Schuim bestaat uit belletjes koolzuur. Hoe meer koolzuur hoe meer schuim. Voeg daarom voldoende suiker toe bij het bottelen. Gebruikelijk is 8 tot 10 gram per liter bier.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Waarom willen we eigenlijk een schuimlaag op ons pilsje? "Het schuim werkt als beschermlaagje voor het bier. Omdat het niet in contact komt met zuurstof, blijft het langer fris en wordt de drinkbaarheid verhoogd. Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder.
Volgens de conventie is het schuim in het glas twee vingers hoog. Een getapt pilsje wordt gewoonlijk onder een hoek van 45 graden getapt en vervolgens met behulp van een bierafschuimer afgeschuimd om een rechte schuimkraag zonder te grote schuimblazen te verkrijgen.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Bier in Nederland
Ondanks dat de consumptie van speciaalbier stijgt, wordt pils nog steeds veruit het meest gedronken in Nederland. Het onderzoek van Datlinq laat zien dat Heineken pils het meest beschikbaar is in de horeca. In het kader van de Week van het Nederlandse Bier deelden zij hun gegevens.
Schuim ontstaat in een mengproces tussen een gas en een vloeistof. Voor het mengproces is energie noodzakelijk. Een voorbeeld is het kloppen van slagroom. Ook kan schuim ontstaan als gevolg van een chemische reactie waarbij een gas vrijkomt.
Zware blonde bieren horen in een tulpvormig glas. Sprekend voorbeeld van een zwaar blond bier is de Duvel. In het bijbehorende tulpglas worden de aroma's op de juiste manier verspreid, zodat het bier smaakt als het bedoeld is. Als je dit niet gelooft, drink dan eens een Duvel uit bijvoorbeeld een pilsglas.
Een dood glas bier is weer tot leven te krijgen. Er zijn echter verschillende oorzaken die het ingeschonken bier dood maken. En die bepalen de aanpak. Je kunt altijd beginnen om met de punt van een papieren servet (Koenraad Schaafsma) of een schoon koffiefilterzakje (Conny Moor) even in het glas op en neer te bewegen.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Bier slaat dood als u het in een glas schenkt dat niet goed is afgewassen. Voor een mooie schuimkraag kunt u bierglazen beter afwassen in water met een schepje zilversoda!
Dan kun je er ook voor kiezen om ze in een badje van soda en schoonmaakazijn te dompelen. Vul hiervoor de wasbak met een aantal scheppen soda, een flinke scheut azijn en warm water en laat de glazen hier een nachtje in liggen.
Vóór het bier inschenken
Dat bezinksel is gist. Alhoewel niet iedereen het er over eens is, hoor je de gist niet te drinken. En het hoort daarom ook niet in je glas terecht te komen. Ligt er iets op de bodem, dan moet je een beetje beheerst schenken.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Maar uit het experiment bleek dat zowel bier als wijn de planten dramatisch aantast. Dat komt niet door de alcohol, maar door het hoge suikergehalte in deze dranken. Dit stimuleert de groei van bacteriën en schimmels bij de wortels van de plant. Zij kunnen de plant ernstig beschadigen of zelfs doden.
De opname van zuurstof in het bier, beslag en de wort kan leiden tot oxidatie. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder wordt. Bij oxidatie krijgt het bier een wat muffige smaak en een aroma van karton. Des te minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft.
Het Vaasje
Het is een taps toelopend glas dat net wat groter is dan een fluitje en ook wat beter vasthoud. In Amerika is een soortgelijk glas wat daar bekend is als een shaker.
Een fluitje is een typisch Nederlands glas. Het is een langwerpig, recht en smal glas dat de schuimkraag langer vasthoudt, waardoor het bier wordt beschermd tegen zuurstof.
Wanneer je het bier schuin en traag in het glas schenkt, komt er niet veel schuim vrij. Eigenlijk is dat wat we willen. Maar dat betekent dat al die koolzuur die normaal schuim zou worden nu nog bier is.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.