U kunt niet zelf een moedervlek weghalen. Een moedervlek zit diep in de huid en moet met de juiste medische kennis en zorg worden weggehaald. Het zelf weghalen van een moedervlek kan niet alleen littekens geven, maar kan ook gevaarlijk zijn wanneer deze niet goed wordt verwijderd.
Na een plaatselijke verdoving, verwijdert dermatoloog Feenstra de moedervlek. Dit doet zij door de moedervlek eraf te knippen. Hierdoor wordt de huid eronder nauwelijks beschadigd, waardoor Iselle geen litteken krijgt.
Een KTP/Yellow/Iridex vaatlaser of de CO2 laser zijn het meest geschikt om moedervlekken zonder littekenvorming effectief te verwijderen. Het kenmerk van deze laser soorten is dat het laserlicht de huid verwarmen, waardoor het huidweefsel gecoaguleerd wordt.
De meeste moedervlekken kunnen verwijderd worden door ze af te schaven (shave-excisie) met behulp van een mesje, soms wordt er gebruikt gemaakt van warmte (electrochirurgie). Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje dat afgeplakt wordt met een kleine hechtpleister.
Ook kan het uitmaken of u de moedervlek door uw huisarts, of door een dermatoloog of door een plastische chirurg laat weghalen. Zo kunnen de kosten variëren tussen 75 en 300 euro per behandeling.
De dermatoloog brengt de stikstof op de vlekjes aan met behulp van een wattenstaaf of spray-techniek. De pigmentvlekjes worden even wit, daarna rood. De behandeling is enigszins pijnlijk, maar wordt door de meeste mensen goed verdragen. Verdoving is niet nodig.
Een goedaardige moedervlek is dan ook eenvoudig te verwijderen met lasertherapie. Dankzij onze gespecialiseerde lasers is het tegenwoordig een goed alternatief om moedervlekken te laten laseren voor een mooi en effectief resultaat!
Goedaardige moedervlekken zijn meestal rond of ovaal en hebben een symmetrische vorm. Wordt uw moedervlek in een korte tijd groter of dikker hoeft er niets aan de hand te zijn. Moedervlekken worden vaak groter en dikker door hormonale invloeden, bijvoorbeeld bij opgroeiende kinderen en bij vrouwen die zwanger zijn.
U mag niet in bad, en u mag niet zwemmen, zolang u hechtingen heeft. Wel mag u na 24 uur weer douchen. Verwijder het verband als u gaat douchen, en dek de wond na het douchen weer af met schoon gaas of pleister.
Het lichaam laat de pigmentcellen in de huid verdwijnen. In de loop van jaren kan hierdoor de gehele moedervlek langzaam vervagen. Het is volkomen onschuldig. Slechts zelden is dit een aanwijzing voor het ontstaan van de huidziekte vitiligo.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Soms ziet men daarin kleine bloedvaatjes, en op den duur ontstaat in het midden een kratertje met daarom heen een rand, die een parelachtige glans heeft. Dit kratertje kan incidenteel ontstoken raken, het gebied is dan wat nattig en er ontwikkelt zich een korstje op dat er makkelijk af te halen is.
Als een moedervlek uitdroogt ten gevolge van een droge huid kan deze ook jeuk geven of zelfs wat gaan steken. Is er geen duidelijke oorzaak voor de jeuk- en/of pijnklachten dan is het altijd raadzaam om de moedervlek aan uw dermatoloog te laten zien.
Limoen en citroen zijn goede middelen om pigmentvlekken te verwijderen of te verminderen. Biedt bavetten namelijk een zuur dat melanine kan afbreken. Melanine bepaalt de kleur van de huid en wordt aangemaakt in de pigmentcellen. Limoen en citroen staan er om bekend dat ze gezichtsvlekken aanzienlijk kunnen verminderen.
Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood. Wanneer de vlek groter wordt dan 6 mm in doorsnee is het vaak verdacht. Dit is echter een erg arbitraire grens.
Gewone moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes. Meestal zijn ze vlak, maar ook wel eens verheven of duidelijk bol of hobbelig. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. Kenmerkend is dat de vorm en kleur regelmatig zijn.
- Bij het verwijderen van moedervlekken door de afschaafmethode kan een klein restje van de moedervlek achter blijven. Deze rest kan later weer wat gaan groeien en dan wordt de moedervlek weer zichtbaar.
Ten gevolge van de bevriezing met vloeibare stikstof vindt weefselbeschadiging plaats. Het behandelde huiddeel sterft af en wordt vervangen door nieuw, gezond weefsel. Door een snelle bevriezing van de huid door de stikstof ontstaat binnen enkele uren een zwelling en roodheid op de plek zelf en de huid eromheen.
Het wordt afgeraden om de wratten zelf af te krabben, dit is niet zo eenvoudig als het lijkt, en er kunnen wondjes ontstaan die gaan infecteren. Laat de ouderdomswrat zitten en indien u er van af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen.
Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt. Ook vanaf welke leeftijd u veel in de zon zat heeft er invloed op. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen welke soort en welk aantal moedervlekken u heeft.
De officiële medische term voor deze goedaardige moedervlek is naevus naevocellularis (Engels: nevus, mole, birthmark).
Bij de vroegdiagnostiek van melanomen inspecteert de huisarts de huidafwijking op kenmerken die op maligniteit kunnen wijzen. Hierbij komen veel kenmerken uit de klinische diagnostiek van AN aan bod, die men echter anders moet wegen: Asymmetrie: grilligheid van vorm pleit voor een melanoom.
Moedervlekken kunnen van bij je geboorte aanwezig zijn of pas later verschijnen. Ze ontstaan bijna nooit na de leeftijd van 40 jaar. De vlekjes ondergaan in de loop van de jaren veranderingen. Dat gebeurt zeer traag.