Om het gras op te borstelen, raden wij u aan om een stijve bezem met een synthetische borstel te gebruiken. Gebruik onder geen enkele omstandigheden een bezem met een metalen borstel of een draad borstel. Dit kan namelijk de vezel van het kunstgras beschadigen.
2) Opborstelen van kunstgras
Dit kan gemakkelijk geborsteld worden door het kunstgras te borstelen met een harde bezem. Veeg eerst met de vleug mee, zo verwijdert u direct al het vuil zoals blaadjes dat op het kunstgras ligt. Daarna veegt u tegen de vleug in en de sprieten staan weer mooi rechtop.
Een harde bezem is het ideale voorwerp om jouw kunstgras meer volume te geven. Door tegen de vezelrichting in te borstelen zorg je ervoor dat de vezels weer rechtop komen te staan. Ook zal het gras hierna weer zachter aanvoelen.
Hoewel kunstgras weinig onderhoud behoeft, is het belangrijk het regelmatig schoon te maken. Kunstgras schoonmaken doet u eenvoudig met het gebruik van een kunstgras bezem, een sopje en/of het gebruik van een stabilisatiedoek. Door het kunstgras regelmatig schoon te maken, zal uw kunstgras langer mooi blijven.
Het mooie van kunstgrasmatten die je op het terras neerlegt, is het feit dat je er gerust een stoel, tafels en andere spullen op kunt zetten. Je hoeft niet bang te dat zijn de kunstgrasmat beschadigd raakt. De grasmat is namelijk goed bestand tegen gewicht en bewegende objecten als schuivende stoelen.
#1 Als je kunstgras stoffig of vies is geworden
Zeker als het een tijdje niet geregend heeft, kan je merken dat je kunstgras wat stoffig of vies wordt. In dat geval is het kunstgras sproeien de makkelijkste en snelste manier om de boel weer lekker schoon en fris te krijgen.
Kunstgras gaat – mits goed onderhouden – tot wel 10 jaar mee. Om de levensduur van kunstgras zo hoog mogelijk te houden, is het goed om te weten welke factoren hier een invloed op hebben.
De vezeldichtheid is enorm belangrijk bij de kwaliteitsbepaling van kunstgras. Hoe hoger de de dichtheid van het kunstgras hoe hoger de kwaliteit. Een hoge dichtheid van de vezel zorgt voor mooier kunstgras en daarbij lijkt het ook heel erg op echt gras.
Het feit dat kunstgras waterdoorlatend is, komt door de rug van het kunstgras. De rug van het kunstgras is namelijk voorzien van een grote hoeveelheid piepkleine gaatjes. Deze gaatjes zijn precies groot genoeg om er water doorheen te laten stromen, wat ervoor zorgt dat het kunstgras waterdoorlatend is.
Om ervoor te zorgen dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen, gebruik je schoon voegzand voor het inzanden van het kunstgras. Gebruik 5 kg schoon voegzand per m2. Borstel het zand met een harde bezem tegen de haarrichting in. Hierdoor blijft het gras beter rechtop staan voor het mooiste eindresultaat.
Ja, kunstgras is kleurvast en verkleurt in principe niet, ook niet van bijvoorbeeld zwembadwater. Kunstgras is UV bestendig en kan dus goed tegen zonlicht. Het gras zal niet verkleuren en kan tegen de meest zware weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zon.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Hou de stelregel aan: ca. 5-8 kg m2.. [een beetje afhankelijk van het type kunstgras.] Let op!
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.
Snijd het kunstgras met het Stanleymes tussen de vezelbanen door. Dit doe je op de zwarte kant (de rug) van het kunstgras. Houd hierbij het Stanleymes een beetje schuin, zodat het makkelijker gaat. Wees secuur, want je kunt het maar één keer goed doen.
De temperatuur van kunstgras kan in de volle zon oplopen tot ruim 40 graden. En dat voelt wel heet aan maar u verbrandt uw voeten niet. Even besproeien met koud water doet wonderen.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
Nee, onkruid groeit in principe niet in of op het kunstgras. Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek/stabilisatiedoek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De mogelijkheid bestaat dat zaden die in het gras waaien ontkiemen.
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Gebruik een bezem met een harde vezel. Het maakt niet uit of het een kunststof- of natuurvezel is. Borstel niet te hard over het kunstgras, omdat u het hiermee kunt beschadigen. Bezem uw kunstgras zo nu en dan om ervoor te zorgen dat uw kunstgras goed rechtop blijft staan en er goed uit blijft zien.
Kunstgras is weerbestendig. Zolang er geen langdurige plasvorming ontstaat op het gazon, zal ook overvloedige regenval, sneeuw of hagel bij het kunstgras geen problemen geven. De vezels zullen niet verkleuren, zoals sprieten van natuurgras dat bij veel nattigheid wel doen.