- Partner, kinderen, kleinkinderen, ouder(s), schoonouders, broer(s) en zus(sen) met aanhang en eventueel hun kinderen. U kunt per huishouden de woonplaats vermelden. Als nabestaanden bent u niet verplicht alle broers en zussen en neven en nichten te vermelden.
De rouwkaart wordt vervolgens ondertekend door de naaste familie. Altijd als eerste de weduwe of weduwnaar en daarnaar eventueel de ouders, kinderen en kleinkinderen. Overige familieleden, zoals broers, zussen, neefjes en nichtjes, worden alleen vermeld indien de nabestaanden dit graag willen.
Bijzondere teksten voor bovenaan de rouwkaart: gedicht, quote of bijbeltekst. Bij een persoonlijk afscheid hoort ook een rouwkaart tekst die helemaal bij jullie dierbare past. Met een mooi gedicht die je op de rouwkaart schrijft, een quote of een bijbeltekst vertel je meer over jullie geliefde.
Heden overleed zacht en kalm, onze lieve …. Niet geheel onverwacht, maar voor ons allen veel te vroeg, is in alle rust overleden onze lieve …. Zij die er altijd voor ons was, is vredig en in liefde heengegaan …. Jouw leven moet ik loslaten, in mijn leven houd ik jou vast…
Het is aan de directe nabestaanden om te bepalen hoeveel en welke familieleden er worden vermeld. - Partner, kinderen, kleinkinderen, ouder(s), schoonouders, broer(s) en zus(sen) met aanhang en eventueel hun kinderen. U kunt per huishouden de woonplaats vermelden.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Bij veel PostNL-punten moet je de rouwpost voor 16.30 uur aanleveren. We bezorgen de rouwkaarten dan op de eerstvolgende bezorgdag (dinsdag t/m zaterdag).
Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven. Heb je de overledene in kwestie wél goed gekend, dan is een persoonlijke boodschap op zijn plaats.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Deel een korte herinnering of anekdote.
In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.
De manieren om iemand te condoleren zijn:
Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.
Staat er in het rijtje met de namen van de nabestaanden iemand tussen die in verwachting is?Dan wordt dit in de rouwkaart aangegeven met een klein hartje achter haar naam. Dit kan een wit of zwart hartje zijn, maar ook een klein rood hartje.
Ook een vlindertekentje kan gebruikt worden in de rouwkaart om het overlijden van een kindje kenbaar te maken of aan te tonen dat een kindje in het rijtje met nabestaanden niet meer onder ons is. Het symbool van een vlinder die wegvliegt staat over het algemeen bekend als het bevrijdingssymbool.
Bij een uitvaart denken we vaak aan zwarte of andere donkere kleding. Dit is een teken van rouw, vandaar dat deze kleuren gebruikelijk zijn om te dragen. Vermijd dus vooral felle kleuren en vrolijke prints en blijf in het kleurenpalet zwart, grijs, wit of een andere basiskleur.
Condoleance bloemen meenemen
Hoewel het niet verplicht is bloemen mee te nemen, wordt er regelmatig gekozen om op deze manier een steunbetuiging te uiten. De bloemen worden meestal vooraf aan de uitvaart bezorgd bij het uitvaartcentrum of de familieleden indien de overledene thuis is opgebaard.
Schriftelijk condoleren
De regel hierbij is dat u condoleert door middel van een handgeschreven boodschap. Op veel kaarten staat al een tekst, zoals "Sterkte met dit verlies", maar probeer er iets persoonlijks bij te schrijven.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand.Hierbij komt veel warmte vrij, wat niet bepaald rustgevend is. Daarnaast kan het idee van verbranding bij sommige mensen ook als beangstigend worden ervaren. Daarom wordt er bij een crematie vaak niet meer gesproken van 'rust zacht'.
Condoleren via Whatsapp
Het is belangrijk om een passende en empathische toon aan te slaan in je bericht. Begin bijvoorbeeld met “Gecondoleerd met het verlies van [naam overledene]”. Je kunt ook persoonlijke herinneringen aan de overledene delen als je denkt dat dit gewaardeerd wordt.
Wat zeg je bij een condoleance? Is sterkte wensen met het overlijden gepast of zegt u iets persoonlijks? Als u mensen niet goed kent, is de zin 'gecondoleerd met uw verlies' waarschijnlijk de beste optie of u geeft vooraf aan uw condoleance kort aan wie u bent en waar u de overledene van kent.
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd, ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Het weduwschap is de toestand van iemand wier of wiens huwelijkspartner is overleden. Een weduwe is een vrouw wier huwelijkspartner is overleden; een weduwnaar is een man wiens huwelijkspartner is overleden.