Krishna (कृष्ण, zwart, donker, donkerblauw; Sanskriet: al-aantrekkelijke) is een van de meest aanbeden goden in het hindoeïsme. Als zodanig is Krishna onder meer de hoofdpersoon in de Mahabharata en de Bhagavata Purana.
Krishna = [god] - krishna (कृष्ण, letterlijk `zwart, donker, donkerblauw`; Sanskriet voor `al-aantrekkelijke`) is een van de meest aanbeden goden in het hindoeïsme.
Eigenlijk is het Hare Krishna geen geloof, het is een aftakking van het hindoeïsme, waarbij de god Krishna centraal staat. ”Dit is het originele hindoeïsme”, stelt Khusial.
De Indiase Snehlata Rajput was als kind al gek op die verhalen. Donderdag nam ze de grote stap: ze trad in het huwelijk met Krishna - althans, met een portret van de godheid.
Op zondag houden ze openbare bijeenkomsten in de Kosmos, het cultureel centrum aan de Prins Hendrikkade 142, later ook wel bekend als Fantasio. Ook verblijven de Hare Krishna's veel in het Vondelpark. Maar het meest zijn ze te vinden in de binnenstad.
Hare Krishna is een Oosterse spirituele beweging die in 1966 opgericht is in New York door Abhay C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (1896-1977). De beweging is gelieerd aan het hindoeïsme en bestaat vandaag de dag in Nederland, hoewel geminimaliseerd, nog steeds.
Krishna is de achtste nederdaling van Vishnu. Maar Krishna wordt ook als zelfstandige god geëerd. Hij kan Vishnu's attributen dragen: het rad of de schelphoorn. Vishnu heeft een blauwe huidskleur in de gestalte van Krishna én in die van Rama – een andere nederdaling van Vishnu.
Krishna is gemakkelijk te herkennen aan zijn blauwe huid en aan zijn fluit. Vaak wordt hij afgebeeld als herder... Of samen met allerlei leuke vriendinnetjes.. Of als baby.
Krishna Janmashtami is een van de belangrijkste hindoe feestdagen, waarbij de geboorte van Shri Krishna, de achtste avatar (incarnatie) van Shri Vishnu, wordt gevierd. Krishna Janmashtami valt op de Ashtami (achtste dag) van de donkere helft van de maand Bhadrapada.
Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat 'eeuwige leer' betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma. De religie heeft vele goden, maar eigenlijk geloven hindoes maar in één god.
Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. In het Indiase denken is de god Brahma de schepper, Vishnu de onderhouder en Shiva de vernietiger van de schepping. In sommige gedaanten is Shiva een 'algod' die alle functies vervult.
Brahma de Schepper
De god Brahma is de god van alles, hij is de schepper van het heelal en de god van de wijsheid. Brahma heeft vier gezichten. Elk gezicht kijkt een eigen windrichting op. Dit geeft aan dat Brahma over alle windrichtingen regeert.
Radha was in het eerste deel van de Mahabharata, een boek vol legenden over Krishna, een godin in het hindoeïsme, een van de koeherderinnen of "gopi's" die hem vergezelden. In de Voor-Indische kunst worden Krishna en Radha vaak samen afgebeeld.
Vishnu zit meestal op het mythische wezen Garoeda, dat half mens, half adelaar is. Vishnu wordt vaak voorgesteld met vier armen, waarmee hij zijn attributen vasthoudt.
Ook het hindoeïsme kent een vastentijd, al is die niet echt aan een gebeurtenis verbonden. Hindoes kunnen vasten voor een van hun vele godsdienstige feesten, of om geld te besparen dat zij aan de armen kunnen geven. Ze mogen zelf bepalen hoe lang en hoe ze vasten.
Enkele belangrijke hindoeïstische symbolen zijn de swastika (als symbool voor voorspoed en geluk), de lotusbloem (symbool van de beschermgod Vishnoe) en het symbool omkar (dat duidt op bewustzijn, overgave en mantra).
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
HET HINDOEÏSME: Ze geloven dat elke mens een ziel heeft (het Atman). Na de dood keert het Atman terug op aarde en wordt het herboren in een nieuw lichaam. De dood wordt niet gezien als het einde van het leven maar als een nieuw begin.
Ook het hindoeïsme kent verschillende richtingen. Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel. De priesters, de pandits, zijn wel strikt vegetarisch.
Heilige koe
Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Brahman (ब्रह्मन्) is in het hindoeïsme de ultieme, onveranderlijke werkelijkheid, die uit het zuiver zijn en bewustzijn bestaat. Het is dat wat op zichzelf is, aldus de filosoof Shankara (ca. 800 n.C.).
Er zijn eigenlijk maar een paar feesten die alle hindoes vieren. De belangrijkste zijn Holi en Divali. Allebei de feesten hebben te maken met de stand van de maan en de zon. Het holifeest (of: phagunafeest) duurt tien dagen en wordt gevierd als het in de maand Phaguna (maart/april) volle maan is.
Kamsa probeerde daarom alle kinderen, voor de zekerheid, maar zeer zeker vooral ook dit achtste kind te doden. Krishna's vader Vasudeva ontsnapte echter bij de geboorte van het achtste kind, op wonderbaarlijke wijze met het pasgeboren jongetje.
Radha is een Hindoestaanse meisjesnaam. Het betekent `succesvol`.
Parvati (Sanskriet: पार्वती) is een Hindoeïstische godin. Ze is de dochter van Himavat. Ze wordt ook Uma of Aparna genoemd.