Het keukentafelgesprek vindt dus plaats om ervoor te zorgen dat u de hulp krijgt die nodig is. Er wordt besproken wat u zelf kunt doen, wat uw sociale omgeving voor u kan betekenen en wat er binnen mantelzorg allemaal nog mogelijk is.
8 tips voor tijdens het keukentafelgesprek
Schrijf voor het gesprek op wat je belangrijk vindt om tijdens het gesprek te melden; zo vergeet je niets. Geef een eerlijk beeld: wat kost je veel energie, waar maak jij je zorgen om, waar zou jij hulp bij willen? Vraag wat de gemeente voor je kan doen.
In het gesprek gaat het ook over de volgende dingen: hoe je de ondersteuning kunt betalen – met een persoonsgebonden budget (PGB) of Zorg in Natura (ZiN); hoe het gaat op je werk en of je wel genoeg geld hebt om te leven; of je mantelzorger goede ondersteuning krijgt.
Stel de kernvraag
De kernvraag in ieder gesprek is eigenlijk: hoe zou de zorgaanvrager willen dat zijn dagelijkse leven er uitziet, ondanks de beperkingen? Neem de tijd die nodig is, stem je tempo af op de zorgvrager.
de Wmo-consulent zal u ook vragen wat u met hulp vanuit uw sociale netwerk kunt doen. Denk hier dus van tevoren al over na. Is er iemand die u kan helpen, dan kunt u tijdens het gesprek laten zien dat u alvast heeft nagedacht over een oplossing. Is er niemand die u kan helpen, dan kunt u dat meteen duidelijk uitleggen.
Om de houdbaarheid van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) te verbeteren, heeft het kabinet besloten om voor alle Wmo-voorzieningen waar nu het abonnementstarief voor geldt, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in te voeren.
De WMO valt onder de gemeenten. Het uitgangspunt hiervan is dat de eigen kracht van de persoon (en zijn omgeving) centraal staat om zoveel mogelijk te participeren in de samenleving. Wanneer iemand niet zelfredzaam is, kan men gepaste hulp krijgen via de WMO.
Er wordt besproken wat u zelf kunt doen, wat uw sociale omgeving voor u kan betekenen en wat er binnen mantelzorg allemaal nog mogelijk is. De medewerker van de gemeente hoort u aan en denkt actief mee over mogelijke oplossingen.
Voorzieningen die niet worden geregeld via de Wmo zijn: Hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik (krukken, rollators , een douchestoel) Indien u een tijdelijk hulpmiddel nodig heeft, moet u contact opnemen met de thuiszorgwinkel, het thuiszorguitleenmagazijn of uw zorgverzekeraar.
Binnen de gemeente controleert iemand of de kwaliteit van hulp goed genoeg is. Dat is de toezichthouder Wmo. Hij wordt ook op de hoogte gesteld van incidenten en controleert of die goed zijn afgehandeld. Op de pagina voor zorgprofessionals leest u meer over de toezichthouder Wmo.
Bij een goed gesprek wil je werkelijk weten wat de ander bezighoudt.Je wilt de ander beter leren kennen en begrijpen, zonder gelijk tot een afspraak of oplossing te komen. Een goed gesprek heb je als je: De tijd neemt.
Een Wmo consulent (of consulent Wmo) is werkzaam bij de gemeente en handelt zorgvragen van burgers af voor WMO-voorzieningen. WMO staat voor de 'Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015'. Deze wet heeft als doel om burgers te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.
Wat is een maatwerkgesprek? Als u via loket Wmo contact zoekt met de gemeente en om hulp of ondersteuning vraagt, dan heet dat een melding. Na deze melding wordt u uitgenodigd voor een gesprek. Dat gesprek heet ook wel 'het maatwerkgesprek'.
Het keukentafelgesprek is een persoonlijk gesprek met een ambtenaar van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit jouw gemeente. Je voert dit gesprek op het moment dat je ondersteuning nodig hebt om zelfstandig thuis te kunnen wonen of om hulpmiddelen aan te vragen.
Het zorgstelsel in Nederland wordt geregeld met 4 stelselwetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.
Het heffingsvrij vermogen is in 2021 omhoog gegaan naar € 50.000. Het kabinet heeft besloten dat deze verhoging niet mag doorwerken in andere regelingen. Daarom is de berekening van de eigen bijdrage voor klanten met vermogen aangepast. Vanaf 2023 kijken we niet meer naar het heffingsvrij vermogen.
In 2023 zijn er geen belangrijke veranderingen in de Wmo. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het zelfstandig thuis wonen, het ontmoeten van anderen en voor de ondersteuning van mantelzorgers.
Als u, vanwege uw handicap of beperking, niet zonder hulp kan meedoen in de samenleving en/of niet voldoende voor uzelf kan zorgen (beschermd wonen) en/of de thuissituatie hebt verlaten (o.a. dak- en thuislozen), behoort u tot de doelgroep van de Wmo.
Kort gezegd komt het erop neer dat u via de Wmo een vergoeding kunt krijgen voor alle ondersteuning in en om het huis, zoals aanpassingen in de woning, huishoudelijke hulp en vervoersvoorzieningen. Ook ondersteunt de Wmo zaken als mantelzorg (hulp van familie en vrienden), vrijwilligerswerk en voorlichting.