Je kunt bijna alle ingrediënten gebruiken in een blender. Maak zoete of hartige gerechten, drankjes en creaties met onze eenvoudige ideeën... Van vegan proteïnesmoothies tot amandelpasta, bananenmuffins of limonade: je maakt het in een KitchenAid blender.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Slecht idee. De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Ja, de blender is sterk genoeg hiervoor, gebruik wel voldoende vloeistof in de blender. Wilt u alleen ijs crushen, dan adviseren wij de ijd-crusher dezeis robuust genoeg om ijsblokjes te crushen. Doe ijsblokjes in de beker, terwijl het apparaat nog uit staat, doe het deksel op de beker en zet het apparaat aan.
Koolzuurhoudende dranken
Het blenden van koolzuurhoudende dranken op hoge snelheid kan schuimen en druk creëren in de blender, wat kan leiden tot overlopen van de vloeistof en schuim en kan ook exploderen bij het blenden op hoge snelheid vanwege de druk. Het is het beste om het blenden van koolzuurhoudende dranken te vermijden.
Hoewel blenden door de vezels minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt dan juicen, kan het toch voor een bloedsuikerpiek zorgen door de hoeveelheid fruit in de smoothie. Omdat er wat vezels verloren gaan bij het mixen, zullen suikers sneller worden verwerkt.
De blender is ideaal voor het maken van soepen en smoothies, deze zijn wat dikker van structuur. Groot voordeel van de blender is dat alle voedingsstoffen blijven bewaard. Let bij aankoop van een blender op het vermogen van de motor. Blenders met een krachtige motor kunnen ook hardere ingrediënten vermalen.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Je kunt bijna elk fruit gebruiken waar je ogen en smaakpapillen naar verlangen. Bananen, appels en mango's doen het goed voor een zoete smoothie. Sommige tropische vruchten, zoals ananas en passievrucht, brengen een lichtelijk zure ondertoon. De selectie van fruit beïnvloedt de smaak maar ook de textuur.
Maar er is een veelvoorkomende fout die mensen maken bij het bereiden van hun favoriete smoothie. De nieuwe studie ontdekte dat smoothies waarin bananen met bessen worden gecombineerd, minder flavanolen bevatten (een belangrijke voedingsstof in bessen) nadat ze zijn gemengd . Gezien de gezondheidsvoordelen van flavanolen, is dit een probleem.
Een smoothie met 100 gram spinazie (dat zijn twee handen vol) bevat bijna twee keer je dagelijkse behoefte aan vitamine A. En dat is nog niet alles: diezelfde smoothie bevat de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine C, vitamine B11 (foliumzuur) en mangaan, en wel 600% van je dagelijkse behoefte aan vitamine K.
De blender is perfect voor het omtoveren van groenten of fruit in een zijdezachte puree. Met het grootste gemak verandert de blender zacht fruit, maar ook groenten of vlees tot een puree.
Naast sapjes en soepen maak je met een blender ook dipsauzen, zoals pesto en salsa. Je mixt verschillende ingrediënten, zoals ui en tomaat tot een lekkere salsa waar je je chips in dipt. Daarnaast maak je zelf verse pesto met een blender.
Gezond ijs maken doe je heel makkelijk zelf met een blender, staafmixer, keuken- of ijsmachine. Koop leuke vormpjes, stokjes en ijshouders. En leef je uit met de ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan (diepvries)fruit, avocado, Griekse yoghurt, (plantaardige) melk en kokoswater.
Zolang in de handleiding van uw blender staat dat de kan is gemaakt van hittebestendig plastic en bestand is tegen hete vloeistoffen, kunt u er hete soep mee blenden .
Keukengerei. Het klinkt logisch, maar als je blender aan staat, stop je er maar beter geen lepels, spatels en dergelijke in. Maak er een gewoonte van om de blender van zijn standaard te halen voor je erin roert. Zo voorkom je al heel wat ongelukken.
Gember smoothie met mango en wortel
Gember kan je in principe ongeschild eten. Was hem wel even goed af. Je kan hem in zijn geheel blenden, maar dat ligt ook een beetje aan de kwaliteit van je blender.
Veel mensen gebruiken een banaan ook in een gezonde smoothie, maar dat blijkt helemaal niet zo'n gezond idee te zijn. Dat zeggen voedingswetenschappers aan de University of California waarschuwen namelijk voor het gebruik van bananen in combinatie met andere fruitsoorten. Fruit bevat namelijk flavonoïden.
In tegenstelling tot een veelvoorkomende misvatting, vermindert blenden niet de voedingswaarde van hele voedingsmiddelen . Door fruit en groenten te blenden, behoudt u in feite hun oorspronkelijke voedingsprofiel, maar dan in een handigere en gemakkelijker verteerbare vorm.
Je vermaalt ijsblokjes in een blender met een hoog vermogen of met een speciale icecrush functie. Met de icecrush functie mixt de blender ijsblokjes kort op hoge snelheid. Zo maak je heerlijke cocktails met crushed ice erin.
Voor dergelijke ingrediënten is het beter om een keukenmachine te gebruiken. Harde pitten van fruit zoals perziken, abrikozen kunnen de messen van de blender beschadigen . Verwijder ze voor het blenden.