Omdat er verschillende oorzaken bestaan van een kleine lengte, verrichten we bij het vermoeden van een groeistoornis eerst oriënterend onderzoek. Dit bestaat uit een lichamelijk onderzoek, een lengtemeting en het verrichten van een handfoto. Meestal doen we ook bloedonderzoek.
Als de groeischijven dicht zijn, is lengtegroei niet meer mogelijk. Vandaar dat een groeistoornis ook alleen behandeld kan worden als een kind nog 'in de groei' is. Het dichtgroeien begint bij meisjes rond het zestiende en bij jongens rond het achttiende jaar.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer. Ze worden niet meer langer.
Groeisnelheid hangt van diverse factoren af. Voeding, omgevingsfactoren en de culturele afkomst van ouders bepalen hoe groot een kind wordt en hoe hard hij groeit. Ook groeihormoon speelt een rol. Als dit te weinig wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verstoorde groei.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op.Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
Op 14 jarige leeftijd is de lengte tussen de 9,8 en 14,6 cm. Op 15 jarige leeftijd is de lengte tussen de 11,8 en 15,3 cm.
Als je op je 18e dus 1,78 was en nu 1,80 bent kan het zo zijn dat je groeischijven nog open zijn. Als vader/broers in jouw familie na hun 18e nog een paar centimeter zijn gegroeid kan het zo zijn dat dit ook bij jou gaat gebeuren omdat de groei grotendeels genetisch is. Maar dat betekent geen zekerheid.
Alleen maar aan krachttraining doen is niet voldoende. Om groter te worden en meer spiermassa te krijgen, zal je ook dieet moeten aanpassen om de brandstof te leveren welke je lichaam nodig heeft om te groeien.
Het menselijke lichaam stopt namelijk niet met zich verder te ontwikkelen als je 18, 19 jaar bent. Zo blijft ons brein ook lang na het 20e levensjaar nog groeien, matuurder worden, waardoor het sneller en efficiënter werkt. Veel mensen krijgen ook geen wijsheidstanden voor ze 25 zijn.
-Eet veel groenten en fruit. -Om groter te worden is het belangrijk om rekoefeningen te doen. -Ga niet op dieet (behalve als dit noodzakelijk is) want als je nog in de groei bent kan het zijn dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt waardoor je kleiner blijft. -Draag kleding waardoor je er langer uit ziet.
In de leeftijd van 10 tot 22 jaar groeien kinderen op tot volwassenen. Deze periode heet ook wel de adolescentie. De puberteit is een onderdeel van de adolescentie en loopt gemiddeld tussen het tiende en zestiende jaar.
Minder vlees, meer noten
De grootste winst valt te halen door het eten van meer noten, peulvruchten en volkoren granen, en juist minder rood en bewerkt vlees. Zo krijgt een 30-jarige er 1,8 jaar aan levensverwachting bij als hij stopt met het het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag.
Te weinig eten of eenzijdige voeding.Bepaalde geneesmiddelen.Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.Emotionele, psychische en sociale factoren.
Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm.Daarna groeien kinderen gemiddeld 6 cm per jaar. In de pubertijd volgt een groeispurt. De snelheid waarmee uw kind groeit is sterk afhankelijk van de lengte van u en uw kind.
Tijdens de puberteit groeien kinderen het snelst, soms wel 10 cm per jaar. We noemen dit de groeispurt. Bij meisjes begint de puberteit meestal als ze 10 of 11 jaar zijn, bij jongens als ze 11 of 12 jaar zijn.
De meeste jongens krijgen een groeispurt tussen hun elfde en veertiende jaar. Tot aan de puberteit groeien jongens gemiddeld 6 centimeter per jaar. Tijdens de groeispurt kunnen ze wel 12 tot 15 centimeter per jaar groeien. Door deze snelle groei kunnen jongens onhandig lijken.
Wanneer die groeispurt begint en ophoudt, hangt helemaal af van de genetische aanleg. Gemiddeld hebben jongens hun groeispurt tussen hun 14e en 15e, meisjes tussen hun 12e en 13e. Het groeien stopt bij jongens als ze twintig zijn, meisjes zijn op hun 18e uitgegroeid.
Behalve je genen heeft je gezondheid ook invloed op hoe lang je wordt. Als iemand gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek is (geweest), kan hij of zij langer worden. Bijvoorbeeld stress, ongezonde voeding en bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat iemand kleiner blijft.
Na het starten van de puberteit groeien jongens gemiddeld nog 30 cm en meisjes 20 cm. Meisjes groeien nadat ze ongesteld zijn geworden gemiddeld nog 5 cm. Aan het einde van de puberteit raken de botten en groeischijven met elkaar vergroeid en is het kind uitgegroeid.
Lichamelijke/motorische ontwikkeling. Die lange slungel is inmiddels tussen de 1.40 en 1.70 meter lang. Jongens zijn nu over het algemeen iets langer dan meisjes. Jongens krijgen vanaf een jaar of 12 schaamhaar en hun piemel begint te groeien.
Het afremmen van de groei
Dan is het mogelijk om daar met een operatie wat aan te doen. Boven en onder je knie zitten twee belangrijke groeischijven. Hier komt het grootste deel van de lengtegroei van je benen vandaan. Een arts kan deze groeischijven uitschakelen, waardoor de groei in je benen remt.
Vanaf een jaar of vier groeien kinderen ongeveer zes centimeter per jaar. Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen ze gemiddeld wel twaalf centimeter per jaar groeien. Kinderen in de groei zijn regelmatig moe, omdat groeien veel energie kost. Soms hebben ze last van groeipijn.
Nederland heeft de langste bevolking ter wereld. Mannen zijn gemiddeld 184 cm lang, vrouwen 170,6 cm. De langste 2,5 procent van de bevolking is langer dan 198 cm (mannen) of 184 cm (vrouwen). Hoe groot u zich voelt hangt ook af van andere factoren: hoe groot zijn uw ouders en vrienden?