Eerste Kruistocht (1096–1099) Op 18 november 1095 hield
Het christendom wordt bedreigd door de moslims, zegt paus Urbanus II in 1095 in een toespraak. Daarom roept hij op tot een kruistocht om het Heilige Land en Jeruzalem te bevrijden.
Paus Urbanus II speelde in op dit sentiment toen hij in 1095 opriep tot een heilige oorlog om Jeruzalem te bevrijden van de ongelovige moslims. Op 15 juli 1099 viel Jeruzalem in handen van de christelijke kruisvaarders. De soldaten moordden de inwoners van de stad uit en plunderden de heiligdommen van de Tempelberg.
Van 1088 tot 1099 was Urbanus II (ca. 1035-1099) paus van de Rooms-Katholieke Kerk. Deze paus staat vooral bekend als degene die opriep tot de Eerste Kruistocht in 1095.
Tijdens deze katholieke kerkvergadering, die gehouden werd in de vroegere priorij van Cluny nabij Clermont-Ferrand en duurde van 18 tot 28 november 1095, riep paus Urbanus II op tot een kruistocht.
“God wil het!” Op initiatief van de hervormingsgezinde Paus Urbanus II trokken tienduizenden christelijke soldaten naar het Heilige Land om Jeruzalem te veroveren op de moslims. Dankzij deze Eerste Kruistocht werd Urbanus de invloedrijkste man van Europa, nog machtiger dan de keizer van het Heilige Roomse Rijk.
Saladin trok als reactie ten strijde tegen de christelijke heersers. Hij veroverde in 1187 Jeruzalem en had drie maanden later het hele Heilige land heroverd op de Europeanen.
Volgens Yallop werd Johannes Paulus I vermoord omdat hij een onderzoek wilde instellen naar de corruptie binnen de Vaticaanse Bank. Later bleek dat de Bank inderdaad betrokken was bij het witwassen van maffiageld.
Veel mensen overleefden de reis niet, of hielden het halverwege voor gezien. In 1099 bereikten ongeveer tienduizend kruisvaarders Jeruzalem, zij slaagden er in Jeruzalem en enkele andere gebieden in te nemen in naam van het Christendom.
Beleg van Jeruzalem (1099), de Kruisvaarders veroveren de stad op het kalifaat der Fatimiden, als onderdeel van de Eerste Kruistocht. Beleg van Jeruzalem (1187), de moslims onder sultan Saladin heroveren de stad op de Kruisvaarders.
Jeruzalem van David tot Ben Gurion
1004 voor – Koning David maakt Jeruzalem tot zijn hoofdstad. 954 voor – Koning Salomo begint met de bouw van de Eerste Tempel. 586 voor – De Babylonische koning Nebukadnezar neemt de stad in, verwoest de Tempel en voert de bewoners in ballingschap weg naar Babylon.
Tot 1860 was Jeruzalem een ommuurde stad die uit vier delen bestond: een joods, moslim-, armeens en christelijk deel. In die tijd begonnen de joden, die het grootste deel van de bevolking vormden, nieuwe wijken te bouwen buiten de muren. Daarmee werd het centrum gevormd van het moderne Jeruzalem.
Dat wordt hoog tijd: de eerste én enige Nederlandse paus uit de geschiedenis is Paus Adrianus VI. Dat was in 1522.
München, 28 januari 2023 - Paus Benedictus XVI is afgetreden omdat hij gedurende zijn pontificaat voortdurend werd getergd door slapeloosheid, aldus een onlangs opgedoken brief, die hij schreef enkele weken voor zijn dood op 31 december.
'Het had nooit mogen gebeuren' Paus Johannes Paulus II is één keer in Nederland geweest, in mei 1985. Het bezoek aan Nederland was memorabel, meer dan dat, het was rampzalig. Nooit eerder waren bij een pausbezoek de straten zo leeg en tegelijkertijd de stenengooiers zo dichtbij.
De Eerste Kruistocht van 1096 tot 1099 was een grootschalige militaire expeditie van westerse christenen, die op vraag en met steun van het Byzantijnse Rijk gebieden in de Levant veroverden op de islamitische Seltsjoeken en Fatimiden.
De eerste tempel werd rond 586 voor Christus vernietigd door de verovering van Jeruzalem door het Babylonische Rijk. Dit betekende toen ook het einde van het Joodse religieuze leven in Jeruzalem.
Via deze poort trokken juli 1099 de kruisvaarders Jeruzalem binnen. Vervolgens richtten ze onder de joodse en islamitische bevolking een bloedbad aan dat zelfs voor de Middeleeuwen buitensporig was. Nog steeds is niet helder hoeveel doden er vielen. Moderne historici houden het op tienduizend slachtoffers.
Alexander VI had een maîtresse: Vannozza dei Cattanei (1442-1518). Toen Borgia paus Alexander VI werd, erkende Vanozza dat ze de moeder was van zijn vier nog in leven zijnde kinderen Juan, Cesare, Joffre en Lucrezia.
Om heilig te worden, zijn twee wonderen nodig. De Italiaanse paus Johannes XXIII verrichtte er maar één. Toch wordt hij heilig verklaard. Zijn wonder gebeurde in 1966, drie jaar na zijn dood.
Niet veel later, op 13 maart 2013, verscheen zijn opvolger al op het balkon aan het Sint-Pietersplein: de Argentijn Jorge Mario Bergoglio (°1936), die Franciscus als naam koos.
Het oude ommuurde centrum van Jeruzalem, ook wel de Oude Stad genoemd, is een belangrijke plaats voor drie grote religies: het jodendom, het christendom en de islam.
Voor christenen is het de stad waar Jezus is gekruisigd. Voor moslims is het de plek waar de profeet Mohammed samen met de zielen van alle profeten heeft gebeden en tevens zijn vertrekpunt naar de hemel. Voor joden is Jeruzalem de plaats waar de Tweede Tempel stond, Daarvan is alleen de zogenoemde Klaagmuur nog over.