De paal wordt minimaal 60 cm in de grond geplaatst waaraan het gaashekwerk vervolgens wordt bevestigd. De palen worden standaard geleverd op een lengte van 200 cm, wij adviseren 4 draadkrammen per paal te gebruiken(paal kun je ook korter zagen). Plaats vervolgens om iedere 2/2,5 meter een paal in de grond.
Hoe dichter de palen op elkaar staan, hoe sterker de afrastering is. Een normale afstand tussen de palen is drie meter.
Wikkel het gaas of draad af langs de andere palen. Span het tuingaas per paal met een spankam en bevestig steeds om de 20 à 25 cm een klemmetje. Wikkel het gaas of draad om de laatste paal en knip het overschot met een tang af.
Voor het plaatsen van schapengaas kan je gebruiken maken van onze kastanjehouten palen en krammen.
De paal wordt minimaal 60 cm in de grond geplaatst waaraan het gaashekwerk vervolgens wordt bevestigd. De palen worden standaard geleverd op een lengte van 200 cm, wij adviseren 4 draadkrammen per paal te gebruiken(paal kun je ook korter zagen). Plaats vervolgens om iedere 2/2,5 meter een paal in de grond.
Deel het aantal meters door de diameter van de paal (voorbeeld 3 meter palenwand van doornede 8 cm palen geeft 38 stuks benodigde palen). Bestel de palen samen met een strook (dit voorbeeld 3 meter palisade) gronddoek (anti worteldoek) in onze tuinhoutshop. Graaf de sleuf met de spade uit om de palen te plaatsen.
Zo span je draden
Eerst bevestig je een stuk draad van 20 centimeter aan één paal, daaraan komt een draadspanner. Van de draadspanner naar de andere hoekpaal komt een lange spandraad. Als deze aan elkaar zitten, kun je de draadspanner aandraaien om de spandraad strak te krijgen.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet.
Wij adviseren u om elke meter een paal te plaatsen als u tuinplanken van 3 of 4 meter gebruikt. Bij tuinplanken van 360 cm om de 120 cm en bij tuinplanken van 180 cm om de 90 cm.
Stap 3: tussenpalen plaatsen
Plaats om de 2,5 tot 3 meter een tussenpaal. Deze afstand varieert naargelang de hoogte en de sterkte van de draad. Controleer of alle palen waterpas en op gelijke hoogte van elkaar staan.
Reken uit hoeveel paaltjes u nodig heeft. Reken 1 paal per anderhalve meter. Kies de juiste paalhoogte; de paal moet 1/3 van hun lengte de grond in kunnen. Het mooiste is dat de paal nadien even hoog is als het hekwerk.
Hoewel je de gaaspanelen eenvoudig aan de steunpalen kan bevestigen, is het doorgaans noodzakelijk om de palen in (snel)beton vast te zetten. Op die manier wordt de stevigheid van je omheining gegarandeerd. Het is ook mogelijk om de panelen op een stenen ondergrond te plaatsen.
Gemiddeld genomen zijn er tussen de 2 en 5 heipalen nodig voor een standaard aanbouw. Denk hierbij aan een aanbouw tussen de 20 en 35m2. Als huiseigenaar wil je natuurlijk dat er zo min mogelijk heipalen geplaatst worden. Een gemiddelde heipaal kost al meer dan €1.000,-.
Hoe strakker het lint gespannen is en hoe dichter de palen bij elkaar staan, hoe minder last van trillingen. De paalafstand is bij voorkeur 4 tot 6 m.
Voor kleinvee zoals schapen wordt er vaak voor paaltjes van rond 1 meter gekozen, voor paarden worden er vaak prikpalen uitgezocht van rond 1 meter 50.
Maak met een grondboor een gat iets minder diep dan de paal uiteindelijk de grond in moet. Dat is 90 cm bij palen van 270cm. Houdt de paal zo recht mogelijk; en sla deze de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of de paal waterpas zijn aan beide zijden (vooraanzicht en zijaanzicht).
De beste optie om houten palen neer te zetten is het gebruik van betonpoeren. Deze poeren zorgen ervoor dat het hout helemaal niet meer in contact staat met de grond. Je kunt de betonpoeren helaas niet altijd gebruiken. Alleen wanneer de stevigheid uit de constructie kan komen kun je betonpoeren gebruiken.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Om het gaas stevig te bevestigen adviseren wij om aan de buitenzijden in alle vlakken 1 kram te slaan. Daartussenin kun je altijd om en om in elk vlak een draadkram slaan. Zorg ervoor dat de draadkrammen vast in het hout geslagen zitten, zodat het gaas stevig en duurzaam bevestigd wordt.
Let op: je hebt drie spandraden nodig, één onderaan, één in het midden en één bovenaan. Je hebt ook spanners nodig om de spandraden te verstevigen (drie per hoekpaal) én binddraad om de tuindraad aan de spandraden te bevestigen.
ik heb eerst de ene kant met krammen gedaan. en het spannen met een nietmachine en een hamer. je gebruikt de achter kant van de hamer die zet je in het gaas en trekt hem strak.
Maak de plaats waar het hekwerk moet komen egaal vlak. Span een draad of lint in strakke rechte lijn net boven de grond. Boor een gat op beide hoeken. De palen moeten ongeveer 1,5x zo hoog zijn als het hekwerk, dat betekent de gaten iets minder diep dan 1/3 van de paal lengte moeten worden geboord.
Palen zet je minimaal 1/3e van de lengte in de grond. Dus de lengte van de paal wordt bepaald door de hoeveelheid paal die je boven de grond wil hebben. Zo te lezen wil je ongeveer 1.40 boven de grond, dus paal moet dan minimaal 2.10 zijn.