Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt.
Ruiken doe je om de aroma's van de wijn op te nemen. Misschien zie je mensen wel eens met hun wijn ronddraaien. Dat ronddraaien heet walsen en zorgt ervoor dat er meer aroma's vrijkomen. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om wijn te walsen, en dat is prima.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wanneer de wijn staand bewaard wordt, heeft de kurk geen contact met de vloeistof. Hierdoor droogt de kurk eerder uit waardoor er zuurstof bij de fles binnendringt.
Een temperatuur tussen de 10 en 15 graden wordt als ideaal gezien. Voorkom ook grote schommelingen in de temperatuur. Vroeger werd altijd aangeraden om de wijn liggend te bewaren, want toen bestond de schroefdop nog niet. Bij het staande bewaren van een fles met kurk, kan de kurk op termijn uitdrogen.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.
Introductie. Waarom is een goed wijnrek een Must voor elke wijnliefhebber? Wijnen dienen in een horizontale positie bewaard te worden, om oxidatie van de wijn te voorkomen. Een veelgemaakte beginnersfout is dan ook de fles verticaal bewaren.
Wijn moet altijd liggend bewaard worden, daarom is het hebben van een wijnrek ook zo belangrijk. Doordat de fles ligt blijft er contact tussen de kurk en de wijn en kan de kurk niet uitdrogen. Zorg voor een goede luchtvochtigheidsgraad, het liefst tussen de 60% en 70%. Ook dit voorkomt dat de kurk uitdroogt.
Versterkte wijnen zoals Portwijn, Sherry of Madeira blijven langer goed dankzij de brandy. Je kan ze maar liefst 28 dagen bewaren op een koele, donkere plaats. Hoe zoeter de wijn, hoe langer ze lekker blijft.
Daar zijn natuurlijk wijnklimaatkasten voor, maar een wijnkelder heeft nog altijd iets romantisch. Rode wijn een langere tijd bewaren doet u het best bij een constante temperatuur tussen de 10 °C en 14 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent. Belangrijk is ook dat de ruimte donker is en geurvrij.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden.
Ontkurk de wijn gerust 2 uur op voorhand. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen (over te gieten in een karaf). De wijn neemt dan veel meer zuurstof op, en zijn kwaliteiten zijn sneller waarneembaar. Bij oudere wijnen is het fruit al veel minder aanwezig.
Is wijn met kurk beter? Als een wijn gebotteld is met een kurk, wordt de wijn blootgesteld aan een kleine hoeveelheid lucht. Dat wordt ook wel oxidatie genoemd en het kan juist goed zijn voor de wijn. De wijn kan zich zo beter in de fles ontwikkelen, zolang maar niet het eerder genoemde gevaar van TCA optreedt.
Als het einde van de kurk vochtig is, weet je dat de wijn niet is geoxideerd. Flessen waar een kurk in zit worden tijdens het bewaren op hun zij neergelegd. De kurk zet uit in de hals van de fles en voorkomt zo dat er zuurstof in de fles komt.
Wijn inschenken
Een wijnfles moet je vasthouden aan de onderkant van de fles wanneer je gaat inschenken. Je vult het glas tot minder dan de helft of tot aan het punt waar het glas het breedst is. Draai de wijnfles een kwartslag om om druppels te vermijden.
HOE RUIK JE KURK IN WIJN? Als je wijn chemisch en muf ruikt. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën die voor een nare geur en smaak zorgen. Schimmelwijn is overigens geen aanrader.
Een sommelier, ook wel wijnober of wijnkelner, is werkzaam in de horeca. Dit is de aangewezen persoon die binnen bijvoorbeeld een restaurant advies geeft over wijn en wijnspijs-combinaties.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans.
Je denkt een lekkere fles wijn open te trekken maar je ruikt zwavel, verbrand rubber, rotte eieren en afgebrande lucifers. Geen paniek.