Je kan vlees bakken, braden of grillen, maar ook stomen, smoren en stoven. Sommige kooktechnieken zijn misschien nieuw voor je, andere ken je al. We leggen ze graag aan je uit, compleet met de fijne kneepjes van het vak.
Wat zijn de 15 verschillende manieren om eten te koken? De top 15 kookmethodes zijn bakken, roosteren, grillen, braden, sauteren, frituren, roerbakken, koken, sudderen, stomen, pocheren, sous vide, stoven, blancheren en magnetron.
Gezonde bereidingstechnieken zijn koken, stomen en bereiden in de oven. Daarvoor wordt geen olie of boter gebruikt. Ook kun je bakken, braden en frituren met gezonde vetten. Bij deze bereidingswijzen trekt wel een gedeelte van het vet in het product, waardoor er meer calorieën in zitten.
Een keuken die is ontworpen om te draaien om de bewegingen van de kok
Abimis-keukens zijn ontstaan uit een studie van de bewegingen van een chef-kok in de keuken en het vervolgens opsplitsen ervan. Het doel is om de 5 stappen van koken – conserveren, bereiden, koken, opdienen en afwassen – eenvoudig en consequent te maken.
Inductie koken is:Sneller: bij inductie koken is de maximale energie direct beschikbaar, waardoor het koken velen malen sneller gaat. Het koken van een ei kan hierdoor tot wel twee keer zo snel gaan. Praktischer: het schoonmaken van een inductiekookplaat is ook zeer gemakkelijk, zeker ten opzichte van een gaskookstel.
Een inductiekookplaat is sneller warm en zuiniger dan een keramische kookplaat. Het koken van 1 liter water gaat ongeveer 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt.
Er zijn veel kookmethoden, waarvan de meeste al sinds de oudheid bekend zijn. Deze omvatten bakken, braden, frituren, grillen, barbecueën, roken, koken, stomen en braden . Een recentere innovatie is de magnetron. Verschillende methoden gebruiken verschillende niveaus van hitte en vochtigheid en variëren in kooktijd.
Droog koken
Was de korrels eerst in koud water totdat het water helder blijft. Doe alles in een pan en voeg anderhalf keer zoveel water als rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst rustig en afgedekt in 10-15 minuten gaar worden.
"Aan de kook brengen" betekent het laten koken.
Koken. Koken is het in een vloeistof gaar laten worden van een voedingsmiddel bij kooktemperatuur. Meest voorkomende producten die gekookt kunnen worden zijn aardappelen, rijst, pasta, groenten, vlees en vis. Er wordt meestal gekookt in water, maar ook in melk en wijn is het mogelijk.
Brideren betekent het 'opbinden' van wild, vis, gevogelte en groot vlees.
Kooktechniek waarbij de ingrediënten, zoals rood vlees en groenten, onder hoge temperatuur in weinig olie in een pan en in een kort tijdsbestek worden verhit en gegaard. Bij sauteren worden in zo min mogelijk olie of boter, op een hoge temperatuur ingrediënten (zoals vlees en/of groenten) verhit.
De nadelen van koken op inductie
Niet elke pan is geschikt voor inductie, het kan dus zijn dat je wat pannen moet vervangen. Soms is de magnetische straling van een inductiekookplaat een risico voor mensen met een pacemaker. Raadpleeg daarom altijd eerst een cardioloog voor je de overstap naar inductie maakt.
Gemiddeld genomen kost één uur koken op inductie tussen de € 0,35 en € 0,55. Deze bedragen hangen echter af van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan de warmtestand, het vermogen van jouw inductieplaat en de huidige stroomprijs per kWh (kilowattuur).
Voordelen. Koken op gas is goedkoper dan elektrisch koken. Je kan zelf heel precies de warmtetoevoer instellen. Warm snel je pannen op met groot vuur.
Inductie is de zuinigste vorm van koken: het energieverlies is maar 10 tot 20 procent terwijl dit bij koken op aardgas 40 tot zelfs 50 procent is. De inductiekookplaat is heel gemakkelijk schoon te maken en schoon te houden.
Zonder pan gebeurt er niets op een glaskeramische kookplaat. Als er een pan op de kookzone staat, kunnen in de bodem van de pan temperaturen ontstaan van tot wel 350 °C, afhankelijk van het voedsel en kookproces.
Koken op inductie is met gemiddeld 200 KWh per jaar de zuinigste optie; keramisch koken verbruikt gemiddeld zo'n 450 KWh per jaar. Dit is dus het eerste antwoord op je vraag: inductie is de voordeligste vorm van elektrisch koken.
Hakken wordt voor allerlei soorten voedsel gebruikt en is een informele, onnauwkeurige term die simpelweg betekent dat voedsel grofweg in hapklare stukken wordt gesneden .
Ciseleren is een snijtechniek die vooral wordt gebruikt voor bladgroenten, kruiden en zachtere groenten (zoals komkommer, champignon, courgette en augurk). Bij deze techniek komt bij het snijden het mes helemaal los van de snijplank. Ciseleren is eigenlijk een vorm van hakken en gebeurt altijd op hoge snelheid.
Chinoise is een snijtechniek afkomstig uit de Chinese keuken. Het betekent 'in ruitjes snijden' en wordt vaak toegepast om groente of fruit mooi te presenteren. De grootte is variabel, de dikte moet officieel 0,2 centimeter zijn.