Zolang iemand (mede-)aansprakelijk wil worden voor jouw hypotheek, kan in principe iedereen garant staan. Samen met je zus, broer of vriend teken je het hypotheekcontract. Wel is het zo dat de voorwaarden voor garant staan per bank kunnen verschillen. Sommige banken bieden de mogelijkheid helemaal niet.
Een ander familielid kan soms ook garant staat voor je hypotheek. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden. Een vriend of iemand anders die geen familie is, kan niet garant staan voor je hypotheek. Hypotheekverstrekkers gaan alleen met een garantstelling akkoord als degene die garant staat familie van je is.
Je ouders tekenen voor het hypotheekdeel dat jij niet kunt betalen op basis van je inkomen. Zij zijn aansprakelijk als jij in de knoop komt met de betaling van je hypotheeklasten voor dat deel van de hypotheek. Voor het andere deel draag jij de verantwoordelijkheid. Je ouders staan voor de hele hypotheek borg.
Het kan uitkomst bieden als ouders garant kunnen staan want u krijgt wellicht een hogere hypotheek als ouders garant staan. Dan kun je net iets meer lenen. Helaas gaan veel geldverstrekkers hier niet zomaar mee akkoord, omdat ze het risico dat je de maandlasten niet kan betalen graag willen beperken.
Garant staan betekent dat wanneer u als kind de maandlasten niet kunt betalen, de ouders dit van u overnemen. Met een garantstelling waren geldverstrekkers bereid om een hogere hypotheek af te sluiten. Dit was dus tot voor kort mogelijk, omdat het vaak mis ging. Hiervoor in de plaats is 'meetekenen van ouders' gekomen.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Iedereen kan besluiten om borg te staan voor een lening, zonder enige relatie te hebben met de kredietnemer. Als u als borgstelling optreedt, moet u wel de juridische en intellectuele bekwaamheid hebben.
Wat is een familiehypotheek? Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt (een deel van) het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Het onderpand van de lening is de woning.
Kan ik met 2, 3 of 4 mensen een huis kopen? Ja u kan een huis kopen met 3 of 4 aanvragers, u zal wel met zijn allen daar moeten wonen en ingeschreven staan, u mag niets verhuren. Een 3 persoons of 4 persoons hypotheek is sinds 2020 dagelijkse kost omdat je met meerdere personen veel meer hypotheek kan krijgenð .
Welke banken bieden de mogelijkheid dat je ouders borg staan
Op dit moment zijn er 5 banken die de mogelijkheid hebben voor een hypotheek waarbij je ouders meetekenen en dus garant staan voor jouw hypotheek. Dat zijn Attens, Aegon, BLG, Rabobank en Obvion.
De exacte voorwaarden voor een garantstelling verschillen per geldverstrekker, maar meestal zijn de volgende punten van belang: Je moet het grootste deel (ongeveer 75%) van de hypotheeklasten zelf kunnen dragen, ongeacht het inkomen van je ouders. De geldverstrekker heeft de inkomensgegevens van je ouders nodig.
Eén van jullie koopt het huis
Dan hebben jullie wellicht bedacht dat één van jullie het huis koopt. Om de vaste lasten te bekostigen, betaalt de ander huur. Helaas kan dit in de praktijk niet. De geldverstrekker moet jou namelijk toestemming geven om een deel van de woning te verhuren en dat gebeurt vaak niet.
Je kunt maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Dat is met een starterslening niet anders. Naast de aankoopkosten van je nieuwe woning komen er ook nog andere kosten bij zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en notariskosten. Hiervoor heb je dan ook eigen geld nodig.
Je studieschuld verzwijgen bij een hypotheekaanvraag wordt steeds moeilijker: 'Banken gaan inzage gewoon eisen' Een studieschuld verzwijgen zodat je een hogere hypotheek kan aanvragen. Het was simpel, maar dat lijkt voorbij. Banken kunnen namelijk vanaf nu je schuld bij DUO opvragen, als je toestemming geeft.
Twee getrouwde broers of zussen kan
Een huis kopen met een getrouwde broer of zus kan ook. Uiteraard bent u wel verplicht om samen in het huis te wonen.
Maar wist je dat je ook een familiehypotheek kunt afsluiten? Bij een familiehypotheek is niet de bank de geldverstrekker maar een familielid. Je leent dan geld van een familielid met je huis als onderpand. Zo'n familielening kan het kopen van je droomhuis een stuk dichterbij brengen.
Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.
Aan een onderhandse lening is geen maximumbedrag verbonden. Bedenk wel dat je een marktconforme rente moet betalen. Anders wordt de lening gezien als een schenking en krijg je een naheffing van de Belastingdienst. Bij een onderhandse lening betaal je dus ook rente.
Een familiehypotheek kan een uitkomst zijn als de bank niet meer dan 100 procent van de waarde van de woning wil financieren. Ouders kunnen het bedrag dat bijvoorbeeld nodig is voor eventuele bijkomende kosten of een verbouwing lenen.
De hypotheekrente moet zakelijk zijn, veelal zal men de neiging hebben om de rente zo hoog mogelijk vast te stellen. De Belastingdienst accepteert veelal een marge van 25%, dus als de bank 5% zou rekenen voor een hypotheek met een rentevastperiode van 10 jaar, dan mag u binnen de familiebank 6,25% rekenen.
Dan is een borgsteller verplicht, ongeacht de hoogte van jouw inkomen en je leeftijd. Een borgsteller is iemand die de gehele huurperiode garant staat. Deze persoon komt pas in beeld op het moment dat jij je huur niet meer kunt betalen of als er schade is aan jouw woning en jij dit niet kunt financieren.
Je kunt bij elke lening iemand vragen borg te staan, maar het is natuurlijk alleen aangeraden wanneer het een meerwaarde heeft voor jouw overeenkomst met de bank. Dit zijn enkele gevallen waarin een borg jou kan helpen: Je wilt meer lenen dan het bedrag dat je in jouw situatie mag lenen.
Borgstelling door een derde
De borg kan een bepaald goed zijn. Als de consument niet terugbetaalt, dan zal de kredietgever dat goed kunnen verkopen en de verkoopprijs ervan kunnen gebruiken om zichzelf terug te betalen.