Lekkende batterijen kunnen een probleem zijn bij alkalinebatterijen omdat zij een bijtend alkaline-elektrolyt (geleidingsvloeistof) bevatten. Contact met deze vloeistof (of poeder indien ingedroogd) op huid, ogen en/of slijmvliezen kan brandwonden veroorzaken.
Een batterij in de slokdarm moet direct verwijderd worden via een scopie. Zit de batterij in de maag, dan zal de arts waarschijnlijk adviseren om te wachten tot de batterij vanzelf wordt uitgepoept. Meestal is dat binnen 5 dagen. Draagt je kind een luier, houd dan goed in de gaten of de batterij uitgepoept is.
Brandend gevoel in je ogen of op je huid? Ga weg van de plek, trek je kleding uit en spoel daarna je ogen of huid ten minste een half uur met lauw langzaam stromend water. Let op: gelekt zuur uit een autoaccu is gevaarlijker dan vocht uit een alkalinebatterij.
De elektriciteit in een batterij stroomt namelijk van de minpool naar de pluspool, door een soort vloeistof heen. Deze vloeistof heet elektrolyt. Als elektrolyt uit de batterij lekt, ontstaat er een soort witte poeder op de buitenkant van de batterij: oftewel, je batterij lekt!
Als een kind (of volwassene) in de dagen na het doorslikken van een knoopbatterij, weigert te eten, moeilijk kan slikken, braakt, koorts, buikpijn of zwarte stoelgang heeft of zich over het algemeen niet goed voelt, dan moet het onderzocht worden door een arts.
Batterijen die wel intact blijven kunnen door het opwekken van een stroompje brandwonden veroorzaken. Een ingeslikte batterij moet dus snel worden verwijderd. Braken opwekken is niet verstandig, waardoor het vaak tot een operatie komt.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Zuurspatten op de huid en kleding onmiddellijk met soda of zeepsop neutraliseren en met veel water naspoelen. Heb je accuzuur ingeslikt, spoel dan direct je mond, eventueel een kleine hoeveelheid water drinken (maximaal 1 glas) en raadpleeg onmiddellijk een arts.
Een geringe hoeveelheid van het gas ruik je; een rotte eieren-lucht. De symptomen die kunnen optreden wanneer je blootgesteld wordt aan H2S zijn hoofdpijn, tranende ogen, misselijkheid, braken, keelpijn, duizeligheid, verwardheid, kortademigheid, pijn in de borst en hartkloppingen.
Alle accucellen zijn gevuld met een mengsel van zwavelzuur met gedemineraliseerd water ook wel elektrolyt genoemd. In gedemineraliseerd water oftewel gedestilleerd water zitten geen verontreinigende stoffen meer. De accu is zover gevuld dat het vloeistof niveau boven de accu platen is.
In het geval van een alkalinebatterij dompel je een wattenstaafje in azijn of citroensap en ga je ermee over de plekken waar de batterij gelekt heeft om het vocht te neutraliseren. Dompel een oude tandenborstel in hetzelfde zuur om plekken met opgedroogd vocht te behandelen.
Lege batterijen, accu's en mobiele telefoons kun je inleveren in inzamelbakken bij winkels en supermarkten. Daarmee doe je het milieu een groot plezier: de meeste materialen in batterijen zijn namelijk goed te recyclen. Dat spaart veel nieuwe grondstoffen uit. Niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak!
Wanneer u opzoek bent naar een knoopcelbatterijen van het LR44 type, dan bent u aan het goede adres bij het Batterijenhuis. Het Batterijenhuis heeft namelijk een groot assortiment aan knoopcelbatterijen zo ook de LR44. De LR44 is een niet oplaadbaar batterijtje ter grote van een overhemd knoop.
Gevolgen van stank voor de gezondheid
Is de stof zelf niet schadelijk, dan kan de stankoverlast toch directe gevolgen hebben voor de gezondheid. Wie geuroverlast ervaart, voelt zich minder prettig, en dat kan psychische effecten hebben. Ook klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen komen voor.
Accuzuur of elektrolyt is een oplossing van zwavelzuur in water en kan kleren vernielen en brandwonden veroorzaken op de huid. WEES ZEER VOORZICHTIG IN DE OMGANG MET ELEKTROLYT en zorg dat er altijd een neutralisatieoplossing zoals soda of ammonia met water klaar staat.
Als de spanning te hoog is, gaat de accu koken. De accu wordt dan onbruikbaar vanwege uitgedroogde cellen en spleetcorrosie, wat optreedt wanneer er sprake is van hoge concentraties van zuur en oververhitting tijdens het opladen.
Bij brandwonden door een chemische stof 30 minuten spoelen. Let daarbij op dat het water via de kortste weg contact met de huid verlaat om verspreiding en meer letsel te voorkomen. Probeer de stof niet te neutraliseren als je niet precies weet hoe. Dit vertraagt de eerste hulp onnodig.
Zelfontlading is een vervelende eigenschap van een accu, waardoor de elektrische lading langzaam verdwijnt, zonder dat de accu gebruikt wordt. De laadtemperatuur is de temperatuur waarbij de batterij optimaal geladen kan worden.
Gevaarlijke stoffen kunnen op de volgende manieren uw lichaam binnendringen: inname (door de mond), absorptie (via de huid of ogen) en inademing (via de longen). De meest voorkomende manier van blootstelling aan stoffen die gezondheidsrisico's met zich meebrengen is inademing.
Zijn lithium batterijen gevaarlijk? Een lithium batterij an sich is niet gevaarlijk. Ze hebben een hoge energiedichtheid en een geringe zelfontlading waardoor ze tot wel zeven keer langer mee gaan dan een gewone batterij. Daarnaast zijn lithium batterijen altijd hermetisch afgesloten in een omhulsel.
Het kan bijzonder gevaarlijk zijn als het product wordt opgeladen op een bed waar warmte kan worden opgebouwd. Langdurig opladen kan ertoe leiden dat een powerbank extreem heet wordt tijdens het opladen van je mobiele telefoon of tablet. Het is een teken dat apparaten onmiddellijk moeten worden losgekoppeld.
Wat te doen bij brand van een loodzuur accu (gel/vlies)
Bij een brand door een interne en externe kortsluiting kunt u blussen met een poederblusser, schuimbrandblusser, CO2-blusser, F-500-blusser of N-ext-blusser. Bij alle tips is nog wel het belangrijkste, bel zo snel mogelijk de brandweer!
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.