Pak je emmer en vul deze met een laag zand. Voeg hier beetje bij beetje water aan toe en blijf ondertussen roeren, zodat het water goed met het zand mengt. Als je modder de gewenste dikte heeft stop je met het toevoegen van water en kun je er lekker mee gaan kliederen. Vies worden mag op ModderDag!
Modder, slijk, bagger of blubber is een vloeibaar of semi-vloeibaar mengsel van klei, silt en water, een suspensie. Modder kan een leefomgeving zijn voor een aantal dieren, zoals wormen, kikkers, schelpdieren en kreeftachtigen. Andere dieren zoals varkens en olifanten houden ervan in de modder te baden.
Modder is vaak niet veel meer dan zand gemengd met water. Je kan het op het strand vinden, waar de zee het zand op komt rollen of in weilanden na een flinke regenbui. Maar die modder is anders dan de modder die je op je gezicht smeert als masker. Die modder bevat vaak klei wat ook een soort modder is.
ModderDag is ontstaan om natuurbeleving bij kinderen te bevorderen. Met ModderDag zetten we natuurbeleving op de agenda. Op ModderDag beleven kinderen uiteenlopende modderactiviteiten. Kinderen spelen en ervaren twee belangrijke elementen: water en zand (aarde).
Spelen in de modder helpt je afweersysteem te versterken en verkleint de kans op (het ontwikkelen van) aandoeningen zoals astma, allergieën en overgewicht. Een ander doel van ModderDag is kinderen dichter bij de natuur te brengen. Ze doen positieve natuurervaringen op.
Je kunt modder maken van allerlei verschillende soorten zand en grond: Aarde: dit is een vruchtbare, meestal zwarte bovenlaag van de bodem. In tuinaarde zit veel bodemleven, dat merk je door bijvoorbeeld regenwormen die bovenkomen als je gaat graven.
Denk aan papegaaien in Peru die rivierklei eten, Aziatische runderen die modder eten of steenbokken in de Italiaanse Alpen die zout van stuwdammen likken. En in Kenia worden op de markt stenen verkocht die veel ijzer en koper bevatten.
Ze worden gemaakt door het luieren, rollen en wroeten van de varkens. Modderbaden moeten eruit zien als een vijver en niet slechts dikke modder bevatten. Modder is beter dan water voor het geven van verkoeling. Een ideale modderpoel moet een dikke laag modder op het lichaam achterlaten wanneer het heel warm is.
Tips paddock aanleggen
Voor de toplaag is bijvoorbeeld M3C zand geschikt. Deze zandsoort heeft de eigenschappen dat die het water goed doorlaat maar ook stabiliteit biedt. Belangrijk is dat de korrelgrootte varieert van 180 tot 220 mu. Hierdoor is het zand uitermate geschikt als toplaag.
Veel paardeneigenaren laten zich verleiden hun paddock te verbeteren met houtsnippers. Het is natuurlijk materiaal, ruikt heerlijk, is zacht én goedkoop! Om met behulp van houtsnippers een droge bovenlaag te creëren is een laagdikte van minimaal 15 cm benodigd.
Aanleg paddock
Uiteraard is het simpel om paddockplaten of grastegels toe te passen maar die kosten al gauw 15 tot 20 euro per m². De AWT stabilisatiemat voorkomt het vernielen van de drainage, het omhalen van de ondergrond én het is betaalbaar, circa € 4 - 4,50 per m² voor het materiaal!!
Als zand in de darmen terecht komt, kan dit de darmwand schuren wat tot irritatie leidt. Door deze irritatie kan de darmwand minder goed water en andere voedingstoffen opnemen. Dit kan diarree, gewichtsverlies en koliek veroorzaken.
Behoefte aan mineralen en sporenelementen
Haarwortels zijn verzamelplaatsen van mineralen en sporenelementen. Ze wachten daar om opgenomen te worden door de boom. Het zijn ook de voedingsupplementen, die sommige honden nodig hebben om goed door de rui te komen.
De reden dat je hond modder of zand eet, kan komen omdat hij opzoek is naar vitamines en mineralen. Of zelfs probiotische bacteriën die hij niet bij zijn dagelijkse maaltijd binnen krijgt. Slechte brokken in combinatie met een slecht dieet, kunnen de boosdoeners zijn.
Effecten van modder
Het zorgt ervoor dat de huid beter vocht kan vasthouden, hierdoor ziet de huid er steviger uit. De warmte van een modderbad of pakking heeft een positief effect op de bloedcirculatie. Het houdt warmte goed vast, waardoor het lichaam tijdens een behandeling met modder warm aanvoelt.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
De makkelijkste bodembedekking voor de vijver is regulier, schoon zand. Zand is echter alleen te gebruiken als er verder niet veel gebeurd in uw vijver. Er is overigens speciaal vijverzand verkrijgbaar. Losse vijveraarde of vijvergrond gebruiken op de bodem is niet aan te raden.
Natuurlijk probeert je baby ook wel wat zand te eten, maar jij bent vlakbij om dat te vermijden. Panikeer niet als je kind een beetje zand in de mond krijgt; zand schaadt niet. Water - In ons land wordt afgeraden om met ene baby in het eerste levensjaar vaak zwemmen te gaan. De zwembaden bevatten te veel chloor.
Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit. Zie je wel bloed en voel je bijvoorbeeld dat het blijft steken? Neem dan contact op met de huisarts.
Wanneer een zand etend paard bewust zand eet, kan dit wijzen op verveling of een mineralen tekort. Verveling kan ontstaan door te weinig ruwvoer of het gemis van een maatje waardoor hij niet lekker in zijn vel zit. Daarnaast kan een mineralentekort soms ook leiden tot het eten van zand.
Voor een paddock is wel degelijk een bouwvergunning nodig als er een betonnen rand, een special bodem en/of een hoge omheining geplaatst wordt. “De regels stellen dat de omheining open moet zijn. Het plaatsen van een dichte onderkant aan de omheining door bijvoorbeeld planken te bevestigen mag dus niet.
Voorkomen is echt gemakkelijker!
Rijd niet met te zware machines of varieer hoe je ermee rijdt. Leg waterdoorlatende verharding op de vaste manoeuvreerplekken. Verplaats regelmatig de eetplekken van de paarden zodat ze niet urenlang in de modder staan.
Een beperkte ruimte is uitermate geschikt om een Paddock Paradise in te richten. Op een kleine halve hectare kun je geen vier paarden 24/7 buiten houden, maar wel een track van 400 meter aanleggen. Hierdoor krijg je een Paddock Paradise met meer dan voldoende plaats voor vier paarden.
Voor een toplaag van Rijbak Zand wordt veelal M3C zand gebruikt (of gelijkwaardig). M3C zand is een basislaag zand voor paardenbodems. Naast M3C Zand kan ook gekozen worden voor Toplaagzand.