In Portugal is wijn meer dan alleen een drankje. Samen met koffie is het bijna een basisbehoefte. Gezinnen drinken vaak elke dag een glas rode wijn ("Tinto") tijdens de lunch, en oudere mensen zeggen dat wijn het geheim is voor een goede gezondheid en een lang leven.
Sociedade Central de Cervejas produceert en distribueert malt- en bierproducten vanuit haar brouwerij en bottelarij in Vialonga. Het SCC productportfolio omvat enkele van de meest prestigieuze internationale merken, waaronder premiumbier Heineken® en de lokale merken Sagres® en Super Bock®.
Sagres is een Portugees biermerk. Het bestaat sinds 1940 en is samen met Super Bock een van de bekendste Portugese biermerken. Het bier wordt gebrouwen bij Central de Cervejas (eigendom van Heineken).
Volgens de Worldwide Holiday Costs Barometer 2018 is de Algarve de meest voordelige strandbestemming van Europa, betaal je voor een flesje bier, cola of glaasje wijn ongeveer 1,20 euro per stuk.
caña → riet, rietstok, rietje, kater, bier, hengel, staf, stok, suikerriet.
Het meeste bier in Frankrijk is afkomstig uit massaproductie: een paar grote brouwerijen heeft 90% van de markt in handen, die wordt gedomineerd door pilsners. Dessalniettemin kent het land ook eigen biertypes, zoals de bière de la garde van hoge gisting.
Portugal heeft een aantal internationaal bekende bieren zoals Sagres en Super Bock, die de markt die je in elke bar kunt vinden. Hoe zit het met de ambachtelijke bieren van Portugal? Hoewel het niet erg actief is, zijn hier een aantal Portugese ambachtelijke bieren die je kunt proberen.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Het meest gevraagde biertje is de “caña” (uitgesproken als canja). In bijna heel Spanje kan dit gebruikt worden voor een biertje van de tapkraan wat geschonken wordt in een glas van 200 ml, vaak met een (of twee) vingers dik schuim maar ook heel vaak niet.
bier → cerveza, caña.
ADVERTENTIE. Het zal niet echt verrassen, maar een biertje bestellen in het centrum van Madrid is het duurst met een gemiddelde prijs van 2,93 euro. Daarna volgen Ceuta en Barcelona met 2,75 euro en Salamanca met 2,45 euro. Het goedkoopste biertje drink je in Cádiz met 1,25 euro.
Peroni Nastro Azzurro van de Italiaanse bierbrouwer Peroni is één van de meest gedronken bieren in Italië. Peroni Nastro Azzurro betekent letterlijk “Blauw Lint”. Dit blonde bier is helder en doorzichtig van kleur en heeft een romige, witte schuimlaag.
Birra Moretti is het favoriete bier van Italianen en dat zegt iets over de kwaliteit van het bier. Een bijzondere melange van hoogwaardige hopsoorten levert een kirstalhelder, toegankelijk en fris bier op. Kenmerkend is het subtiele aroma van citrus en het zorgt voor een bitterheid die mooi in balans is.
Peroni, een zustermerk van Grolsch, is al langer in Nederland te krijgen. Deze merken zijn inmiddels eigendom van de Japanse brouwerij Asahi. Grolsch was tot 2008 zelfstandig toen het werd overgenomen door de Zuid-Afrikaanse bierreus SABMiller.
De Egyptische Stella is niet te vergelijken met z'n wereldberoemde Belgische naamgenoot. Het is een fris en licht biertje met een prettige dronk en is het populairste biertje in Egypte. Het is op de meeste plekken verkrijgbaar en kost in de supermarkt zo'n €0,80 voor een halve liter.
Alcohol in Kroatië
Er zijn veel lokale, populaire biermerken verkrijgbaar zoals Karlovačko en Ožujsko, maar ook Heineken en Bavaria vind je veel terug op de kaart. Wijn is een alcohol in Kroatië dat veel wordt gedronken tijdens de lunch.
Als je graag bier drinkt dan zul je een paar merken veel tegenkomen op Kos: de Griekse merken Mythos en Alpha en de Nederlandse merken Heineken en Amstel. Op het vat zijn het vooral de twee Griekse bieren die getapt worden.
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner.