Zout bevat natrium. Natrium houdt vocht vast en dit zorgt voor vochtophoping in het lichaam. Bij hartfalen moet u deze vochtophoping zoveel mogelijk vermijden. Daarom is het van belang dat u het gebruik van zout (natrium) beperkt en hier bij de keuze van uw voedingsmiddelen rekening mee houdt.
Zoutbeperking bij hartfalen
Zout houdt vocht vast in uw lichaam. Het hart en de nieren moeten meer vocht verwerken. Bij hartfalen leidt een teveel aan zout sneller tot problemen. Daarom krijgt u een zoutbeperking voorgeschreven.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Voedingsmiddelen die veel zout bevatten: Soepen, kant-en-klare jus en sauzen, kant- en-klaar maaltijden, bouillon(-blokjes), ketjap, strooiaroma, kruidenmengsels, vleeswaren, zoals rauwe ham, worstsoorten en rookvlees, gekruid vlees, rookworst, hamburgers, kaas, haring, zoutjes, borrelnootjes, snacks, zoals bamiballen, ...
Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.
Bij hartfalen wordt geadviseerd om 5 tot 6 gram zout per dag te eten. Dat is omgerekend 2000 tot 2400 milligram (mg) natrium.
Hoewel de aanbeveling van de vereniging verwijst naar tafelzout, zou roze Himalayazout ook kunnen werken. Himalayazout heeft lagere natriumgehaltes. De natriumgehaltes in tafelzout en roze Himalayazout zijn ongeveer hetzelfde. Himalayazout is beter voor u.
Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. De resultaten laten zien dat yoghurt past in een gezond voedingspatroon voor patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan verstopte slagaders helpen voorkomen en je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Enkele voorbeelden zijn bessen, bonen, tomaten, vis, haver, bladgroenten en meer. Atherosclerose (slagaderverkalking) treedt op wanneer vetafzettingen zich ophopen langs de slagaderwanden.
Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt. En de banaan kan ook nog zorgen voor een betere nachtrust.
Mensen die langdurig te zout eten vergroten hun kans op een hartaanval. Dit gebeurt vooral bij mensen bij wie het hart overbelast raakt.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Een dagelijkse inname van 3 tot 6 gram zout is gezond, minder dan 3 gram zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.
Dr. Evans: Ons lichaam heeft een beetje zout nodig voor een optimale gezondheid, maar het typische Amerikaanse dieet kan twee of drie keer de benodigde hoeveelheid bevatten. Te veel zout zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt.Deze toename van vocht in het lichaam verhoogt de bloeddruk, wat een belasting vormt voor de bloedvaten, het hart en de nieren .
Koffie, en in mindere mate cola en thee, kunnen klachten van boezemfibrilleren veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van cafeïne in het bloed. Cafeïne heeft een 'adrenerg effect': het stimuleert onder andere de hartslag. Hierdoor lokt het aanvallen van boezemfibrilleren uit.
Groene thee bevat veel en sterke antioxidanten, die zowel je hart als bloedvaten beschermen. Drink dagelijks 3 koppen groene thee (maar ook niet meer) voor een maximaal resultaat.
Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl. Of een vernauwde slagader behandeld moet worden is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en de ernst van de klachten.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits bevatten een grote hoeveelheid flavonoïden en vitamine C, die een rol spelen bij de bescherming van je hart. "Flavonoïden verlagen het risico op beroertes en vitamine C zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen", aldus Khorana.
Minder zout eten is een van de beste manieren om het risico op hartziekten te verlagen . "Zout verhoogt onze bloeddruk, en hoge bloeddruk wordt geassocieerd met een hoger cardiovasculair risico, dus bijvoorbeeld een beroerte", zegt Dr. Fernandes. Het is het natriumchloride in keukenzout dat slecht kan zijn voor uw hart.
Voor de patiënt met hartfalen wordt enige mate van natriumbeperking aanbevolen. Teveel natrium in één keer wordt afgeraden. Natrium en chloride Zout bestaat uit natrium en chloride. Elke gram zout bevat 0,4 gram natrium en 600 mg chloride.
Het zou het bleekmiddel in wit keukenzout zijn dat de bloeddruk verhoogt, niet het zout zelf. Daarom moet je volgens hem ongebleekt himalayazout of keltisch zeezout gebruiken, die je bloeddruk zelfs zouden verlagen (1).