Ondanks dat je slechte ingrediënten vermijdt, kunnen er bepaalde ingrediënten zijn die zich gaan opstapelen op je hoofdhuid en/of op je haar. Dit noemen we in cg-termen ook wel: build up.
Build-up is de opstapeling van producten op je haar. Je kan build-up verwijderen met een shampoo. Als je net begint met de CG-methode moet je de build-up verwijderen met de Final wash.
Build-up is een opstapeling van restjes haarproducten. Ze vormen een laagje om je haar van ingrediënten die moeilijk uitwasbaar zijn. Zo wordt het laagje steeds dikker, al helemaal als je alleen je haar met conditioner wast (co-wash).
Build-up kun je vrij makkelijk uit je haar verwijderen door gebruik te maken van een speciale diepreinigende shampoo's zoals marlie bain antipelliculaire, en deze een aantal keer te herhalen en even te laten inwerken, deze kan je blijvend gebruiken indien gewenst, deze droogt niet uit op je krullen.
Hoe vaak en wanneer doe je een final wash? Eenmalig voor je begint aan de methode. Elke keer als je producten hebt gebruikt die niet 100% goedgekeurd zijn volgens de methode. Maandelijks, ik gebruik 1x per maand een final wash shampoo (de Jumbo elke dag variant).
Je kan bijvoorbeeld Neutral shampoo of Zwitsal shampoo gebruiken. Dit is uiteindelijk een cg vriendelijk product.
Deepco, oftewel deepconditioner of haarmasker voor krullen is een belangrijk onderdeel van de CG Methode. Het is een conditioner dat nog dieper het haar binnendringt en extra verzorgend is. Je kunt het zien als een soort van extra treatment om droog en beschadigd krullend haar weer te herstellen.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Gel, Wax en Haarlak. Maar als je deze producten veel gebruikt, laten ze ook meer resten achter in je haar. Je kunt je voorstellen dat als je dit er niet goed uitwast, je haar verstopt kan raken. En hierdoor kan het niet goed ademen, zal het stikken en eventueel afbreken.
Je masseert de co-wash zo'n vijf minuten in je haar, van je haarwortels richting je punten. Net zoals je dat met gewoon shampoo zou doen, eigenlijk. Door het wrijven reinig je op milde wijze je hoofdhuid; je weekt al het vuil als het ware los van je hoofdhuid en haar.
Welke shampoo kun je het best gebruiken voor een final wash? Voor deze wasbeurt heb je een siliconen-vrije shampoo mét sulfaten nodig. Dit klinkt misschien vreemd, omdat sulfaten hardnekkige reinigers zijn die ervoor zorgen dat je hoofdhuid en haar uitdrogen.
We adviseren wel om een Clarifying Shampoo niet vaker dan 2x per week te gebruiken. Blijft er dan nog steeds teveel build-up in je haar zitten? Dan kun je het beste even langs een kapper gaan en om advies vragen.
Wij raden aan om dik haar 1x per week te wassen en fijner haar 2x per week. Begin je net met de CG methode? Blijf je haar dan net zo vaak wassen als je gewend bent, maar vervang je gebruikelijke shampoo door een CG vriendelijke shampoo en voeg een scalp brush toe (of gebruik je vingers) om je hoofdhuid te masseren.
Haarspray en -mousse
Er zijn ook siliconen die makkelijk uit je haar verdwijnen, bijv. met water of doordat ze verdampen aan de lucht.
GOLDWELL – GOLDENSPRAY
De haarlak wordt niet hard, plat niet en is makkelijk uit het haar te kammen. De geur is niet vervelend. Ideaal als je fijn haar hebt want deze haarlak verzwaard het haar niet.
Er is geen direct haarverlies door haarproducten of het ontstaan van kaalheid. Gel, wax, spray etc dringen niet in de haren zelf door maar blijven aan het oppervlakte van de haren. De haarwortel zelf wordt niet aangetast en daarmee is er geen invloed op je haargroei , haarverlies of het ontstaan van kaalheid.
Het verschil tussen wax en gel voor je haar
Wax is over het algemeen wat vetter dan gel. Als je gel in je haar doet dan droogt dit na verloop van tijd op en wordt je haar hard. Wax wordt eigenlijk niet hard, het blijft een beetje vettig en gaat ook niet zo snel uit je haar.
Over het algemeen kan gesteld worden dat waxen iets vetter zijn dan gels. Je haar wordt daardoor niet hard. Ideaal als je bijvoorbeeld vaak met je handen door je haar gaat. Doordat een wax op oliebasis wat vetter is, kan het iets lastiger zijn om uit te wassen.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Curl activators zijn ideale producten om krullen perfect te activeren, defineren en in model te brengen. Het geeft glans, souplesse en verzorging aan krullend haar.
Curly Girl Methode: wanneer zie je resultaat? Als je deze stappen volgt en de juiste producten gebruikt, zou je al meteen na je eerste CG Methode-routine een verandering moeten zien, minder pluizig haar bijvoorbeeld. En als je het consequent volhoudt zou je na zes weken echte goede resultaten moeten kunnen zien.