De paus, opvolger van Petrus, is bisschop van Rome, hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, en sinds 1929 ook staatshoofd van Vaticaanstad.
De bisschop is volgens de YOUCAT als volgt te definiëren: “De opvolger van de apostelen; leider van een bisdom (deelkerk); als lid van het college van bisschoppen heeft de bisschop onder de leiding van de Paus deel aan de zorg voor de hele Kerk.” De naam is afgeleid van het Griekse 'episkopein' (van bovenaf op iets ...
De functie en taken van de paus
De paus is in de eerste plaats de 'opperherder' van de Rooms-Katholieke Kerk en heeft als zodanig een samenbindende, bijsturende en leidende functie over zijn 'kudde'. Bij geloofsdisputen heeft hij het laatste woord in die kerk.
De paus is het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. De benaming paus is afkomstig van het Oudgriekse: πάππας, pappas, later gelatiniseerd tot papa, in de betekenis van vader.
De Paus heeft niet alleen veel invloed in religeuze zaken, maar evenzeer in politieke en militaire kwesties kan de Paus een belangrijke stempel drukken met zijn boodschap. In de tegenwoordige seculiere Moderniteit probeert de Paus met name antwoorden te geven en te vinden op vragen van kerkleden die zich aandienen.
Invloedrijk of niet, een paus krijgt geen loon uitbetaald. Maar het Vaticaan staat wel in voor al zijn kosten. Zo heeft Franciscus I een persoonlijke assistant en een secretariaat dat instaan voor zijn dagdagelijkse beslommeringen. Het loon van al deze mensen wordt betaald door het Vaticaan.
Kardinaal George Pell, de financiële topman van paus Franciscus, heeft de leden van het College van Kardinalen daar vandaag over ingelicht. Het totale bezit van het Vaticaan vertegenwoordigt daarmee een waarde van 2,6 miljard euro. De extra rijkdom is niet verkregen door illegale activiteiten, benadrukte Pell.
Meest gezocht. Het Latijnse 'urbi et orbi' betekent 'aan stad en wereld'; het is in het bijzonder de benaming voor de zegen die de paus tijdens hoogfeesten als Pasen en Kerstmis geeft aan de stad Rome en de wereld. Urbi et orbi betekent letterlijk 'aan stad en wereld'.
De paus wordt na zijn overlijden enige dagen opgebaard en daarna, aansluitend op een uitvaartmis op het Sint-Pietersplein, in de crypte van de Sint-Pieter in de grond worden begraven ónder de plaats die ooit bezet werd door de tombe van de Zalige Johannes XXIII.
De Amerikaanse crimineel Anthony Raimondi, lid van de maffiafamilie Colombo, beweert in zijn pas verschenen boek When the Bullet Hits the Bone dat hij in 1978 met een team huurmoordenaars naar Rome reisde om paus Johannes Paulus I te vermoorden.
Paus Franciscus blijft voorlopig eenvoudig wonen. Hij blijft in het hotel van het Vaticaan, ook al zijn de renovaties van het ruime en vorstelijke pauselijke appartement in Vaticaanstad inmiddels afgerond.
Wie kiest een nieuwe paus? Kardinalen die jonger zijn dan 80 jaar komen in Rome bijeen voor een vergadering achter gesloten deuren, het conclaaf. Maximaal 120 kardinalen stemmen dan op de kandidaat van hun keuze. Bij elke stemronde krijgt een kardinaal een briefje waarop hij de naam van zijn kandidaat schrijft.
De naam paus is via het Latijnse papa afkomstig van het Griekse papas, dat met 'vader', 'vadertje' en 'heilige vader' vertaald kan worden. In de Middeleeuwen werd de titel 'papa' opgevat als een acroniem voor 'Petri Apostoli Potestatem Accipiens', oftewel 'van de apostel Petrus heb ik de macht ontvangen'.
Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact. Vanaf de 16e eeuw werden steeds meer mensen protestant. Deze mensen wilden zonder tussenkomst van de kerk (en de staat) kunnen geloven.
Verschillen. Het woordje 'orthodox' komt uit het Grieks en betekent letterlijk 'rechtgelovig'. Dit zijn vandaag enkele van de grootste verschillen met de katholieke kerk: De onfeilbaarheid van de paus wordt niet erkend, en de pauselijke suprematie wordt niet aanvaard.
Katholieken geloven in God, zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Elk jaar met Kerstmis vieren zij de geboorte van Jezus. Met Goede Vrijdag herdenken zij de dood van Jezus en op Pasen vieren zij de verrijzenis uit de dood. Maria, de moeder van Jezus heeft een speciale plek in het geloof.
Paus Franciscus blijft voorlopig eenvoudig wonen. Hij blijft in het hotel van het Vaticaan, ook al zijn de renovaties van het ruime en vorstelijke pauselijke appartement in Vaticaanstad inmiddels afgerond.
Het Vaticaan maakt al snel bekend dat de paus is overleden aan een hartinfarct. Autopsie is er overigens niet verricht. Ook wordt, in strijd met de werkelijke gang van zaken, vermeld dat de paus een stichtelijk boek aan het lezen was toen hij stierf en dat hij werd gevonden door zijn (mannelijke) privésecretaris.
Witte rook uit de schoorsteen van Sixtijnse kapel betekent: er is een nieuwe paus gekozen. Het signaal waaraan de buitenwereld traditiegetrouw kan aflezen of er een paus is gekozen, is de rook die tijdens het conclaaf twee maal per dag opstijgt uit de smalle schoorsteen van de Sixtijnse Kapel.
Op zondagochtend 17 april 2022 in de Pauselijke Kapel op het Sint-Pietersplein in Vaticaan in Rome vanaf 10.00 uur zal de Heilige Vader voorgaan in de Eucharistieviering. Aan het einde van de viering, om 12.00 uur, zal hij vanaf de centrale loggia van de Basiliek de zegen 'Urbi et Orbi' uitspreken.
De Paus is het hoofd van de Katholieke Kerk en de Bisschop van Rome. De huidige Paus is Jorge Mario Bergoglio en is de 266e persoon die het ambt bekleedt. Elke woensdag voor de audiëntie en elke zondag voor het Angelus trekken grote menigtes naar het Sint-Pietersplein om de paus te zien.
De Paus op Zondag
Wanneer de Paus in Rome is verschijnt hij op zondag om 12 uur 's middags aan het raam van zijn bibliotheek om te menigte te zegenen. Hij spreekt dan de menigte kort toe en eindigt met het Angelus en de pauselijke zegening. De hele ceremonie duurt niet meer dan 15 à 20 minuten.
Het salaris bedraagt € 3000 tot € 4500 bruto per maand. Daarnaast geniet een Aartsbisschop ook een eindejaarspremie en vakantiegeld en krijgt een vergoeding voor zijn verplaatsingskosten. Deze vergoeding is mede afhankelijk van de financièle middelen van de parochie. Sommigen vragen hun kosten terug, anderen niet.
Het Apostolisch Paleis (Italiaans: Palazzo Apostolico), ook wel Pauselijk Paleis of Heilig Paleis, is het officiële woon- en werkpaleis van de paus in Vaticaanstad.
Rooms komt van de stad Rome, waar de paus woont. En omdat de paus de leider van alle katholieken is, is het de Rooms-Katholieke Kerk. Als een kerk rooms-katholiek is wordt dat met kleine lettertjes geschreven. Rooms-katholieken worden ook wel katholieken genoemd.