Een verlof tijdelijke andere opdracht (TAO) neem je als je tijdelijk wordt belast met een opdracht waarvoor je niet vastbenoemd bent of waarin geen vaste benoeming mogelijk is. Het kan gaan om een opdracht in een wervings-, selectie- of bevorderingambt.
Het verlof TAO is onbeperkt in de tijd, maar is geen recht. Als je via een verlof TAO 360 dagen dienstanciënniteit hebt opgebouwd in het ambt waarin je tijdelijk de opdracht uitoefent, kan je je op het ogenblik van de jaarlijkse vacantverklaring kandidaat stellen voor een vaste benoeming.
Bestuursvergoeding. Als je als vastbenoemd personeelslid via een verlof wegens tijdelijk andere opdracht (TAO) een beter bezoldigde betrekking (met een hogere salarisschaal) uitoefent, ontvang je hiervoor een vergoeding.
Aanvraag. Je dient je aanvraag in bij je schoolbestuur. Verlof TAO kan verleend worden voor de volledige opdracht van vaste benoeming of voor een gedeelte ervan. Dit verlof kan over de onderwijsnetten heen opgenomen worden, van vrij onderwijs naar gemeentelijk of gemeenschapsonderwijs en omgekeerd.
Dan kom je misschien in aanmerking voor het recht op een “tijdelijke aanstelling van doorlopende duur” (TADD). Dit recht geeft je voorrang bij de invulling van betrekkingen. Word je voor doorlopende duur aangesteld, in vacante of niet-vacante uren, dan loopt je aanstelling in principe over de schooljaren heen.
Het verlof TAO is een gunst. Dit wil zeggen dat het bestuur van de (hoge)school of centrum niet verplicht is de TAO toe te staan. De weigering moet natuurlijk deugdelijk gemotiveerd worden. Je kan een TAO alleen aanvragen voor het volume van je vaste benoeming.
Het bestuur moet bij toekenning van een vaste benoeming rekening houden met kandidaten die zich op voorrang kunnen beroepen. Het gaat in volgende volgorde om: Personeelsleden die 55 jaar of ouder zijn. Personeelsleden die al deeltijds benoemd zijn.
Met een mutatie stapt een vastbenoemd personeelslid over naar een ander school- of centrumbestuur. Dat kan alleen binnen de draagwijdte van de vaste benoeming. Een mutatie kan alleen op verzoek van je personeelslid, en met het akkoord van het nieuwe bestuur.
Voor onderwijspersoneel met een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD) en voor vastbenoemd onderwijspersoneel geldt een opzeggingstermijn van ten minste 15 kalenderdagen.
“Normaal” is 15 minuten vóór de aanvang van de lessen 's morgens en 15 minuten aansluitend op het beëindigen van de laatste les na de middag, Het middagtoezicht strekt zich uit over de tijdsduur van maximaal één uur.
In het gemeenschapsonderwijs kan je als vastbenoemd personeelslid maximaal 30 dagen onbetaald verlof nemen om cursussen te volgen en je voor te bereiden op examens. Je vraagt dit verlof minstens een maand vooraf aan bij je schoolbestuur. Dit verlof is een gunst. Er is geen vaste begin- of einddatum.
Een nieuwe affectatie of een mutatie laten toe om met behoud van vaste benoeming, in een andere school te gaan werken. En wie vast benoemd is, heeft natuurlijk ook recht op een overheidspensioen. Om vast benoemd te kunnen worden moet een personeelslid voldoen aan heel wat voorwaarden.
Na 1 jaar houdt ongeveer 8 procent het voor gezien, na 3 jaar zo'n 15 procent. Redenen om te stoppen liggen op het persoonlijke vlak of hebben te maken met gezondheid. Andere redenen zijn werkdruk en stress, minder goede relaties met collega's en leidinggevenden, en gebrek aan doorgroeimogelijkheden.
ACOD Onderwijs is de enige vakbond in Vlaanderen die personeelsleden uit alle onderwijsvormen en niveaus vertegenwoordigt.
Het minimum is het aanvangssalaris bij 0 jaar anciënniteit. Het maximum kan je bereiken via periodieke verhogingen. De eerste 3 jaar krijg je een jaarlijkse verhoging, de volgende jaren is er een tweejaarlijkse verhoging.
Medewerkers openbaar onderwijs niet langer ambtenaar
De rechtspositie van alle ambtenaren veranderde op 1 januari 2020. Toen ging de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in. Daarmee vallen medewerkers in het openbaar onderwijs niet langer onder het ambtenarenrecht.
Op dit moment is de leraar een bediende, een ambtenaar die op basis van een diplo ma wordt aangeworven. Leraars hebben als groep nauwelijks inspraak in de organisa tie van hun beroep. In sectoren als de advo catuur of de geneeskunde is dat anders.
“Als een leerkracht niet goed functioneert, kan die een onvoldoende krijgen bij een evaluatiegesprek. Daarna volgt een coachingtraject van 120 gepresteerde dagen, waarin de leraar zich moet herpakken. Als hij of zij bij het tweede evaluatiegesprek opnieuw een onvoldoende krijgt, volgt automatisch het ontslag.”
U hebt een vast loon, ook in de zomervakantie. U hebt recht op een overheidspensioen. U krijgt toegang tot een aantal extra verlofstelsels, zoals het verlof tijdelijk andere opdracht (TAO) Bij ziekte- of bevallingsverlof krijgt u een salaris in plaats van een uitkering van het ziekenfonds.
In de TAO-opdracht heeft het personeelslid m.a.w. altijd een tijdelijke aanstelling van bepaalde duur (TABD). Omdat een TADD-aanstelling een voorwaarde is voor vaste benoeming, zou het personeelslid nooit vast benoemd kunnen worden in zijn TAO-opdracht.
Ontslagredenen in het onderwijs. Je kunt als leraar / docent niet zomaar ontslagen worden. Voor een beëindiging van een arbeidsovereenkomst heeft je schoolbestuur een redelijke grond nodig.
Voorwaarden vaste benoeming
Om vastbenoemd te worden moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn: - Je hebt 720 dagen dienstanciënniteit op 30 juni voorafgaand aan de datum van de vaste benoeming. 360 van de 720 dagen moet je gepresteerd hebben in het ambt van benoeming.
Of anders gesteld: je komt in aanmerking voor TADD als je als tijdelijk personeelslid gedurende ten minste 3 schooljaren in eenzelfde ambt binnen de scholengemeenschap werkte en hierbij: op 30 juni 720 dagen dienstanciënniteit hebt waarvan 600 dagen effectief gepresteerd.