Voor de boodschappen was er een stuk minder verschil in prijs. In Nederland kostten de boodschappen 27.71 euro, in Duitsland waren dezelfde producten in totaal 27.11 euro. Een verschil van 60 cent dus.
In Nederland betaal je 9% btw op voeding en andere noodzakelijke producten en 21% btw op andere artikelen. In Duitsland is de btw (of liever MwSt zoals het daar heet) op noodzakelijke producten 7% en betaal je 19% op andere producten. Dat scheelt dus al 2% maar dit verklaart nog niet het hele prijsverschil.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Groter assortiment met veel meer keuze waaronder bio producten. Producten zijn een stuk goedkoper. BTW bedraagt slechts 17% tegenover 19% in Nederland. Benzine is er een stuk goedkoper (ideaal als je nabij de grens woont)
Nederland 10,1% duurder
De prijzen zijn in Duitsland gemiddeld 1,5% hoger dan het gemiddelde van de 28 EU-lidstaten. In Polen ligt het niveau 43,5% daar onder, in Tsjechië is dat 29,4%. Het duurste EU-lid is Denemarken, daar zijn consumenten 39,6% duurder uit dan het gemiddelde.
DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
Woon je in het grensgebied of kom je om wat voor reden dan ook regelmatig door Duitsland? Dan kan het best slim zijn om daar ook eens een keer lekker te shoppen voor boodschappen. Een keertje naar de Kaufland in Kleve, de DM in Meppen of naar een andere grote supermarkt in Duitsland.
Het marktonderzoeksinstituut Splendid Research heeft ook dit jaar weer de Duitse supermarkttoptien gepubliceerd. Dit jaar is Rewe als beste beoordeeld, Lidl en Edeka staan respectievelijk op de tweede en derde plek. Het onderzoek werd in januari van dit jaar uitgevoerd.
Vlak over de grens in Duitsland heb je in winkelsteden zoals Bad Bentheim, Münster, Aachen, Nordhorn, Bocholt, Emlichheim, Lingen en Ahaus een groot aanbod van te gekke winkels. Net even iets anders dan je gewend bent.
Ook de melk is in Duitsland goedkoper, voor een pak halfvolle melk ben je in Nederland 0,95 euro kwijt en in Duitsland 0,75. Voor een komkommer kun je dan weer beter in Nederland zijn. Daar betaal je 0,95 voor, dat is vijftig cent goedkoper dan in Duitsland.
In Duitsland is het leven goedkoper dan in Nederland. De prijsverschillen met buurlanden als Zwitserland, Denemarken en Luxemburg zijn zelfs nog groter. Opvallend is wel dat Duitsland het prijsniveau stabiel wist te houden, en dat in Nederland de prijzen wel stegen ten opzichte van het Europees gemiddelde.
Voor de boodschappen was er een stuk minder verschil in prijs. In Nederland kostten de boodschappen 27.71 euro, in Duitsland waren dezelfde producten in totaal 27.11 euro. Een verschil van 60 cent dus.
Zo blijkt dat Goudse kaas in Duitsland met een gemiddelde prijs van 5,78 euro per kilo goedkoper is dan in Nederland. Hier moet daarvoor volgens WSI gemiddeld 6,82 euro worden afgerekend.
Wanneer we alleen kijken naar restaurants is het verschil tussen Nederland en Duitsland groter. Dat komt door een andere kostenstructuur en lagere accijns op alcohol in Duitsland. Een maaltijd inclusief consumpties in Duitsland is 10 tot 20% goedkoper. Geen verschillen waar we hier hard voor naar de winkel rennen.
Zo zijn cosmetica, parfum, schoenen en babyspullen over het algemeen goedkoper in Duitsland. Maar ook timing kan belangrijk zijn, want de Duitse winkeliers en consumenten oriënteren zich nog steeds naar de vroeger gangbare periodes voor Winterschlußverkauf (WSV, eind januari) en Sommerschlußverkauf (SSV, eind juli).
Verzorgingsproducten zijn vanwege het lage btw-tarief altijd goedkoper in Duitsland. Vanwege de felle concurrentie wordt er meestal niet gestunt, maar zijn de prijzen altijd laag. Kies een supermarkt uit waar gratis kan worden geparkeerd.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.
Uit de kassabonnen blijkt dat de Duitse supermarkt goedkoper is dan de Nederlandse. België blijkt het duurste. Duitsland komt het goedkoopste uit de bus omdat de shopper daar vooral minder betaalt voor frisdranken en koffie.
De Kruidvat Holding omvatte in Nederland Kruidvat, ICI Paris XL en Trekpleister, in België eveneens Kruidvat en ICI Paris XL, en in het Verenigd Koninkrijk Superdrug. Ook had de holding een 50%-belang in de Duitse drogisterijketen Rossmann in Polen, Hongarije en Tsjechië.
Bij de ReWe aan de Friedrich-Ebert Straße is het prima boodschappen doen. Dreft afwasmiddel heet daar bijvoorbeeld Fairy en kost slechts €1,25 voor 450 ml. Een iets grotere fles (500ml) kost in Nederland €2,29. In tegenstelling tot Nederlandse supermarkten mag de ReWe ook sterke drank verkopen.
De drie grootste reguliere supermarkten in Duitsland zijn Edeka, Kaufland en REWE. Bij een verkoopoppervlakte kleiner dan 1500 m2 spreekt men in Duitsland van een 'Supermarkt'. Bij meer dan 1.500 m2 is het een 'Verbrauchersmarkt'.