Je krijgt gedurende die periode geen loon uitbetaald. Er zijn wettelijk alleen afspraken gemaakt over twee vormen van onbetaald verlof, namelijk ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof. Over andere vormen van onbetaald verlof is wettelijk niks vastgesteld.
Onbetaald verlof
In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over (gedeeltelijke) doorbetaling van uw loon. Onbetaald buitengewoon verlof kunt u opnemen voor bijvoorbeeld een lange reis of een studie. Opnemen van onbetaald verlof kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld toeslagen, pensioen en vakantiedagen.
Onbetaald verlof als recht
Per aanvraag is er een minimumperiode van één maand. Daarnaast mag je vijf jaar halftijds of 1/5e onbetaald verlof nemen onder de leeftijd van 55 jaar en vanaf 55 jaar tot aan je pensioen.
Onbetaald verlof kan altijd aangevraagd worden door een werknemer, maar er zijn ook redenen om dit te weigeren. De afspraken in een cao gaan voor op wat er wettelijk is vastgelegd. Houd altijd rekening met de mogelijke consequenties als je als werkgever onbetaald verlof weigert.
Hoe vraag ik onbetaald verlof aan? Je vraagt onbetaald verlof aan bij je werkgever. Samen maken jullie afspraken over jouw terugkeer na je verlof. Je kunt onbetaald verlof ook in deeltijd opnemen.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
In principe kan dit onbeperkt zijn, maar in de praktijk geldt een periode van 18 maanden als maximum. Neemt een werknemer langer onbetaald vrij, dan heeft dit namelijk gevolgen voor zijn rechten in verband met de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en/of de Werkloosheidswet (WW).
Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald
Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden. Lees meer over de gevolgen van onbetaald verlof voor uw inkomen.
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement kunnen afspraken staan over bijzonder verlof. Wanneer dit verlof mogelijk is, hoe lang het duurt en of het verlof betaald of onbetaald is. Uw werkgever of personeelsafdeling kan u hierover informeren.
Aangezien er geen wettelijk recht bestaat voor de werknemer om onbetaald verlof te nemen voor een sabbatical, kan de werkgever besluiten een dergelijk verzoek niet in te willigen. Hou er wel rekening mee dat een afwijzingsbeslissing de relatie tussen de werkgever en de werknemer kan verslechteren.
Het Nederlandse verlofstelsel bestaat nu uit veel verschillende regelingen. Rond de geboorte van een kind kan een werknemer gebruikmaken van zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, calamiteitenverlof, ander kort verzuimverlof, geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof en (betaald) ouderschapsverlof.
Tijdens onbetaald verlof heeft de werknemer in principe dezelfde bescherming tegen ontslag als tijdens regulier werk. Dit betekent dat de werkgever een goede reden moet hebben om de werknemer te ontslaan en dat het ontslag moet worden onderbouwd met bewijs.
Het kan voorkomen dat een werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof tot de conclusie komt dat hij helemaal niet meer terug wil komen. In dat geval kan de werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof ontslag nemen. Dan gelden de normale ontslagregels en de normale opzegtermijnen.
Er bestaat geen wettelijk recht over onbetaald verlof. Wel is het mogelijk dat er hierover in de cao afspraken zijn gemaakt. De werkgever mag het verlof weigeren, het is een gunst en géén recht van de werknemer. Bedenk wel dat het weigeren van het onbetaald verlof tot gevolg kan hebben dat de werknemer ontslag neemt.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing.
Als uw werknemer met onbetaald verlof gaat, blijft deze hetzelfde pensioen opbouwen. U moet dit onbetaalde verlof wel doorgeven.
Drie dagen voor het overlijden van ouders; vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder of stiefmoeder van de werknemer of van zijn of haar echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner. Deze dagen moeten opgenomen worden tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis.
Verschillende vormen van verlof helpen om de combinatie gezin-werk houdbaar te maken. Sta je voor een crisismoment dan kun je onder andere gebruik maken van het sociaal verlof.
Ouders hebben recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof: 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en 17 weken onbetaald ouderschapsverlof.
Een sabbatical is een vorm van buitengewoon onbetaald verlof. Dit betekent dat je in de meeste gevallen geen recht op salaris hebt en geen vakantiedagen opbouwt. In je cao of arbeidsovereenkomst kan iets anders staan vastgelegd, check deze daarom goed.
Onbetaalde vakantie nemen kan een invloed hebben op het aantal betaalde verlofdagen dat je volgend jaar hebt. Je jaarlijkse vakantie wordt immers berekend op basis van het aantal effectief gewerkte dagen het jaar ervoor. Neem je verlof zonder wedde, dan zijn dat er minder dan normaal.
Onbetaald ouderschapsverlof
Na de eerste 9 weken is de rest van het ouderschapsverlof onbetaald verlof. U krijgt geen salaris over de uren die u opneemt. En u bouwt geen vakantiedagen op over deze uren.
Een sabbatical betekent voor langere tijd stoppen met werken. Je neemt dan onbetaald verlof op en ontvangt geen loon. Je contract loopt wel door tijdens je verlof. Er is wettelijk niks vastgesteld over een sabbatical.
Je kunt bijzonder verlof geven bij ondertrouw, een eigen huwelijk, huwelijk van een familielid (1e en 2e graads), overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek en vanwege een toets of examen (bijzonder verlof school).