Plein- of straatvrees (agorafobie) is een angst die ontstaat wanneer je op openbare plekken komt, zoals pleinen, supermarkten of het openbaar vervoer. Het vermijden van deze plekken kan zulke ernstige vormen aannemen dat je het huis niet meer uit durft.
Soms komt straatvrees voor als onderdeel van een groter probleem, bijvoorbeeld een andere fobie of psychisch probleem. In andere gevallen kan een periode van zeer grote stress ervoor zorgen dat er bij jou iets getriggerd wordt, dat deze fobie uiteindelijk veroorzaakt.
Pleinvrees wordt vaak veroorzaakt door de angst om het huis, en daarmee de veilige omgeving, te verlaten. Mensen die leiden aan pleinvrees zijn bang om in situaties terecht te komen waarin ze niet meer terug kunnen. Hierdoor voelen ze zich onveilig en blijven ze liever thuis in hun vertrouwde omgeving.
Je hebt angst voor drukke plaatsen met veel mensen, vandaar ook de naam pleinvrees. Je hebt angst voor plekken waar ontsnappen moeilijk is zoals liften en treinen. Je verlaat nauwelijks je huis, of alleen als er iemand met je mee naar buiten gaat. Je voelt je hulpeloos en het voelt alsof je alle controle verliest.
Als je last hebt van agorafobie, dan ben je bang om jouw veilige, vertrouwde omgeving te verlaten. Je voelt veel angst op openbare plekken, bijvoorbeeld in de supermarkt, in de trein of op straat. Je bent bang dat je daar niet kan ontsnappen of niet wordt geholpen als je in paniek zou raken.
Best heel veel! In de praktijk zien we dat veel mensen bij burn-out vooral in het begin veel last hebben van angst en paniekaanvallen. Dit is goed te verklaren: bij een burn-out staat je hele lichaam onder grote spanning en stress, het lichaam is volledig uitgeput en de spreekwoordelijke rek is er uit.
Symptomen straatvrees
hartkloppingen. misselijkheid. een gevoel van onwerkelijkheid. hyperventilatie (snel en gejaagd ademen)
Hoe lang duurt een cognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobie en wat zijn de effecten? Doorgaans kan met 15-25 wekelijkse zittingen, bestaande uit een combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie of uit cognitieve gedragstherapie alleen, een goed resultaat worden bereikt.
Ongeveer 1% van de mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven te maken met agorafobie. Agorafobie komt het meest voor bij adolescenten en jong volwassenen.
Je kunt samen met haar ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen leren. Ook zintuigoefeningen en grondingstechnieken kunnen helpen om in het hier en nu te komen. Oefen dit eerst in een rustige situatie en vervolgens als zij een paniekaanval heeft.
Wat is een paniekstoornis? Wanneer u vaak (ook zonder aanleiding) in paniek raakt en u tussendoor steeds bang bent om opnieuw een paniekaanval te krijgen, dan heeft u een paniekstoornis. De angst voor een paniekaanval kan uw leven gaan beheersen. Een paniekstoornis kan enkele jaren duren.
Als je last hebt van een piekerstoornis zal je onderstaande piekerstoornis symptomen zeker herkennen: je bent vaak angstig en hebt bange voorgevoelens. de angst en bezorgdheid blijven niet beperkt tot één specifiek onderwerp. het kost je veel moeite om je zorgen de baas te blijven.
Met een paniekstoornis heeft u regelmatig paniekaanvallen. Als gevolg daarvan probeert u situaties te voorkomen waarin u misschien een paniekaanval krijgt. Dat vermijden noemen we een agorafobie. Ieder mens is wel eens angstig of gespannen.
Vermijd de plekken en situaties die angst opwekken niet, hoe graag je dat waarschijnlijk ook wil. Wanneer je de situaties gaat ontwijken, leer je niet met je paniek omgaan en raak je steeds meer gebonden aan huis. Zoek professionele hulp om je agorafobie te genezen of om met je fobie te leren omgaan.
Het verschil tussen angst en paniek zit in de duur en hevigheid van de aanval. Bij een angstaanval doemt er ineens een onbehaaglijk gevoel op, wat versterkt wordt door de lichamelijke verschijnselen. Echter, dit heftige gevoel zal bij een angstaanval vanzelf wegebben, mogelijk door het rationaliseren van de symptomen.
Een paniekstoornis is goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer een combinatie wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de cliënten. Ook gedragstherapie is een bewezen vorm van behandeling.
Selectief mutisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij een kind/jongere in sommige situaties niet 'kan' praten, terwijl hij of zij dat in andere situaties heel goed kan. Kinderen/jongeren met selectief mutisme praten thuis en tegen sommige mensen.
Iemand die claustrofobie heeft, is niet bang voor gesloten ruimtes op zich, maar voor wat er zou kunnen gebeuren in zo'n gesloten ruimte (bijvoorbeeld een lift). Het idee niet weg te kunnen of beperkt te zijn in het bewegen kan leiden tot angst of een paniekaanval.
Met een gegeneraliseerde angststoornis is iemand langer dan zes maanden vrijwel continu angstig zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. De angstige gevoelens gaan gepaard met piekeren en lichamelijke klachten die bij angst voorkomen.
Van stress zelf zal je niet meteen doodgaan maar aanhoudende stress kan wel levensbedreigend zijn. Zo kunnen bestaande gezondheidsproblemen aanzienlijk toenemen. Niet alleen is er meer kans op hart- en vaatziekten, ook ernstige virale infecties kunnen zich sneller ontwikkelen.
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
Hoogendijk: “Een burn-out kan overgaan in een depressie, maar een depressie kan ook door iets heel anders dan een burn-out veroorzaakt worden, bijvoorbeeld door het verlies van een naaste.”