Gedroogd basilicum kan krachtig zijn in de keuken en zelfs sterkter dan vers. Het droogproces benadrukt het peperige karakter. Uiteraard onmisbaar in combinatie met tomaten, pesto en harde kazen.
Leg de basilicumblaadjes op de neteldoeken en zet uw roosters in uw voedseldroger.Droogtijd: 12 a 18 uur. Controleer altijd uw basilicumblaadjes tegen het einde van de droogtijd zodat deze voldoende gedroogd zijn. Uw basilicum is voldoende gedroogd als u met een lichte druk van uw vinger de basilicum kunt verpulveren.
De meest natuurlijke manier is door de kruiden te drogen aan de lucht. Hang het kruid per bosje ondersteboven op aan een touw. Belangrijk is dat ze op een donkere, luchtige en droge plek kunnen opdrogen. Laat de kruiden net zo lang hangen totdat je de blaadjes gemakkelijk van de takken kunt afrissen.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Stop de blaadjes in een plastic zak, zonder ze te wassen, sluit de zak af en vries deze in. Na 24 uur haal je de zak uit de vriezer en je duwt de bevroren blaadjes plat. De blaadjes zullen breken en nemen zo minder plaats in.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
Alleen meerjarige basilicumsoorten en -variëteiten zijn geschikt om te overwinteren. "Overblijvend" of "meerjarig" wordt vaak verward met winterhard. Zoals eerder vermeld, houdt alle basilicum van warmte en is het niet winterhard op onze breedtegraden. Een jaarrond kweken in de tuin is dus uitgesloten.
Is gedroogde basilicum gezond? Het antwoord is simpel: Ja!Basilicum bevat veel antioxidanten, is ontstekingsremmend en het helpt tegen stress.
Een goede vuistregel is om ongeveer 1/3 tot 1/2 van de hoeveelheid gedroogde kruiden te gebruiken ten opzichte van de verse variant. Dus als een recept bijvoorbeeld vraagt om 3 eetlepels verse basilicum, dan kun je ongeveer 1 tot 1,5 eetlepel gedroogde basilicum gebruiken.
Zoals de naam al zegt, verwijst gedroogde basilicum naar zongedroogde verse basilicum. Omdat verse basilicum niet het hele jaar door beschikbaar is, wordt gedroogde basilicum als alternatief gebruikt. Gedroogde basilicum heeft een geconcentreerdere smaak dan verse basilicum.
Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat. Gebruik de blaadjes en het zaad en snijd de dille fijn.
In plaats van alleen de blaadjes te plukken, is het beter om de blaadjes samen met de steel af te knippen. Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Hierdoor bevordert de bladgroei waardoor er in no time weer nieuwe basilicumblaadjes aan groeien.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Vitamine C heeft onder andere een belangrijke functie als antioxidant en vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en de samenstelling van je botten. Verder bevat basilicum goede hoeveelheden van de mineralen calcium, ijzer en kalium.
De bloemen van de basilicum zijn eetbaar. De bloemen van de basilicum plant hebben een zachtere smaak dan de blaadjes van de plant.
Wat is het verschil? Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende groene basilicum, maar ook paarse en rode varianten met kaneel- of citroengeur tot chocoladesmaak.
Wil je meer planten? Maak dan meerdere stekjes! Tip: iedere keer dat je vervolgens basilicum plukt, knip je het beste weer een stengel af.Zo kan de plant weer verder groeien.
Uiterlijk, wanneer basilicum verwelkte bladeren heeft, duidt alles op een gebrek aan water. Planten mogen niet verwelken. Sterke veranderingen tussen droogheid en vocht leiden tot schimmelinfecties in het wortelgebied. Daarom wordt er regelmatig water gegeven.
Basilicum thee maken
Je kan zowel verse als gedroogde basilicum gebruiken. Kook simpelweg het water en voeg 1 doseerlepel gedroogde basilicum toe of gebruik 4 a 5 blaadjes verse basilicum. Je kan eventueel een drupje citroensap toevoegen, maar ook kamille of citroengras zijn heerlijke toevoegingen aan basilicumthee.
De bladeren van de basilicumplant hebben antivirale eigenschappen en worden gebruikt als tonicum, als maagversterkend middel en tegen krampen. Basilicum wordt ook vaak gebruikt voor de behandeling van een opgeblazen gevoel, een slechte spijsvertering en maagzuur.
Als vuistregel kun je hanteren: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Voor je gezondheid maakt het nauwelijks verschil of je gedroogde of verse kruiden gebruikt.
In de warmere maanden van het jaar (van mei tot en met augustus/september) kun je zelf basilicum in eigen tuin telen. Er zijn daarvoor wel wat regels, want zoals gezegd is basilicum een warmtebehoeftige plant.
De bloeiende stengels staan ook mooi in een vaas, met dagelijks vers water blijven ze wel twee weken mooi. Er zijn basilicum soorten met witte, zachtgele, roze tot een dieppaarse tinten bloemen. Thaise basilicum heeft een uitbundige bloei. Na de bloei pas de stengel afknippen, als je het zaad niet wilt oogsten.
De verzorging
Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.