In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden. Ook daar hebben horecamedewerkers er geen problemen mee als je geen fooi geeft.
Bedieningsgeld is vaak inbegrepen bij de hotel- en restaurantrekening. Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk. In eenvoudiger lokanta's word je geacht te betalen aan een persoon achter de toonbank, meestal bij de ingang. Daar staat meestal een pot voor fooien. Eventueel kun je wat geld achterlaten op tafel.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Betaalgewoonten in Turkije
In goedkope restaurants, cafés en bars wordt een fooi van 5-10% gewaardeerd, maar het is niet verplicht. In luxe restaurants is het gebruikelijk om 10-15% fooi te geven. Het is daarnaast gebruikelijk om hotelpersoneel, portiers, kappers en muzikanten fooi te geven.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Contant geld is de beste manier om de meeste dingen te betalen. Alleen grote hotels en restaurants accepteren creditcards. In Istanbul betaal je hotels vaak net zo makkelijk met euro's. In de grote steden vind je overal pinautomaten.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.
Moet men in obligaties in Turkse lira beleggen die een erg hoog rendement bieden? Vandaag kunt u obligaties in Turkse lira kopen die een rendement bieden tot bijna 30%. Toch raden we u voorlopig af om ze te kopen. De kans is immers groot dat u er uw broek aan scheurt.
In Turkije is onderhandelen een nationale sport. Je doet jezelf tekort als je er niet aan meedoet. Meestal kun je wel 40 procent van de prijs af praten. Maar in restaurants en grotere winkels is afdingen niet gebruikelijk.
De kosten van medicijnen zijn 30-40% lager dan in de meeste Europese landen en effectiever. Vitaminen en supplementen worden meegenomen uit Turkije. In apotheken vindt u veel goedkopere en vaak effectievere Turkse tegenhangers van veel bekende merken, maar onder een andere naam.
Met welke betaalmiddelen kun je betalen in Turkije? In Turkije kun je dus cash betalen met de Turkse lira en op sommige plaatsen met de euro. Je kunt ook gewoon je Nederlandse bankpas gebruiken om turkse lira te pinnen in turkije en ook creditcards worden zo'n beetje overal geaccepteerd.
Het minimumloon in Turkije is sinds 2016 het equivalent van ongeveer 380 euro. Hoeveel kosten dit geld kan dekken hangt af van de regio. De kosten van levensonderhoud zijn het duurst in de metropool Istanboel.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
In restaurants betalen de meeste mensen ongeveer 10% fooi. In sommige restaurants is de fooi al bijgevoegd, hier hoef je dan natuurlijk niet nog extra fooi te betalen. In Frankrijk is het geven van fooi nooit echt van de grond gekomen. In de meeste gevallen is 5% dan al vaak meer dan genoeg.
Coperto is geen fooi
Het is een soort van bedieningsgeld dat extra bij de gasten in rekening wordt gebracht. Coperto is ook niet voor de bediener, maar voor het restaurant. Het staat ook gewoon op de rekening die je aan het eind krijgt.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
U kunt geld wisselen voordat u naar Istanbul reist of bij aankomst. We raden u aan om Turkse lira's in Turkije te kopen, aangezien de wisselkoersen meestal beter zijn in Turkije en u op alle luchthavens van Istanbul wisselkantoren kunt vinden. U kunt zoals gewoonlijk elke valuta in Turkse lira in Istanbul omwisselen.
Van bedragen tot en met € 9.999,99 per persoon hoeft u geen aangifte te doen. Het is niet belangrijk of u: dit bedrag in euro's of in andere valuta meeneemt.
Gaat u in 2022 of 2023 op vakantie of zakenreis naar Turkije? Alle toeristische en zakelijke reizigers moeten vooraf het visum Turkije aanvragen, behalve als ze reizen met een Europees paspoort of Europese identiteitskaart. De visumplicht geldt zowel voor reizigers met de Nederlandse als de Belgische nationaliteit.