Wilt u al uw bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreekt u in de huwelijkse voorwaarden 'koude uitsluiting' af. Dat betekent dat u allebei uw eigen vermogen houdt tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. U hoeft dan niets te delen.
Een overeenkomst van huwelijkse voorwaarden waarbij tussen partijen geen enkele gemeenschap van goederen bestaat wordt ook wel koude uitsluiting genoemd. Bij deze variant van huwelijkse voorwaarden regelen beide partners dat hun inkomen of vermogen op geen enkele wijze samenvloeit of verrekend wordt.
Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.
Er is sprake van “koude uitsluiting” als de echtgenoten in hun huwelijkse voorwaarden hebben geschreven dat er geen enkele gemeenschap van goederen zal ontstaan. Dit betekent dat vermogensrechtelijk het vermogen op naam van een de betreffende echtgenoten privévermogen is.
Uitsluiting elke gemeenschap van goederen
In de praktijk kwam vroeger veel voor de vorm voor van algehele uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen. Dat is precies de tegenpool van de gemeenschap van goederen: niets is gemeenschappelijk behalve dat wat men gezamenlijk aankoopt. Dit geldt ook voor schulden.
Met 'warme uitsluiting' kies je voor een genuanceerder huwelijkscontract. Daarin is het periodiek verrekenbeding een bekend instrument. Dit houdt in dat de echtgenoten met elkaar afspreken dat ze na elk jaar vaststellen hoe het inkomen en de winst onderling worden verrekend.
Een harde uitsluitingsclausule in uw testament bepaalt dat uw erfenis nooit in de gemeenschap van goederen van uw kind en schoonkind mag vallen. Uw erfenis blijft daardoor altijd van uw kind in privé. Als het huwelijk van uw kind en schoonkind eindigt, dan hoeven zij uw erfenis dus niet te delen.
In een uitsluitingsclausule bepaalt u dat een erfenis of schenking niet in de gemeenschap van de ontvanger valt. Dit betekent dat uw erfenis of schenking eigendom blijft van de ontvanger. Diegene hoeft dit niet te delen met zijn of haar partner als de relatie eindigt door een scheiding.
Bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen is iedere partner voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Het doet er ook niet toe op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis.
Bent u vóór 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden, dan bent u getrouwd in een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Ook erfenissen en schenkingen zijn van u samen.
Wanneer de echtscheiding is afgerond maak je in principe geen aanspraak op een erfenis (die vrijvalt na de scheiding) van één van je schoonouders. Dit kan alleen als de erflater een insluitingsclausule heeft opgenomen in het testament waardoor je alsnog van hem of haar kan erven.
Legitieme portie
Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.
Een uitsluitingsclausule (laten) regelen in het testament is nog steeds raadzaam. Hiermee blijft de erfenis altijd privévermogen van het eigen kind. Belangrijk hierbij is dat de uitsluitingsclausule altijd vóór eventuele huwelijkse voorwaarden gaat!
In het zicht van echtscheiding
Jullie kunnen met een nihilbeding dat bedrag op € 0 zetten of verklaren dat geen partneralimentatie is verschuldigd. De verklaring van afstand van partneralimentatie zet je dan in het echtscheidingsconvenant of een vaststellingsovereenkomst.
Er is daarom soms een “staat van aanbrengsten” gehecht aan de huwelijkse voorwaarden, waarin staat opgesomd welke goederen en schulden u beiden reeds had voordat u trouwde. Ingeval van scheiding kan met deze staat van aanbrengsten worden aangetoond welke goederen en schulden niet met de ander gedeeld hoeven te worden.
Omdat er minder bruidjes trouwen in de winter en meer in de zomermaanden, is trouwen in de winter ook stukken goedkoper dan trouwen in een ander seizoen! Ook heb je meer keuze in je leveranciers, deze zullen minder snel worden volgeboekt dan in andere periodes van het jaar.
U heeft gelijke rechten aangaande het gebruik van de echtelijke woning, als u de gezamenlijke eigenaar bent van de woning. Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken.
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
Als je de schenking doet aan iemand anders dan je kind (bijvoorbeeld een kleinkind, broer, zus, neef, nicht, vriend of buurman/vrouw), dan geldt een bedrag van maximaal € 2.418,- (2023) dat je jaarlijks belastingvrij mag schenken.
Een erfenis valt niet in de gemeenschap van goederen als je getrouwd bent vóór 2018 en de erflater een testament heeft met een uitsluitingsclausule. Het testament van de overledene heeft dus voorrang boven jouw algehele gemeenschap van goederen. Daardoor valt de erfenis er niet in.
Nee, je hoeft voor een schenking niet altijd langs de notaris. Je kunt namelijk ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. Maar voor een schenking op papier, dat is een schenking die pas wordt uitgevoerd bij het overlijden van de schenker, moet je wel langs de notaris.
De zachte uitsluitingsclausule bepaalt dat ingeval van overlijden van uw kind wel met zijn of haar partner gedeeld mag worden. Over de helft van hetgeen uw kind van u verkreeg is dan geen erfbelasting verschuldigd.
Als men spreekt over de koude kant, bedoelt men de aangetrouwde kant, de niet-echte familie. Over het algemeen gaat ons die familie wat minder aan het hart dan de bloedverwanten (zij laten ons koud). Daar komt de uitdrukking 'de koude kant' vandaan.
Een uitsluitingsclausule bepaalt dat de erfenis of schenking niet tot de huwelijksgemeenschap behoort. Zo wordt voorkomen dat het vermogen door een huwelijk gemeenschappelijk bezit wordt van bijvoorbeeld uw kind en zijn partner.