op oudere leeftijd, meer dan 80 procent krijgt de diagnose boven de 60 jaar.
Onverklaarbaar gewichtsverlies. Algehele zwakte en vermoeidheid. Jeuk en geelzucht (het geel zien van de huid en het oogwit)Vochtophoping in de buik (ascites)