Krakau is met al zijn attracties en mogelijkheden voor dagtripjes echt een stad voor minimaal 5 dagen. Gelukkig kun je ook al veel zien van de stad als je 2 dagen te besteden hebt in Krakau. Het is zelfs mogelijk – en misschien wel aan te raden – om ook één van de dagtrips toe te voegen aan je reisplan.
Valuta in Polen
In sommige winkels nemen ze ook euro's aan, maar dit is vooral op grote, toeristische plekken zoals Krakau. Het wisselgeld krijg je wel vaak terug in zlotys. 1 Poolse złoty is ongeveer gelijk aan 0,22 cent, dus deel het bedrag door vier en je weet ongeveer wat je moet betalen.
Mocht een betaling niet lukken is het altijd handig om een alternatief te hebben. Met de Euro kun je normaliteit niet betalen in Polen, gezien de złoty de munteenheid is.
In het Poolse Krakau betaalt u volgens GoEuro het minst. Daar bedraagt de prijs voor een glas bier gemiddeld 1,48 euro. Let wel: in een bar bedraagt het gemiddelde er 2,41 euro. Goedkoop bier is dus vooral te vinden in de supermarkt, waar het gemiddeld 0,55 euro kost.
Valuta en betalen
Valuta: Zloty (PLN). 1 Zloty is ongeveer € 0,22 (check wisselkoers augustus 2023). Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.
Als je van een traditioneel nachtleven wilt genieten: Krakau. Als je geïnteresseerd bent in het universiteitsleven en de jonge sfeer: Krakau. Als je wilt genieten van een kosmopolitisch nachtleven: Warschau. Als je meer wilt weten over de ontberingen van het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog: Krakau.
Ondanks dat Krakau geen winkelstraten heeft, kun je in de stad prima winkelen. Veel zaken op één plek vind je in de winkelcentra. Daar vind je vaak ook internationale ketens. Kleinere zaken met lokale producten vind je verspreid over verschillende straten in het centrum en daaromheen.
met de hand versierde borden, bekers en schalen van de keramiekfabriek in Boleslawiec worden tot de meest populaire geschenken gerekend; gewild door de kenners ziijn ook de hoge kwaliteitsproducten van porseleinfabrieken in Cmielow en Chodziez; Barnsteen wordt het Poolse goud genoemd.
Algemeen. Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Polen. Aan reizigers wordt aanbevolen om extra waakzaam te zijn in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland vanwege een migratiecrisis waarbij er een verhoogd risico is op illegale grensoverschrijdingen en veiligheidsproblemen.
Hoe kom je Auschwitz-Birkenau binnen? | Auschwitz tickets. Om toegang te krijgen tot de locatie moet elke bezoeker een ticket kopen. Afhankelijk van het type ticket dat je hebt, kun je het kamp betreden via de hoofdingangen.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
In Polen worden stekkers en stopcontacten van type E gebruikt.
Dan ben je goedkoper af in Polen, waar je in Warschau ongeveer de helft betaalt: 2,5 euro voor een cappuccino of latte, 2 euro voor een gewone koffie.
In Krakau staat 230 volt op de stopcontacten, net zoals in Nederland. Ook worden dezelfde stopcontacten gebruikt. Er is geen tijdsverschil met Nederland, wel komt in Krakau de zon een uur eerder op en gaat hij een uur eerder onder. Kraanwater in Polen is veilig om te drinken.
Het drinkwater in Krakau en Polen wordt als over het algemeen veilig en van goede kwaliteit beschouwd. In Krakau kun je in de meeste delen van de stad zonder zorgen kraanwater drinken, omdat het voldoet aan de Europese normen voor drinkwaterkwaliteit en regelmatig wordt gecontroleerd.
Goedkope boodschappen of shoppen
*) Sowieso merk je dat de dagelijkse boodschappen in Polen nog goedkoper zijn dan in Nederland dus als je rekent met 'delen door vier' zijn de prijzen nog steeds acceptabel. Voor veel andere goederen geldt het ook dat je goedkoper uit kan zijn.
Praktische informatie voor shoppen in Krakau
Hou er rekening mee dat de meeste winkels in Krakau gesloten zijn op zondagen en katholieke feestdagen. Sinds 2019 geldt er een nieuwe winkeltijdenwet in Polen en mogen winkels alleen open zijn op de laatste zondag van de maand.
Het nationale gerecht van Polen is bigos (letterlijk: stoofpot voor jagers) dat een mix is van gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild. Ook typisch Pools is pierogi.
Veiligheid water en voedsel
In bepaalde regio's is het drinken van leidingwater te vermijden. Op het vlak van voedselveiligheid stellen zich geen problemen.