Koeien kunnen tegen de kouKoeien gaan bijna altijd naar buiten, ze kunnen namelijk goed tegen regen en kou.
Ondanks dat koeien heel goed tegen de kou kunnen, is het met extreem lage temperaturen belangrijk om goed op te letten dat de koeien (en zeker de kalveren) niet in koudestress gaan. De optimale omgevingstemperatuur voor een koe ligt tussen de 5 en 15°C.
Koeien in de wei
Koeien horen, als hun gezondheid en het weer dat toelaten, in Nederland van april tot oktober in de wei. Weidegang is noodzakelijk voor het welzijn van koeien. Een koe die buiten komt, is gezonder dan haar stalgenoten die te maken hebben met krappe ligboxen en gangpaden.
Herstellen van het gras
Gras groeit namelijk niet of nauwelijks meer wanneer het kouder wordt. Daarnaast valt er in de wintermaanden meer neerslag, waardoor de wei drassig wordt. Koeien kunnen niet goed lopen op een drassige ondergrond en ze zouden het gras dan ook nog eens kunnen vertrappen.
Weidegang. Binnen het 1 ster Beter Leven keurmerk lopen de koeien minimaal 120 dagen, 6 uur per dag buiten in de wei. Jonge dieren lopen minimaal 100 dagen in de wei, verdeeld over hun eerste twee levensjaren. Voor gangbare bedrijven is weidegang niet verplicht.
De optimale omgevingstemperatuur voor melkvee ligt tussen -5 °C en 18 °C. Bij een temperatuur van 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 % heeft een koe al last van de warmte. Een koe kan temperaturen tot 30 °C zonder problemen verdragen maar gebruikt dan wel extra energie om zich zelf te koelen.
In de zomer staan koeien in de wei. Maar in het najaar en de winter groeit er minder gras en is er niet genoeg te eten! Dus in het najaar, in november, gaan de koeien op stal. Er zijn verschillende soorten stallen.
Koeien hebben een 'thermoneutrale zone' van -5°C tot +15°C. Tussen die grenzen voelen ze zich prima, zonder dat er extra naar hen moet worden omgekeken. Duikt de temperatuur plots fel onder die grens van -5°C, hebben ze wel wat extra zorg nodig.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten.
Koeien slapen liggend
Als ze echt slapen, gaan ze gewoon plat liggen, met de kop in rust. Onderzoeker van koeien bij de Wageningen Universiteit, Wijbrand Ouweltjes, vergelijkt de slaap van koeien met die van een paard. "Heel veel mensen denken dat koeien staand kunnen slapen, maar dat is niet zo.
Het hangt. van het type regen af. Als het met bakken uit de lucht. komt, dan staan ze liever droog te schuilen (in de stal).
Koeien liggen veel. Zo'n 10-15 uur per dag is de koe aan het herkauwen, rusten en dommelen. Echt slapen doet een koe slechts zo'n 3-4 uur per dag. Van die tijd is de koe ongeveer een uur tot 1.5 uur in de zogeheten REM-slaap.
Koeien gaan naar buiten als er in de wei genoeg te grazen valt. Dat wil zeggen: als er genoeg gras op staat. En als de wei droog genoeg is. Want een boer gruwt ervan om zijn beesten in een modderige wei te laten lopen.
Veel melkkoeien worden al op relatief jonge leeftijd van 6 à 7 jaar geslacht, terwijl een koe wel 20 jaar oud kan worden.
Koeien liggen niet lekker op een natte grond en ook maken ze het land kapot met hun poten. Dit zijn allemaal redenen waarom koeien niet altijd buiten staan.
De normaalwaarden verschillen naargelang de leeftijd van het dier: tussen 38,5 en 40,5 °C voor een pasgeboren kalf, tussen 38,6 en 39,4 °C voor kalveren, tussen 38,0 en 39,3 °C voor een volwassen melkkoe en tussen 36,7 en 39,1 voor een volwassen zoogkoe.
'Het lijkt erop dat likken belangrijk is om vriendschappen te sluiten en voor de harmonie in kudde. Oudere koeien likken een groter aantal kuddegenoten, wat kan betekenen dat het hun rol is om de vrede te bewaren', zegt Monti.
Troebel beeld, 330 graden zicht
Koeien zien maar zo'n 30 procent van wat de meeste mensen zien. Ze hebben wel een blikveld van 330 graden. Het verschil tussen licht en donker nemen de herkauwers extremer waar. Hun ogen hebben meer tijd nodig om te wennen aan andere lichtverhoudingen.
Een koe heeft botte tanden om het gras te malen.Deze beet zorgt voor kneuzingen. Een hond heeft scherpe tanden die een open en bloedende wond veroorzaken. Ook vogels kunnen bijten.
Runderen zijn kuddedieren en hou je nooit alleen. Contact met soortgenoten is belangrijk voor deze dieren. Een uitzondering is een kalvende koe: een koe die moet kalven, wil zich normaal afzonderen van de kudde. Indien mogelijk geef je ze dus een aparte ruimte, of minstens wat extra plaats.
Koeien grazen in de weiden of ze liggen op de grond om te rusten en te herkauwen. Echt slapen doen ze nauwelijks. Ze gebruiken hun staart om vliegen van zich af te slaan.
Vooral koeien kunnen slecht tegen warmte. „Ze voelen zich lekker als de temperatuur buiten tussen min vijf graden en achttien graden Celsius is.
De melkveehouder laat de koeien naar buiten als er in de wei genoeg vers gras te grazen is. Onvoldoende gras in de wei is ook de reden dat de koeien in de winter op stal staan. In de winter groeit er geen gras en is het land te drassig.
Koeien gaan bijna altijd naar buiten, ze kunnen namelijk goed tegen regen en kou.
Als de koeien in de wintermaanden, van november tot en met maart, binnen staan krijgen ze ook gras. Alleen is dit gras eerder in het jaar door de boer gemaaid, gedroogd en verpakt in plastic. Dit heet kuilgras. Naast deze twee soorten gras eten koeien ook nog snijmaïs.